MJERE ZA SPAS FINANCIJA

Je li Tomaševićev prvi plan ostvariv: Prostora za uštede je 5%, sve drugo je - zabetonirano

‘Uvijek mi je bila neprihvatljiva mjera majki odgojiteljica. Te se žene poslije neće moći zapošljavati, djeca ne idu u vrtić...‘, kaže Slavko Kojić
Tomislav Tomašević
 Goran Mehkek/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević dao je svim pročelnicima, a ima ih 27, rok do 15. lipnja da mu dostave plan ušteda. Pisani zahtjev za donošenje prijedloga ušteda Tomašević je pročelnicima uputio u četvrtak poslijepodne, nakon sastanka s premijerom Andrejem Plenkovićem i ministrom financija Zdravkom Marićem, s kojim je dogovorio pomoć države u rješavanju nagomilanih financijskih obaveza Grada Zagreba. Naglasak je na tome da se razmotre sve uštede, i to na stavkama koje nisu nužne za nesmetano funkcioniranje Grada.

- Čelnici svih gradskih upravnih tijela dužni su u okviru svoje nadležnosti preispitati opravdanost, svrsishodnost i ekonomičnost pororačunske potrošnje te predložiti smanjenje onih rashoda čije neizvršavanje ne bi dovelo u poteškoće ili ugrozilo funkcioniranje pojedinih sustava, isplatu materijalnih prava zaposlenih i građana ili izvođenje ugovorenih i već započetih radova - kaže Tomašević. Pročelnicima je dao i točnu uputu kako treba izgledati njihov prijedlog ušteda. Kaže tako da treba imati kolonu financijskog plana za 2021. godinu, kolonu predloženog umanjenja te kolonu novog plana za 2021., kao i obrazloženje pozicija koje se smanjuju. Rok u kojem trebaju dostaviti prijedlog je 15. lipnja, a podnosi se Gradskom uredu za financije. Nakon toga Tomašević će proučiti prijedloge i sa svakim od čelnika gradskih upravnih tijela obaviti pojedinačno razgovore o mjerama koje su ponudili.

Bivši pročelnik za financije Slavko Kojić pozdravlja Tomaševićevo obraćanje pročelnicima, koje vidi kao dio stručne aktivnosti i potez utemeljen na zakonu i struci. Dodaje, međutim, da nema puno prostora za uštede jer je oko 95 posto rashoda zadano, a samo je 5 posto "prostora" za diskrecijsko odlučivanje.

- Uvijek mi je bila neprihvatljiva mjera majki odgojiteljica. Te se žene poslije neće moći zapošljavati, djeca ne idu u vrtić i ne socijaliziraju se, s tom mjerom neće biti efekta za demografsku obnovu, a to je, uostalom, posao države. Sada kada je došla nova vlast, dobro je vrijeme da se to promijeni. Ima takvih stvari koje se mogu mijenjati, ali bi se toga moglo nabrati još 100 do 200 milijuna kuna. Sve je drugo zabetonirano - kaže Kojić te napominje da neće biti prostora za uštede ni nakon preustroja jer bi to bilo zadiranje u stečena prava.

Kojić ponavlja da je osnovni problem u izmjeni poreznog okvira, zbog kojeg je zagrebački proračun do sada ostao kratak za oko 7,2 milijarde kuna. U dopisu pročelnicima gradonačelnik Tomašević je rekao da se mjere štednje uvode zbog pet razloga, i to: prenesenog proračunskog manjka iz prethodnog razdoblja, povećanih rashoda vezanih uz saniranje posljedica potresa, kao i za borbu protiv epidemije, primjene poreznih propisa kojima je povećan iznos povrata poreza i prireza na dohodak koji se isplaćuje iz proračuna Grada Zagreba, uravnoteženja proračunske potrošnje s procjenom nižeg ostvarenja prihoda te osiguranja sredstava za plaćanje dospjelih obveza, kako se navodi se u uvodu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. svibanj 2024 09:55