DAVOR FILIPOVIĆ U NU2

‘HDZ će dobiti većinu, a ja ću biti gradonačelnik Zagreba. Ja i Bandić smo dva svijeta‘

‘Grad Zagreb ne mogu voditi zarobljenici prošlosti nego oni koji žele promijeniti sve što nije dobro u ovom gradu‘, kaže Filipović
Davor Filipović, Nedjeljom u 2
 Screenshot HRT

U današnjoj HRT-ovoj emisiji 'Nedjeljom u 2' gostovao je HDZ-ov kandidat za gradonačelnika Zagreba, Davor Filipović.

- Ja se četiri godine u Gradskoj skupštini pripremam za ovu političku utakmicu ispred nas. U HDZ sam ušao 2014. nakon što sam postao docent na Ekonomskom fakultetu i time riješio svoja egzistencijalna pitanja. Htio sam dati doprinos i mijenjati stvari nabolje, a htio sam izbjeći i situaciju da mi netko kaže da mi je politika ili stranka nešto dala. Ja sam odradio stvari prije nego što sam se politički angažirao. Ja i svoja predavanja mogu obogatiti iskustvima koje sam stekao kroz politiku i moji studenti tako mogu dobiti dodatnu vrijednost, rekao je Filipović.

U HDZ ušao zbog domoljublja

U HDZ je ušao u vrijeme kad je na čelu stranke bio Tomislav Karamarko.

- Ušao sam u HDZ jer tamo svjetonazorski pripadam, a ne bih o onome što je bilo, nego o Zagrebu i budućnosti.

Na pitanje zašto baš HDZ, Filipović odgovara.

- HDZ je narodnjačka i domoljubna stranka, a ja zastupam domoljublje i narodnjaštvo i sve što ide s tim.

Prioriteti za Zagreb

Osvrnuo se na prioritete za Zagreb u slučaju da HDZ dobije većinu, a on postane gradonačelnik.

- HDZ će dobiti većinu i ja ću biti gradonačelnik, a prioriteti su obnova grada i financijska konsolidacija grada. Gradskim financijama se upravlja jako loše. Jasno je da se tu mora napraviti radikalan zaokret i to ja želim. Bez toga ne možete imati ni uspješnu obnovu grada. Fokusirat ćemo se i na prometne, socijalne i obrazovne izazove u Zagrebu. Vjerujem da će građani to prepoznati i da ću postati gradonačelnik, kaže Filipović.

Komentirao je izgradnju Sveučilišne bolnice u Novom Zagrebu.

- Apsolutno ću se zauzimati za to. Izgradnja Nacionalne dječje bolnice je prvi korak i za Sveučilišnu bolnicu i to će biti jedan od mojih prioriteta. Radi se studija izvodljivosti, kad bude gotova onda ćemo imati točan broj koliko to košta.

Ako osvoji mandat, hoće li bolnica biti započeta?

- Definitivno.

Jedan od planova za Zagreb je i Jarunski most.

- I to je jedan od prioriteta. U mom mandatu pokrenut ćemo izgradnju Jarunskog mosta, on bi trebao biti dug 625 metara, a širom 40-50 metara. Rekonstruirat ćemo Vrapčansku ulicu do Zagrebačke na sjeveru. Taj projekt bi trebao biti oko 825 milijuna i financirat ćemo ga europskim novcima. Riješit će prometne probleme u tom dijelu grada. Sigurno će biti započeto u idućem mandatu, a učinit ćemo sve da bude i završeno, kaže Filipović.

Stanković ga je upitao i za mišljenje o Dinamovom stadionu.

- Ne izgleda dobro. Kad sam bio na utakmici kad smo rasturili Atalantu, moglo se primijetiti da je infrastruktura neadekvatna za ono što naši dečki pružaju. Iako smo u korona krizi, znam što Dinamo znači Zagrebu i napravit ću sve da se krene u tu novu priču.

Odgovorio je i na pitanje zašto bi grad trebao graditi stadion, a ne Dinamo iz svojih prihoda.

- Dinamo je simbol grada Zagreba i grad mora biti u toj priči. I Dinamo treba participirati, kao i Nogometni savez. Treba maknuti animozitet prema određenoj osobi od Dinama koji je simbol grada Zagreba. Dinamo je ponos grada i učinit ću sve da infrastruktura bude puno bolja, a posebno da se ulaže u mlađe kategorije. Svi igrači koji su prošli kroz Dinamo su bili okosnica trijumfa u Rusiji. Neću dozvoliti da sve što nije bilo dobro utječe na to da Dinamo i dalje bude simbol grada i da i dalje rastura. Nisam neki nogometni fanatik. Jako volim reprezentaciju i to mi omogućava da sjednem za stol sa svima, da ih saslušam i napravim ono što je najbolje za klub. Neozbiljno bi bilo da sada kažem hoće li to biti 'jedan član, jedan glas', rekao je Filipović.

Kritike Milana Bandića

Govorio je i o aktualnom gradonačelniku Milanu Bandiću, rekavši da je on sve suprotno od onoga što radi Bandić te da je Bandićevo upravljanje gradom loše.

- Ja o njemu mogu govoriti u kontekstu onoga što je radio, a kao osobu ga ne poznajem. Dva su različita svijeta kako on upravlja gradom i kako bih ja. Kulminiralo je kada je nakon potresa rekao da su građani krivi, kada je rekao da školarci ruke trebaju prati lugom jer nema sapuna u školama. Većina projekata koje je započeo stvorili su percepciju nepotizma, korupcije... To više nećemo gledati u našem gradu nakon što ja pobijedim. On se najugodnije osjeća na skojevskom terenu, a ja sam morao nazvati svoje i pitati što je to. Grad Zagreb ne mogu voditi zarobljenici prošlosti nego oni koji žele promijeniti sve što nije dobro u ovom gradu. Često mi kažu da ih je sram gledati neke stvari. Ja želim da svi budu ponosni što žive u ovom našem gradu.

Stankovića je zanimalo zašto je u Gradskoj skupštini glasao za proračun ako kritizira Bandića.

- Ova godina je bila specifična. Imali smo covid i potres. Rušiti proračun u toj situaciji bi bilo zazivanje nove velike krize. Na prvo mjesto smo stavili naše sugrađane i htjeli smo biti faktor stabilnosti, kaže Filipović i nastavlja o prethodnim godinama, kada je HDZ također podržao Bandićev proračun.

- U 2017. jedan od amandmana HDZ-a je bila izgradnja OŠ u Bukovcu. Druge godine smo tražili obnovu Mosta mladosti. Sada se rekonstruira, to je projekt HDZ-a. I škola je krenula u realizaciju. Podržali smo proračune jer smo gurali dobre projekte za dobrobit našega grada. Sukladno statutu grada Zagreba, gradonačelnik Bandić je odgovoran za izvršenje proračuna, a mi možemo reći što ne valja i ponuditi rješenja, i to je ono što sam ja radio. Još je jedan razlog za podržavanje proračuna. Treba se pustiti da se odradi mandat do kraja osim ako su izvanredne okolnosti. Oporba se sada ponaša kao da rezultati izbora od prije šest mjeseci nisu poznati...

Komentirao je veliki dug Zagreba i rebalans proračuna.

- Morali smo biti faktor stabilnosti, nismo htjeli novu krizu u Zagrebu. Ja sam govorio da treba smanjiti kamate. Upozoravao sam na glomazni sustav Gradske uprave. Nudili smo rješenja kako mijenjati stvari. Ostaviti nekoga na vlasti i misliti na dobrobit sugrađana nije isto. Je li normalno da žičara s 300 milijuna kuna dođe na 750? Nije, i ta praksa će se mojim dolaskom promijeniti. Da se išlo u raskidanje ugovora to bi bili strašni penali za Zagreb pa bi bilo i više od 750 milijuna, mi nismo to mogli zaustaviti, ali to je ono što se u ovom gradu više ne smije i neće događati, kaže Filipović.

Rekao je kako je za razbijanje klijentelističke klike potrebna transparentnost.

- Želim da svaka kuna bude na internetu. Ovdje ne postoji volja da imamo transparentan grad, rekao je Filipović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 00:58