PROBLEMI U ZAGREBU

Iz Čistoće pokušali objasniti svoj neobični rat s građanima: ‘Nepražnjenjem kanti željeli smo educirati ljude‘

‘Kroz kvalitetnu edukaciju građana i angažman radnika možemo ostvariti partnerski odnos i zajednički cilj‘
Ilustracija
 Darko Tomas/Cropix

Nakon što su građani pobjesnili jer im kante za biootpad nisu ispražnjene nego ih je umjesto toga dočekalo upozorenje da prvo moraju naučiti pravilno razvrstati otpad, reagirala je i zagrebačka Čistoća.

Tvrde kako im je cilj kroz kontinuiranu komunikaciju s građanima skrenuti pozornost na brigu o otpadu koji proizvode i njegovom pravilnom razdvajanju, kako bi u konačnici od pojedinih vrsta otpada bila dobivena nova sirovina ili proizvod.

- U ovom trenutku apel podružnice se odnosi na smeđe spremnike za biootpad jer smo željeli sugrađanima skrenuti pozornost na potrebu pravilnog odvajanja i odlaganja ove vrste otpada jer, ako se on miješa s drugim vrstama, neupotrebljiv je za daljnju uporabu u kompostani. Takav onečišćeni biootpad tada se tretira kao miješani komunalni otpad, govore nam iz Čistoće.

Tvrde kako građani u zadnje vrijeme sve više razvrstavaju otpad te kako je to dokaz da kroz kvalitetnu edukaciju građana i angažman radnika mogu ostvariti partnerski odnos i zajednički cilj, a to je očuvanje okoliša, urednost i čistoću grada.

- Upravo kontinuiranom edukacijom prema građanima bliže smo ciljevima, a u pogledu odvojenog prikupljanja biootpada putem smeđih spremnika kod korisnika posebno naglašavamo sljedeće: razvijamo zdrave ekološke navike, proizvodimo korisni kompost za zelene površine, smanjujemo količine otpada na odlagalištu, smanjujemo emisije stakleničkih plinova i štitimo okoliš, rekli su iz Čistoće.

Nadodaju i kako Zagrebački holding d.o.o. podružnica Čistoća u svom poslovanju poštuje pozitivne propise RH, konkretno Zakon o održivom gospodarenju otpadom te Uredbu o gospodarenju komunalnim otpadom koji propisuju da se otpad pravilno odlaže u pripadajuće spremnike na području čitave države.

Podsjetimo, građani se pak žale kako ne dobivaju dovoljno biorazgradivih vrećica, te da se kante ne peru i jako smrde, pa im nije jasno tko bi tu koga trebao educirati.


Ako imate gradsku priču, javite nam na mail: Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
03. svibanj 2024 11:56