SVEČANI OBJED

Kako franjevci dočekuju Uskrs

Franjevci su uigrana ekipa koja za Uskrs priprema jednostavna i fina jela. Janjetina, mladi krumpir i luk, orahnjača i kolač s višnjama samo su dio uskrsnog objeda u Franjevačkom samostanu na Kaptolu 9
 Boris Kovačev/Cropix

ZAGREB - Nije to bio idealan dan za zavirivanje u samostansku kuhinju. Iako su osnovne pripreme za uskrsni objed bile već davno obavljene, ipak je preostalo još mnogo posla, a tada ni iznenadni gosti nisu baš najomiljenija čeljad. Pa makar bili i novinari!

Piramida od višanja

Sestra Nedjeljka užurbano je razvlačila tijesto za “piramidu” od višanja, brat Željko rezao je kuhanu slavonsku šunku i pazio da jaja dok vriju ne popucaju, dok je kuhar Karlo, blago suznih očiju, čistio mladi luk. Pritom je motrio veliki lonac u kojem se kuhao posni grah. Vremena je malo, treba pripremiti blagdanski ručak, ali i posni objed za 70-ak redovnika na Veliki petak. Ipak, u maloj kuhinji Franjevačkog samostana na Kaptolu 9 ne osjeća se nervoza. Blagdanski stol u samostanskoj blagovaonici bit će spreman, a jela ukusna.

- Sve se stigne, uigrana smo ekipa. Sestra Nedjeljka zadužena je za kolače, Željko je na mesnom ‘odjelu’, dok je Bernarda direktorica aranžiranja - upoznaje nas s podjelom uloga kuhar Karlo Barlek. Nema baš vremena za razgovor jer reže papriku. Začinit će grah, ali papriku neće peći na žaru jer su se neki od fratara žalili na žgaravicu.

Upućuje nas do sestre Nedjeljke, redovnice Kćeri Božje ljubavi. Već 40 godina radi u samostanskim kuhinjama u Hrvatskoj, a na Kaptolu je već sedmi mjesec. Valjkom razvlači lisnato tijesto, na koje široke ruke slaže ocijeđene višnje.

- Uskrs je pa se ne štedi, ali nema pretjerivanja. Poslije ćemo na kolač staviti šlag i kremu od vanilije. Za sada sve ide po planu i za Uskrs će biti obilje slatkih delicija - kaže sestra Nedjeljka dok užurbanim koracima u pećnicu stavlja orahnjaču, makovnjaču i kolač od rogača. Objašnjava nam recept za kolač od višanja, a u kuhinju ulazi gvardijan samostana fra Matija Koren. Zadržava se kratko, samo da provjeri je li sve po planu, otpije gutljaj kave iz termosice i proviri u lonac s grahom. Neće smetati, kaže, čeka ga dežurstvo u ispovjedaonici.

Fratri umjereni u jelu

Ispraća ga fra Željko, mladi redovnik, koji je osim Božjeg poziva, osjetio i poriv za kuhanje. Kuhao je već za kardinala Bozanića, posluživao domaće političare tijekom njihova posjeta samostanu, ali najradije priprema hranu za domaćine. U nedjelju je na jelovniku janjetina s mladim krumpirom. Oko 15 kilograma mlade janjetine stiglo je iz Like.

- Janjetine će biti dovoljno. Iako ne izgledaju tako, fratri su umjereni u jelu. I ne vole previše eksperimentiranja. Vole jednostavnu i skromnu pripremu. Neki ne uživaju u janjetini, pa će se osim te delicije pripremati i puretina - objašnjava Željko dok provjerava lonac s jajima. Stotinjak tvrdo kuhanih jaja spremno je za prirodno bojanje u otopinama raznih trava i luka. Dok traži sestru Bernardu, provjerava i situaciju u pučkoj kuhinji koja se nalazi u sklopu samostana.

Dragica i Anđelka, kuharice volonterke, u poslu su preko glave. Na štednjaku su četiri golema lonca. Jedan za 25 komada kuhane šunke, drugi za 300 jaja, treći za 8 kilograma krumpira, dok je četvrti za rižoto s plodovima mora, namijenjen za objed socijalno ugroženih na Veliki petak.

Nakon kratkog izleta u samostansku kuhinju prepustili smo ljubazne fratre predblagdanskom ugođaju. Ali i najavili dolazak za Uskrs.

Kolač od višnje nedoljivo je privlačan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. svibanj 2024 01:24