OŠTEĆENA U POTRESU

Kardinal Bozanić blagoslovio početka radova na obnovi kompleksa zagrebačke katedrale

Molitva za ovo djelo počela je nakon potresa i ne prestaje i neće prestati, rekao je kardinal
 Goran Mehkek/Cropix

Zagrebački nadbiskup i kardinal Josip Bozanić predvodio je blagoslov početka radova na obnovi kompleksa zagrebačke Katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije i Nadbiskupskog dvora. Na blagoslovu su bili svi koji su sudjelovali u izradi projekta obnove te oni koji će ju izvoditi, uključujući radnike.

- Molitva za ovo djelo počela je odmah nakon potresa i ona ne prestaje i neće prestati jer proizlazi iz potrebe i čežnje vjernika, ali i drugih ljudi da ponovno mogu ovdje moliti i slaviti Boga, pronaći trenutak sabranosti, diviti se baštini kulture duha, uma i srca te osjetiti stoljeća - rekao je kardinal Bozanić na početku blagoslova.

Osim vjernicima, kardinal se posebno obratio i izvođačima radova.

- Od početka planiranja obnove bilo je jasno da taj posao traži suradnju velikog broja ljudi, njihova znanja i vještine, ljubav i odlučnost. Razni poslovi povezuju i ljude iz različitih životnih okolnosti, pa čak i iz različitih zemalja i naroda. Neka im to bude ohrabrenje na putu gdje velika djela traže velika srca i međusobnu slogu i uzajamno poštovanje - rekao je Bozanić i naglasio kako će se sljedeći tjedan održati konferencija na kojoj će se detaljno govoriti o obnovi, njezinoj provedbi, cijeni, ali i predviđenom roku za izvršenje.Nakon kratkog obraćanja i molitve, kardinal je prošao prostorijama katedrale i Nadbiskupskog dvora te ih blagoslovio.

Zagrebačka katedrala značajno je oštećena 22. ožujka 2020. godine, kada je potres jačine 5,5 stupnjeva po Richteru pogodio glavni grad Hrvatske. U potresu se srušio vrh južnog tornja zvonika, a vrh sjevernog tornja visok 13,5 metara skinut je u travnju 2020. kontroliranom eksplozijom, jer je u potresu bio toliko oštećen da je prijetilo njegovo urušavanje. Zagrebačka katedrala dodatno je oštećena u prosincu 2020., kada je katastrofalni potres pogodio Baniju. Nakon što su završeni pripremni radovi, sada bi konačno trebala početi obnova katedrale i Nadbiskupskog dvora.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 21:38