KAKO DALJE?

Ima li nade za Bandićevu stranku? ‘Atmosfera je jučer nalikovala na onu večer iz 2014. godine‘

Već sad se otvaraju tri moguća scenarija za budućnost stranke nazvane po pokojnom gradonačelniku
Pavle Kalinić i Milan Bandić, Natalija Prica i Miodrag Demo
 Cropix

Teško je jučer tijekom cijelog dana bilo naći bliske suradnike i prijatelje preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koji bi bili spremni razgovarati o političkoj budućnosti Stranke rada i solidarnosti, skorašnjim lokalnim izborima, i smjeru u kojem bi njegova politička ostavština trebala ići.

- Svaki ponedjeljak u 17 sati nalazili bismo se u Praškoj i govorili o stranačkim pitanjima. Ovaj ponedjeljak to se neće dogoditi. Imamo komemoraciju u utorak, a sam pogreb je u srijedu. Sada nije vrijeme za to - bile su riječi na koje smo nailazili tijekom jučerašnjeg dana.

Smrt gradonačelnika Bandića sve ih je pogodila, mnoge probudila iz sna, a tijekom jučerašnjeg dana mnogi od njih, i prijatelji, i suradnici i pročelnici i direktori u Zagrebačkom holdingu, bili u svojevrsnom šoku. Među prijateljima i suradnicima vijest se proširila nešto iza ponoći, a nešto prije 1 sat u noći stigla im je obavijest kako je gradonačelnik umro.

U bolnicu je odmah stigao bliski suradnik Zdenko Antunović, odmah je javljeno i Bandićevim zamjenicama Jeleni Pavičić Vukičević i Oliveri Majić, sa situacijom je odmah bio upoznat i pročelnik za obrazovanje Ivica Lovrić, kao i šef Ureda za upravljanje kriznim situacijama Pavle Kalinić.

image
Pavle Kalinić i Milan Bandić
Goran Mehkek/Cropix

Na prekretnici

Radi se o ljudima koji su bili najbliži suradnici gradonačelnika. Odmah nakon toga nije bilo nikakvih sastanaka, već je dogovoreno kako će se svi naći u jutarnjim satima u Gradskoj upravi, od pročelnika gradskih ureda, do Ane Stojić Deban, predsjednice uprave ZG holdinga i ostalih suradnika.

Naši sugovornici s kojima smo razgovarali kažu kako je atmosfera jučer ujutro u Gradskoj upravi podsjećala na onu večer iz 2014. godine, kada je Bandić bio uhićen zbog afere Agram.

- Otišao je čovjek koji je odlučivao. Nisu svi u toj sobi o drugima imali lijepo mišljenje, puno je tu bilo međusobnih neslaganja, ali Bandić ih je sve ujedinjavao, on je omogućavao homogenost. On je bio dobar sa svima. On je bio taj koji nas je politički branio. Njegova se riječ slušala. Sada će biti drugačije - kažu naši sugovornici i objašnjavaju kako postoji više scenarija za budućnost stranke i djelovanja u Gradu Zagrebu.

- No ipak treba imati na umu sljedeće. Bandiću stranka nije trebala zbog njegove ideologije, već je bila tehnička, da posluži potrebama oko organizacije ljudstva i priprema za izbore. Tako da smo sada na svojevrsnoj prekretnici - ili će se nastaviti, ili će se u potpunosti ugasiti - navode. Osim navedenih ljudi, u stranci su još Ana Stavljenić Rukavina, koju je Bandić uvažavao, Krešimir Varda, Miodrag Demo, kao i Slavko Kojić.

image
Ana Stavljević Rukavina
Damir Krajač/Cropix

Scenariji podrške

Mnogi smatraju kako bi stranka morala imati kandidata na izborima, iako ga trenutno, kako je rekao Pavle Kalinić, nemaju.

Izlazak bez kandidata, značilo bi, smatraju oni, nepoštivanje Milana Bandića.

- On je bio taj koji je gurao, koji je vukao, koji je davao energiju. I svima je bilo lijepo. Trebamo li se sada razbježati, ili baš zbog njega skupiti glave i njemu u čast ostvariti dobar rezultat. Kako u utrci za gradonačelnika, tako i u utrci za mjesta u Gradskoj skupštini - kažu nam.

Prema mišljenju naših sugovornika s kojima smo jučer razgovarali, mnogi iz stranke u utrci za gradonačelnika vidjeli bi Jelenu Pavičić Vukičević, koja će kao Bandićeva zamjenica voditi Grad do lipnja.

- Ona je bila saborska zastupnica, pročelnica, zamjenica i vodila je Grad. Ona je predsjednica stranke, ona je bila najduže uz Milana. Ona je naš jedini pravi kandidat za izbore - kažu naši sugovornici.

Oni drugi sumnjaju u takav scenarij. Naime, još lani spominjalo se kako Pavičić Vukićević odlazi iz politike zbog obiteljskih razloga i mogućeg preseljenja izvan Hrvatske.

Scenarij prema kojem bi se kandidirao netko treći, gotovo nije izgledan, uvjeravaju nas naši sugovornici.

U slučaju da ne bude kandidata, naši sugovornici otkrivaju moguće scenarije. - Ne bude li kandidata za gradonačelnika, to će već govoriti o smjeru u kojem nam ide stranka. Svi smo u šoku, ali put moramo nastaviti s najboljom i najjačom listom. Moramo nastaviti kontinuitet - drže jedni.

Oni staloženiji kažu kako treba pričekati i pogledati novo miješanje karata, pa čak i scenarije podrške nekom drugom kandidatu.

- Sad ne postoji nijedan kandidat s kojim bismo ušli u razgovor. No kako smo isticali, sad se ponovo miješaju karte - kažu. Dio Bandićevih suradnika s kojima smo razgovarali boje se da bi moglo slijediti potpuno rasulo jer ne veže ih ideologija kao "HDZ nakon smrti prvog predsjednika". - Još će nas neko vrijeme vući cijela priča, a onda se bojim da bi sve moglo okopnjeti i nestati - kažu drugi.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 22:30