ZAGREBAČKI PROBLEM

Herman: ‘Novi model odvoza otpada nije provediv, doći će do poskupljenja i novih troškova‘

Platforma Možemo pokazuje da je ona rigidna, retrogradna, regresivna sekta. Sve skupa jako žalosno i zabrinjavajuće, dodao je

Mislav Herman

 Tomislav Kristo/CROPIX

Klub gradskih zastupnika HDZ-a i HSLS-a ocijenio je u srijedu uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine kako najavljeni model odvoza otpada u ovom obliku nije provediv te upozorio da će dovesti do poskupljenja usluge i novih troškova.

"Slažemo se kako je problem sortiranja i naplate otpada u Zagrebu hitno potrebno riješiti, ali ne ovakvim ad hoc rješenjima, nego planiranim i promišljenim modelima koji bi uključili struku, a što nam se čini da nije bio slučaj", rekao je potpredsjednik Gradske skupštine Mislav Herman.

Naveo je kako je varijabilni dio troška, koji će ovisiti o količini miješanog komunalnog otpada, nepoznanica jer je upitno koliko je odluka u ovom obliku u skladu s važećim zakonskim propisima.

Upitao je i je li model provediv i financijski održiv za Čistoću i Holding ili predstavlja "još jednu aktivističku utopiju" platforme.

Klub zastupnika strahuje da će promjene dovesti do poskupljenja usluge za sve te upozorava kako će Zagreb stvarati milijune novih plastičnih vrećica, što će uzrokovati nove milijunske troškove.

'Možemo je regresivna sekta'

Herman se osvrnuo i na prošlotjednu objavu savjetnika stranke Možemo Josipa Jagića koji je na Twitteru komentirao tvit o ubijanju svećenika nakon Drugog svjetskog rata napisavši ironično "dobra stara vremena", a nakon čega je naišao na osudu javnosti.

Poručio je kako je izjava skandalozna i za najjaču osudu te kako platforma Možemo iz dana u dan otkriva "svoje pravo lice i srce".

"Pokazuje da je ona rigidna, retrogradna, regresivna sekta. Sve skupa jako žalosno i zabrinjavajuće", rekao je Herman.

Osvrnuo se na uvođenje dvije izvannastavne aktivnosti u zagrebačke škole koje se tiču građanskog odgoja, izrazivši bojazan kako je to ponovno uvođenje "na mala vrata ideološkog sadržaja", pogotovo zbog činjenice što se takav sadržaj već nalazi u međupredmetnoj nastavi po kurikulumu.

Upitao je i kako se za to mogu pronaći sredstva, kad istih nema za roditelje odgojitelje ili ugašene javnozdravstvene aktivnosti.

Vezano za sutrašnju sjednicu, naveo je kako kreće proces raskidanja ugovora o osnivanju dviju zaklada koje vode eminentni liječnici - Hrvatske kuća disanja i Hrvatske kuće srca. Klubu zastupnika je neshvatljivo da Grad ukida nešto u što je ulagao godinama.

Također, skrenuo je pozornost na točku koja je na prošloj sjednici "prošla ispod radara" jer je izglasana u kasnim noćnim satima, odnosno na zaključak o otkazu ugovora o osnivanju i djelovanju Europskog doma Zagreb.

Herman je istaknuo kako se Europski dom u 30 godina pretvorio u središnje mjesto promicanja europskih ideja, podsjetio kako postoji u svim članicama EU i kako se ne gasi nakon što država uđe u EU, a odluku je ocijenio skandaloznom.

"Ne poštuje se ništa što nema rigidno zeleno-lijevi predznak, zato što su sekta, a ne političari", ocijenio je.

Župan: 'HDZ je bio u pravu'

Predsjednik Kluba Mario Župan podsjetio je na odluku Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa koje je ustvrdilo da su gradonačelnik i zamjenici prekršili zakon imenovanjem članova Uprave i Nadzornog odbora Holdinga te poručio kako je "Klub HDZ-a bio u pravu".

Što se tiče potresa i Fonda solidarnosti, Župan je poručio kako se Zagreb mogao prijaviti i za obnovu mreže vodoopskrbe i odvodnje, a nije iako postoji gotov projekt, a također se mogao prijaviti i za obnovu mostova, klizišta te ostale komunalne infrastrukture.

Također se dotaknuo točke dogradnje centralnog uređaja pročišćavanja otpadnih voda te upitao zašto u sporazumu nema ugovora koji je potpisan 2000. godine, odnosno zašto gradonačelnik nastavlja staru praksu i taj ugovor skriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 04:39