IZNENADNA ODLUKA

Lockdown u povijest šalje kultnu zagrebačku Kinoteku, Crkva tjera zakupca: ‘Zašto moramo otići?!‘

‘U prostor smo uložili više od pola milijuna kuna, stvarali smo ga, napravili od njega kultno mjesto kakvo je danas‘, tvrdi Japec
Vlasnik Željko Japec, supruga Željka i kćer Matea
 
 Srdjan Vrancic/Cropix

Kada se kafići ponovo otvore, 22. prosinca, prostor kultnog zagrebačkog lokala Kinoteke neće imati tu sreću. Barem ne u istom ruhu kakvo je dosad bilo...

"Lijepo Vas molim da zakupljeni prostor ispraznite od svih vaših stvari i osoba... predlažem da isti dan napravimo primopredaju i da mi predate sve ključeve..."

Tim je riječima župnik Župe Sv. Blaža Borna Puškarić pismeno obavijestio obitelj Japec, koja taj lokal vodi posljednjih 30 godina, kako imaju mjesec dana da napuste ugostiteljski prostor Kinoteke u Kordunskoj ulici.

Istječe im petogodišnji ugovor za zakup. Prostor Kinoteke, inače u crkvenom vlasništvu, u posljednja tri desetljeća rada, kažu Japeci, upravo su oni pretvorili u prepoznatljivo, kultno zagrebačko okupljalište umjetnika, glazbenika, pjesnika. Sada ga, čini se, čeka sudbina kina Europe i zagrebačkog kluba Jabuke. Oba zatvorena, a dotadašnji zakupci izbačeni. Župnik je ugostiteljima Japec dao do malo prije Božića da pokupe svoje stvari i isele se van.

U lokalu Kinoteke, na dugačkoj sofi u kutu, ispod starih fotografija svih umjetnika i pjevača koji su kafić posjećivali, dočekao nas je 66-godišnji Željko Japec, zvan Brada, glava obitelji. Iako lokal trenutačno vodi njegova 38-godišnja kći Matea, on i dalje figurira kao gazda. Premješta svoju čašu piva od stola do stola, od gosta do gosta, pozdravljajući svakog poimenice. Umjetnički je tip, duge kose i sjede brade. Sada nervozno u ruci premeće pismo koje im je župnik, čiji je ured tek nekoliko koraka dalje, službeno uputio. U njemu stoji da im nakon 30 godina Župa ne planira produljiti zakupnički ugovor. Objašnjenje? Nema ga, kažu.

image
Zatvaranje kafića Kinoteka, crkva nakon 31 godinu ne želi obnoviti ugovor
Srdjan Vrancic/Cropix

- Nama je to bio šok, nismo to očekivali. I zašto mi moramo otići? Ne znamo. Nismo dužni niti lipe, nikada nismo zakasnili s plaćanjem najma. U prostor smo uložili više od pola milijuna kuna, a mi smo ga i stvarali, napravili od njega kultno mjesto kakvo je danas - priča Japec, dodajući da ništa u prostoru kafića Kinoteke nije crkveno - jedino pod i tri stara radijatora.

Mjesečno plaćaju više od 15 tisuća kuna najma, a s režijama se to popne i na preko 20 tisuća kuna. Nikada nisu zakasnili s ratom. Imaju uhodani bisnis. Kada je sa suprugom Željkom, inače profesoricom njemačkog i engleskog, 1989. Brada zakupio prostor i pokrenuo kafić Kinoteke, htio je napraviti neki sasvim novi koncept. Da to bude okupljalište kulturnjaka, umjetnika i glazbenika. Boemsko mjesto u inače jednoličnoj vizuri grada.

Tu su, među ostalim, u to vrijeme prvi uveli vikend-svirke, što je za kafiće njihova kalibra bilo neuobičajeno. Tada su svoje glazbene nastupe imali Zdenka Kovačiček, nedavno preminula Zdenka Vučković, Drago Diklić, Miro Ungar, Jimmy Stanić, nabraja gazda. Također, grupa Elemental je snimala svoje glazbene spotove, a sjetit će se neki da je tu održana i prva izložba, odnosno anti-izložba, umjetničkih radova iz zbirke preminulog konceptualnog umjetnika Vladimira Dodiga Trokuta.

Inače, Brada je i sam umjetničkog senzibiliteta, glazbenik je sa završenom Muzičkom akademijom, svirao je kontrabas u Zagrebačkoj filharmoniji, a sada još uvijek "praši" u bendu. Osim sviranja kontrabasa, veli iskreno, i vođenja lokala, on ništa drugo zapravo ne zna raditi.

- Ja imam 66 godina, što ću sad? Sve ovo neće utjecati samo na nas i našu obitelj, već i na naše stalne goste, koji tu dolaze generacijama, a imamo ih preko petsto - ističe, dodajući kako su se pojedini gosti već organizirali kada su čuli za župne planove i planiraju pokrenuti peticiju za sprečavanje njihova "iseljenja".

Uglavnom, ako župnik Puškarić uskoro ne popusti, tvrde, do Božića Kinoteke više neće biti. A što je u pozadini cijele ove priče, nemoguće je naslutiti. Najviše ih muči to što im župnik nikada nije dao konkretan razlog zašto im prekida ugovor. Strahuju da se možda radi o političkoj odluci. Prema istom uzorku kojim su zatvoreni kino Europa i Jabuka. Gradska borba za šank, veli Brada. Naime, prije nekoliko godina prostor kinodvorane Kinoteke, koji je spojen s kafićem, predan je u zakup Gradu Zagrebu. Na pitanje je li to povezano, Japec odgovara da ne zna.

image
Željko Japec
Srdjan Vrancic/Cropix

- Ono što je ovdje sigurno, jest to da je došao novi svećenik prije tri mjeseca, koji, očito, provodi svoju samovolju.

Ovo mu je bila prva odluka na mjestu župnika, da nas iseli. A mi smo isto župljani, moja supruga redovito ide u crkvu, i protiv crkve nemamo ništa, a odlukom Župe, najmanje deset ljudi do Božića ostaje bez posla. Također, kako smo čuli, Župa tu i dalje planira imati kafić, ali iz nekog razloga ne žele nas kao voditelje - kaže.

Pokušali su stupiti u kontakt sa župnikom. Primio ih je, kažu, samo dva puta nakratko, i tu im nije ponudio nikakve konkretne razloge. Zatražili su ga da im omogući barem pola godine ili godinu dana "otkaznog" roka, kako bi napravili plan za novo poslovanje i iselili prostor, ali ni za to, prema njihovim riječima, nije imao sluha. Kontaktirali su čak i odvjetnike, ali na pitanje ima li osnova za tužbu, svaki kaže nešto drugo.

S druge strane, činjenica je također da je prostor kafića Kinoteke od kasnih 90-ih u crkvenom vlasništvu. Prije toga bila je u državnom, ali je vraćena krajem 90-ih u povratu crkvene imovine. Prema tome, vlasnik, u ovom slučaju crkva, ima pravo svojom imovinom upravljati kako želi. Japec kaže kako je to točno, ali i da se kafić Kinoteke stvarao trideset godina, kako su oni stvorili brend, koji ne mogu samo pokupiti i preseliti na drugo mjesto.

Župnik Borna Puškarić o cijelom slučaju nije htio telefonski razgovarati. Zamolio nas je da mu pitanja pošaljemo e-mailom.

Prokomentirao je samo kratko da je "prostor crkveno vlasništvo i tu bi trebala stati svaka priča". Pitali smo ga, među ostalim, koji je točno razlog prekida ugovora za Japce, što se u tome prostoru sada planira i imaju li već neke ponuditelje.

Stigao nam je službeni odgovor u kojem na većinu naših pitanja nije odgovoreno, ali je župnik Puškarić ustvrdio da je to "odluka koja je donesena za vrijeme prethodnog župnika".

image
Župnik Borna Puškarić
Marko Todorov/Cropix

Ugovor o zakupu poslovnog prostora u Kordunskoj ulici 1, u vlasništvu Župe sv. Blaža, između Župe Sv. Blaža kao zakupodavca i trgovačkog društva BOTA 1865, sklopljen 19. prosinca 2015. godine na određeno vrijeme od pet godina, istječe 19. prosinca 2020. godine. Župna tijela, kako za vrijeme donedavnog župnika, tako i nakon preuzimanja službe sadašnjeg župnika, donijela su odluku da nakon prestanka trajanja ovog ugovora Župa sv. Blaža sa spomenutim trgovačkim društvom ne sklopi novi - odgovor je Župe Sv. Blaža.

Ima li Župa već nekoga tko će prostor preuzeti za manje od mjesec dana, Japeci nisu znali odgovoriti. Slute, međutim, da to jest slučaj. Drugog objašnjenja nema.

- Možda su oni tu nešto drugačije zamislili od koncepta koji mi guramo već trideset godina. I to je u redu, ali mogli su se nama prvo obratiti. Mi bismo se prilagodili. Ali ovako, u mjesec dana zatražiti iseljenje cijele obitelji, to nije ljudski - zaključuju.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 07:14