PREDALI LISTE

Doznajemo: Šef zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman bit će nositelj liste za Gradsku skupštinu

Davor Filipović predstavio je jučer kandidatkinje za zamjenice, Ivu Hraste Sočo i Mirjanu Kujundžić Tiljak
Mislav Herman
 Davor Pongracic/Cropix

Predsjednik zagrebačkog HDZ-a Mislav Herman, kako doznajemo, bit će nositelj HDZ-ove liste za Gradsku skupštinu. HDZ je, inače, predao liste za gradske četvrti, i to za svih 17, dok je što se tiče mjesnih odbora predao liste za njih 210 od 218.

Najviše problema, doznajemo, imali su u Sesvetama, ali u HDZ-u kažu kako to nije novost, te da ni ranije nisu imali liste za sve mjesne odbore.

A kandidat za gradonačelnika te stranke Davor Filipović jučer je predstavio kandidatkinje za zamjenice gradonačelnika. Riječ je o Ivi Hraste Sočo, posebnoj savjetnici ministrice kulture, koja je bila i zamjenica bivšem ministru kulture Zlatku Hasanbegoviću, te Mirjani Kujundžić Tiljak, profesorici na Medicinskom fakultetu i ravnateljici Škole narodnog zdravlja "Dr. Andrija Štampar".

- Gradska organizacija me predložila i ja sam prihvatila tu čast da budem kandidatkinja za zamjenicu profesoru Filipoviću. Rođena sam Zagrepčanka i cijeli se život bavim kulturom i umjetnošću i zato mi je razvoj i napredak upravo u području kulture u Zagrebu vrlo važan - kazala je Hraste Sočo, koja će biti zadužena za područje kulture i obnovu. Dodala je kako će joj prioriteti biti poticanje razvoja kulture, podrška umjetnicima te očuvanje i obnova kulturne baštine u Zagrebu.

- Važno će biti sinergijsko djelovanje s Vladom na dugoročnim, ali i kratkoročnim projektima u obnovi kulturne infrastrukture, posebno stradale u potresu. U Zagrebu živi najveći broj umjetnika, najviše je kulturnih institucija i samim time se nameće misao da je kultura važan čimbenik tog urbanog identiteta grada. Smatram da je to i poluga gospodarskog rasta upravo kroz kulturne i kreativne industrije koje su prepoznate kao takve i na svjetskoj razini, a tu je, naravno, i kulturni turizam - rekla je Hraste Sočo i istaknula kako će transparentnost biti ključna riječ u financiranju, zapošljavanju i upravljanju kulturnim ustanovama.

- Treba se pozabaviti i gorućim problemom prostora za rad umjetnika, posebno s nezavisne scene koji nemaju infrastrukturu koju imaju umjetnici koji su zaposleni u institucijama, i to s posebnim osvrtom na mlade umjetnike, gdje će se organizirati razne edukacije i novi natječaji za financiranje - rekla je Hraste Sočo.

Mirjana Kujundžić Tiljak istaknula je kako se cijeli život bavi javnim zdravstvom.

- Ja sam specijalist socijalne medicine i organizacije zdravstvene zaštite. Sada je vrlo teška situacija zbog pandemije i zdravstvo je jako bitno. Velika mi je čast biti kandidat HDZ-a, pogotovo što su me zvali da budem zadužena za resor zdravstva i obrazovanja s obzirom na to da radim i na sveučilištu. To je moja struka i zato sam prihvatila. Zalagat ću se za bolju, kvalitetniju, pristupačniju i sveobuhvatnu zdravstvenu zaštitu te bolju organizaciju obrazovanja - kazala je Kujundžić Tiljak.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 22:17