SITUACIJA U ZAGREBU

Kako su se u ZET-u pripremili za uvođenje novih mjera? Taktika je zanimljiva...

Na punktovima za brzo testiranje jučer je bilo 1205 prijavljenih osoba, testirane su 902 osobe, od kojih je 295 pozitivnih
 Bruno Konjevic/Cropix

U Zagrebu je tijekom jučerašnjeg dana zabilježeno 607 novih slučajeva zaraze koronavirusom, izvijestio je u petak zagrebački Stožer Civilne zaštite.

Uputili su i apel građanima da, sukladno novim mjerama, ne ulaze u vozila javnog prijevoza ako vide da je u vozilu veći broj putnika.

Na punktovima za brzo testiranje jučer je bilo 1205 prijavljenih osoba, testirane su 902 osobe, od kojih je 295 pozitivnih, što je 32,7 posto testiranih.

Voditeljica Službe za epidemiologiju Nastavnog zavoda za javno zdravstvo "Dr. Andrija Štampar" Vanja Tešić izvijestila je kako je u tom Zavodu obavljeno 1248 testiranja, od kojih je 513 bilo pozitivno, što je udio od 41 posto.

Služba za epidemiologiju tijekom proteklog dana obradila je 843 slučaja oboljelih osoba, pri čemu je mjera samoizolacije za njihove kontakte izrečena za 1648 osoba.

Od svih obrađenih osoba, velik dio, njih 40 posto, su i dalje kontakti covid pozitivnih, 34 posto su negativne epidemiološke anamneze, a kod 10 osoba moguća izloženost na radnom mjestu.

Kod osam osoba moguća je izloženost tijekom boravka u zdravstvenim ustanovama, kod šest tijekom obiteljskih druženja, a tri osobe su import iz Srbije te Bosne i Hercegovine.

U domovima za starije i nemoćne osobe na području Zagreba u protekla 24 sata potvrđen je pozitivan nalaz kod 31 korisnika i šest djelatnika.

Pozitivan nalaz potvrđen je i kod 25 učenika i tri nastavnika osnovnih škola te kod 33 učenika i dva nastavnika srednjih škola, a mjera samoizolacije određena je za 528 učenika osnovnih škola i 667 učenika srednjih škola.

U karanteni Grada Zagreba jsu 24 osoba.

Naljepnice o dozvoljenom broju putnika u ZET-u

Prema novim mjerama, koje stupaju na snagu u ponoć, u javnom prijevozu popunjenost ne smije prelaziti 40 posto raspoloživih mjesta, a prijevoznici su dužni istaknuti najveći dopušten broj putnika koji smije biti u prijevoznom sredstvu.

Predsjednica Uprave ZET-a Ljuba Romčević-Žgela izvijestila je da je u tijeku izrada naljepnica s točnim brojem putnika koji može biti u vozilu. Naljepnice će biti istaknute na prvim ulaznim vratima zetovih vozila, a na zglobnim autobusima i na prvim i na zadnjim vratima.

"Molim sve korisnike javnog prijevoza da štite i sebe i druge i da ne ulaze u vozila kada vide da je u vozilu veći broj putnika", apelirala je Romčević-Žgela.

Također je rekla da su u zadnjih mjesec dana svakodnevno snimali popunjenost vozila i da su analize pokazale da je popunjenost 20 do 30 posto. Odstupanja se javljaju u slučaju prometnih poremećaja i zastoja, pa u određenom trenutku svi putnici žele ući u vozilo kako bi što prije stigli na odredište, dodala je.

"U tom slučaju molimo putnike za strpljenje i da pričekaju drugo vozilo", naglasila je.

Pojasnila je da vozači imaju obvezu voziti i paziti na sigurnost pri vožnji te da ne mogu paralelno i brojati putnike.

"U prometu je dnevno do 550 ZET-ovih vozila i kad bi u svakom vozilu imali određenu osobu koja bi kontrolirala broj ljudi, trebalo bi nam 1500 radnika za tri smjene, što je u ovom trenutku nemoguće", istaknula je.

Dodala je, međutim, da se prate linije s većim brojem putnika te će se pojačati broj vozila u razdobljima s većim brojem putnika, odnosno od 7 do 9 sati te od 14 do 16 sati.

Testiranje u školama počinje u ponedjeljak

Vezano za testiranje učenika i nastavnika u zagrebačkim školama, pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić, najavio je da testiranje počinje u ponedjeljak. Cilj je testiranje završiti do petka, a rezultate obraditi preko vikenda te, vjerojatno, 7. prosinca prezentirati rezultate.

"Očekujemo da ćemo testirati između 3000 i 5000 učenika i zaposlenika škola. Testiranje će provoditi NZJZ, a rezultate obraditi Institut za medicinska istraživanja. Stižu suglasnosti roditelja, imamo ih više nego što smo planirali", rekao je.

Cilj testiranja, po uzoru na slična europska testiranja, je da otklone dileme oko toga ima li učenika koji su zaraženi, a nemaju simptome, odnosno ako ih ima, koliki je postotak. Rezultati će pomoći oko donošenja daljnjih odluka oko modela nastave u zagrebačkim i hrvatskim školama, poručio je Lovrić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 13:51