TOMISLAV TOMAŠEVIĆ

‘Grad je zaštitarskoj tvrtki Bilić Erić davao milijune za čuvanje praznih gradskih stanova‘

‘Nađite mi gdje sam dao obećanje da Pripuz više neće raditi s Gradom? Molim vas da mi nađete tu izjavu‘
Tomislav Tomašević
 Damjan Tadic/Cropix

Gradonačelnik Zagreba Tomislav Tomašević i njegovi zamjenici Danijela Dolenec i Luka Korlaet u 11 sati, u predvorju Gradske uprave, počeli su redovitu konferenciju za medije.

Zamjenica gradonačelnika Danijela Dolenec na samom početku presice osvrnula se na problem sa stipendijama, odnosno govorila je o planu Grada da se smanji iznos stipendija studentima s invaliditetom.

- Mi smo težili zadovoljiti dva bitna principa. Htjeli smo proširiti pristup obrazovanju i istaknuti univerzalnost. To znači da je učenik učenik, a student student. U samoj javnoj raspravi dobili smo razne priloge, uključujući stavove ciljanih skupina. Dobar dio priloga inzistirao je da je važno zadržati postojeće iznose stipendija. Smatrali smo da je fer i uključivo uvažiti te prijedloge. To znači da će stipendijski prijedlog imati iste iznose. To su iznosi kakvi su bili do sada, ali su varirali u programima. U konačnoj verziji prijedloga želimo ujednačiti te iznose i to znači da nećemo bitno povećati broj studenata koji primaju stipendije. Ono što je potrebno je objaviti sve prijedloge i onda konačne odluke staviti na sjednicu Skupštine. Stipendije će zato imati iste iznose, 2700 kuna za učenike, 3800 kuna za studente, rekla je Dolenec.

Nakon Dolenec, pred novinare je stao Korlaet koji je govorio o obnovi Zagreba.

- Kao što znate, e-savjetovanje je završeno. Zakon je izglasan na vladi i sutra kreće u proceduru. Podizanje pragova jednostavne javne nabave na europske pragove također će pojednostaviti proces, ali predstavlja i rizik za zloupotrebu. Ovo će svakako biti tematizirano u saborskoj raspravi. Obišli smo sve gradske četvrti za dogovoreni obilazak za crvene naljepnice. Ponavljam kako se građani i dalje mogu javljati i tražiti dolazak mobilnih timova. Građanima su na raspolaganju i timovi koji su postavljeni u prostorijama vijeća gradskih četvrti, rekao je Korlaet.

Novinarima se zatim obratio gradonačelnik Tomašević koji je najavio da će govoriti o tri teme.

Puno zabluda dolazi u medijima. Jedna stvar je glomazni otpad, a druga stvar je biootpad. Za glomazni otpad smo poništili natječaj jer vjerujemo da to Grad može raditi sam. Biootpad, budući da grad Zagreb nije izgradio svoju kompostanu, nema kapacitete da obradi taj biootpad. I obradu mora raditi s privatnim poduzećima. Zbog toga smo raspisali novi natječaj. Više puta sam na pitanje da je zajednica ponuditelja u kojoj je Pripuz dala najpovoljniju ponudu, rekao da ćemo postupiti po zakonu. U tom smislu, ono što se dogodilo je da se odabrao taj konzorcij, budući da se pokazalo da drugi konzorcij nema dozvolu za dovoljnu količinu biootpda. Na kraju, iako je bila i skuplja ponuda, ona je odbačena. Postoje tu i žalbeni rokovi, ali to je odluka koju je Grad Zagreb donio. Moja uloga je samo potpisati odluku. Rekao sam da ako se pokaže da je njihova dokumentacija čista, i imaju najpovoljniju ponudu, odabrat ćemo tu opciju. Radi se o sporazumu na godinu dana i ovo je rješenje dok grad nema svoju kompostanu, rekao je Tomašević.

Dodao je i da intenzivno rade na dokumentaciji za kompostanu.

- Moramo vidjeti kako ta postrojenja možemo financirati i nakon toga neće biti potrebe za suradnjom s bilo kojim privatnim poduzećem. Uskoro ćemo dokazati da Gad Zagreb može raditi taj posao. Što se tiče najma drobilice za glomazni otpad, tu je bila i ponuda Ekoflora od nula kuna za najam drobilice i budući da takva ponuda u postupku javne nabave ne može biti, ona je diskvalificirana. To je bila po zakonu nemoguća ponuda. Da ne govorim i o tome da različite ponude, da besplatno rade za grad, nije praksa koju smatramo dobrom, jer stavlja u pitanje i druge postupke javne nabave. To ne mislimo raditi. Ako netko želi donirati, neka donira. Znamo kako se natječe, rekao je Tomašević.

Govorio je i o golemim troškovima koji su se iz proračuna izdvajali na čuvanje gradske imovine.

- Treća stvar koju smo otkrili i želimo to raščistiti. Pokazuje kako se iracionalno raspolagalo gradskom imovinom, radi se o okvirnom sporazumu za usluge privatne zaštite gradskih prostora, koji je sklopljen 2. 12. 2020. s tvrtkom Bilić Erić. U tri proračunske stavke bilo je 6.9 milijuna kuna za čuvanje objekata, da bi račun do 31. srpnja se popeo na 26,5 milijuna kuna…

Kako je do toga došlo? Na temelju ugovora koji je potpisan krajem prošle godine, a on omogućava različite količine u satima čuvanja. Čuvano je oko 70 praznih stanova 24 sata dnevno, a oko 15 poslovnih prostora je čuvano 24 sata dnevno, da ne bi netko provalio u njih. Trošak pojedinačno, je jednog stana na dan, 924 kune, 27.720 kuna bez PDV-a, godišnje oko 332 tisuće kuna po stanu čuvanja bez PDV-a. To znači da za trošak čuvanja godišnje u dvije godine, da netko ne provali, smo mogli kupiti novi stan. Čuvali smo prazne stanove kao da su Fort Knox, rekao je.

Na pitanje je li gotova revizija govora s CIOS grupom, Tomašević odgovara:

- I dalje stojim pri izjavi koju sam rekao prije nekoliko mjeseci. Za posao zbrinjavanja otpada uposlene su privatne tvrtke i Grad Zagreb će preuzeti taj posao. Što se tiče nekih drugih frakcija, rekli smo da ćemo raditi s privatnim poduzećima dok se ta postrojenja ne izgrade. išli smo u postupak javne nabave i tu smo postupili sukladno zakonu. Posao će dobiti ona tvrtka koja ponudi najpovoljniju ponudu, rekao je.

Novinari su ga pitali i za komentar dogradonačelnice Dolenec koja je rekla da su se ugovori ranije sklapali 'zna se kako'.

-'Zna se kako' se odnosi na situaciju gdje se sklapaju milijunski ugovori bez javnog natječaja, rekao je.

Na pitanje je li prekršio obećanje, Tomašević kaže:

- Nađite mi gdje sam dao to obećanje. Rekao sam da ću pregledati sve ugovore i da ćemo zaustaviti postupak javne nabave. Molim vas da mi nađete tu izjavu. Više puta sam to rekao, da ćemo poštovati zakon ako daju najpovoljniju ponudu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 12:29