PROVOKACIJA ILI?

Inspektorat najavio akciju oko kućica na Trgu, ali u cijeloj priči postoji jedan ozbiljan problem

‘Ne kršimo mjere. Crni petak je jučer bio, pa koga vi pravite bedastim?!‘
 Damjan Tadic/Cropix

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić dao je podršku obrtnicima te dozvolio da se na Trgu bana Jelačića postavi deset kućica sa suvenirima unatoč zabrani Nacionalnog stožera civilne zaštite koji je, u sklopu restrikcijskih epidemioloških mjera, izričito naredio obustavu održavanja sajmova i zabranio bilo kakve prigodne prodaje.

Ovogodišnji Advent u Zagrebu, s obzirom na nove, strože mjere koje su uvedene jučer i koje će trajati do 21. prosinca, bit će vrlo skroman, bez sajamske prodaje i događanja, pa su tako zabranjene i kućice sa suvenirima. Naime, u sklopu novih mjera jasno je naznačeno da se obustavlja održavanje sajmova i drugih oblika gospodarskih i turističkih događanja priredbi gdje se prodaju, izlažu ili prikazuju proizvodi.

- Ne kršimo mjere. Crni petak je jučer bio, pa koga vi pravite bedastim?! Možda ste i vi bili jučer u šopingu kod velikih igrača kojima je sve dozvoljeno, a malim ljudima, zagrebačkim obrtnicima, nije dozvoljeno ništa. Dok sam ja gradonačelnik Zagreba, neće biti diskriminacije. Dozvole sam ja izdao prije tri dana, moj potpis nešto vrijedi - kazao je Bandić, koji se pridružio članovima Udruženja obrtnika grada Zagreba na glavnom trgu kako bi simbolično obilježili početak Adventa.

image
Damjan Tadic/Cropix

- Iako ove godine nemamo Advent poput onog koji je tri godine za redom bio nagrađivan i od posjetitelja izvrsno primljen, ovo je za naše obrtnike, sve one koji rade deficitarna zanimanja, simbolična gesta podrške Grada za njihov doprinos zagrebačkom gospodarstvu - kazao je Bandić. Dodao je kako je očuvanje zdravlja i pridržavanje svih mjera opreza i dalje na prvome mjestu.

Upit Nacionalnom Stožeru

Nezadovoljstvo ovakvom odlukom izrazili su i zagrebački obrtnici, koji ne mogu razumjeti zbog čega su zabranjeni svi sajmovi - ne samo adventski - na otvorenom, dok trgovački centri i druge zatvorene prodavaonice mogu normalno nastaviti s radom. Prije dva dana oko toga su poslali upit i Nacionalnom stožeru civilne zaštite.

- Poslali smo upit, ali do danas još nismo dobili odgovor Nacionalnog stožera. Ovakva njihova odluka nema nikakve logike. Nema smisla da se na otvorenom prostoru prigodna prodaja zabrani, a da se takve stvari u velikom šoping centrima dozvoljavaju. Pritom se u šoping-centrima, po hodnicima, postavljaju dodatni štandovi kako bi se prodavao sličan asortiman. Favoriziraju se šoping-centri, a obrtnici se marginaliziraju - kazao nam je Antun Trojnar, predsjednik Udruženja obrtnika grada Zagreba, koji nam je poslao i primjer prodajnih kućica u šoping-centru u Zagrebu, nevjerojatno nalik onima na zagrebačkom glavnom trgu, te postav u Beču, snimljen prije dva dana.

U Nacionalnom stožeru civilne zaštite, kako su nam neslužbeno rekli, znaju za ovaj problem te tvrde da će inspekcija morati postupati u skladu s Odlukama. No, danas tijekom dana u Inspektorat, kako smo neslužbeno doznali, još nije stigao nikakav zahtjev u vezi postupanja s kućicama na Trgu bana Jelačića.

image
Damjan Tadic/Cropix

Inspekcija čeka prijavu

Kako upućeni pojašnjavaju, ako i stigne, nejasno je po kojem bi zakonu trebao postupati Državni inspektorat u vezi ovih kućica sa suvenirima na Trgu. Kao prvo, Grad je dao dozvolu za te kućice čime je dao legitimitet njihovu radu, a drugo, Inspektorat vezano uz mjere postupa na temelju dva zakona koja su vezana uz odluke Nacionalnog stožera.

Riječ je o Zakonu o zaštiti pučanstva od zaraznih bolesti i Zakonu o ugostiteljskoj djelatnosti. Niti jedan se zapravo ne odnosi na kućice sa suvenirima: njihovo otvaranje ne može se podvesti pod širenje zaraznih bolesti, a nisu ni ugostiteljski objekti. Po svemu sudeći, oko ovog slučaja morat će se očitovati Nacionalni stožer.

Bez dočeka u Rijeci

Iako su se i predstavnici nekih drugih regija, prije svega Istre, otvoreno protivili rigoroznim mjerama, u Puli su se jučer pridržavali svih propisanih mjera: nije bilo ni kućica ni otvorenih kafića. Riječki gradonačelnik Vojko Obersnel najavio je da je koronavirus poput Grincha ukrao Božić te da u Rijeci neće biti ni adventa ni organiziranog dočeka Nove godine.

U Osijeku će se pak svečano paliti adventske svijeće - prvu će zapaliti sestre iz KBC-a Osijek - ali bez popratnog programa, a kod Autobusnog kolodvora organizirat će se drive-in kućice s kobasicama i kuhanim vinom. U Karlovcu neće biti ničega do 21. prosinca, dok traju mjere, a nakon toga će se odlučivati za dalje. Varaždin je na korzo postavio kućice, ali jučer su bile zatvorene.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 12:10