TKO PLETE ZLO NE MISLI

Cijele godine ništa, a onda se oba festivala pletenja održala isti dan: ‘Nije fer, mogli su javiti...‘

Ne mogu naći njihove mailove, ne sjećam se ragovora, slučajno se poklopilo, kažu u Centru mladih Ribnjak o optužbama Yarn Craft Festa

Monika Tresk, Adriana Meglaj i Vanja Kranjčević na drugom Zagreb Yarn Craft Festu

 Privatna Arhiva/

Ili sve ili ništa. Tako bi se nekoliko riječi mogla opisati nedavna ponuda zagrebačkih evenata namijenjenih ljubiteljima šivanja, pletenja, izrade čipke i ostalih ručnih radova. Oni koji su se željeli okušati u ovim aktivnostima, prvog dana listopada to su mogli na čak dvije lokacije, na samo malo više od kilometar zračne udaljenosti – u prostorijama zagrebačkog Studentskog centra na Zagreb Yarn Craft Festu u organizaciji obrta Masala te Adriane Meglaj iz O‘pleti ili na Festivalu ručnih radova u organizaciji Centra mladih Ribnjak.

Nakon najave Festivala ručnih radova na stranici Centra mladih Ribnjak, korisnici su bili zbunjeni kako je moguće da oba, tako specifična događaja kao što su festivali koji promoviraju različite tekstilne tehnike, odvijaju isti dan. U istim terminima. I to na tako maloj "tkalačkoj sceni" kao što je zagrebačka, koja tek treba prodisati punim plućima i povući one koji u svoja četiri zida zimu dočekuju s iglama za pletenje i klupkom vune u rukama.

O ovom smo preklapanju razgovarali s organizatorima oba festivala i došli od jasnog zaključka – do preklapanja je došlo slučajno. Obje su strane maštale o nekom drugom datumu za svoj festival, ali su ih okolnosti ili sugestije građana na kraju dovele baš do 1. listopada.

Adriana Meglaj s O‘pleti je započela u listopadu 2010. godine Zagrebu. Ova inženjerka arhitekture i dizajnerica, a danas i certificirana instruktorica pletenja i kukičanja, održala je radionice i u drugim gradovima – Osijeku, Pločama, Veloj Luci, Splitu – a već dvije godine ima svoj YouTube kanal. Festival koji će povezati proizvođače materijala i pribora, vješte pletače, one koji tu tehniku žele savladati i potencijalne kupce pletenih predmeta bio je logični nastavak.

- Prošle smo godine organizirali prvi festival u prostorijama zagrebačkog Studentskog centra što je ujedno bio i jedan od samo nekoliko pletalačkih evenata uživo u cijeloj Europu u vrijeme kada je sve bilo odgođeno ili prebačeno online - govori nam Monika Tresk koja je uz Vanju Kranjčević iz obrta Masala bila zadužena za organizaciju Zagreb Yarn Craft Festa.

image

Monika Tresk, Adriana Meglaj i Vanja Kranjčević na drugom Zagreb Yarn Craft Festu

Privatna Arhiva/

Reakcije na prvi festival bile su odlične, a čak je i poznati magazin Piecework, koji proučava bogatu povijest ručnih radova diljem svijeta, Adrianu pozvao da za njih napiše tekst o tom događaju.

Sljedeći festival zamislile su u novom prostoru – na Ribnjaku, 8. listopada. Sve bi financirali sami, kao i inače, jer od sponzora dobivaju samo dio materijala i alata.

- Razgovarale smo s ravnateljicom Centra mladih Ribnjak, predstavile joj svoju ideju i objasnile zašto nam se baš njihov prostor čini idealnim za naš drugi festival – prisjeća se Monika. Sve se nastavilo e-mailom, ali je uz ispriku drugih obaveza, nedostatka vremena ili godišnjih odmora komunikacija se s vremenom se potpuno izgubila.

- Tada smo već kontaktirali sve predavače, napravili plakat i web stranicu, ali ih nismo mogli pustiti u javnost bez da znamo na kojoj će se lokaciji sve održati – govori Monika. U srpnju su zaključile da je vrijeme da odustanu od nove lokacije pa je i drugi Zagreb Yarn Craft Fest najavljen u SC-u. Budući da su im se javili kasnije nego inače, kad su gotovo svi termini bili zauzeti, jedini slobodni datum bio je 1. listopada.

Dva tjedna prije – šok.

- Dobila sam poruku od frendice koja dolazi na naš festival u kojoj mi govori da se na Ribnjaku isti dan održava sličan događaj, koji se također naziva festivalom, a sve s gotovo istim programom – prisjeća se Monika. Iznenađenje i tuga, na kraju su se pretvorile u ogorčenost. Ne smeta im, kažu, što i drugi imaju slične programe kao i oni, već to što ne postoji dobra komunikacija koja bi spriječila da se isti dan ili tjedan održavaju slični događaji i tako jedni drugima budu konkurencija.

- Nama bi bilo drago kada bi se i češće organizirali takvi festivali i ljudi su sigurno zainteresirani za to, ali bi neki dogovor i kolegijalnost trebali postojati – smatra Adriana. Organizatori raznih manifestacija imaju praksu da jedni s drugima dogovaraju termine svojih evenata.

- Kultura je takva da se uvijek provjere datumi da se ništa preklapa da oni koje zanima više manifestacija ne moraju birati među njima. Provjera na razini Hrvatske je obavezna, a gledamo i Europu – objašnjava Monika koja sudjeluje u organizaciji SFeraKona.

- Jednom kad se naviknete na takvu suradnju, od koje svi imaju koristi, baš se iznenadite zbog ovako nečega – dodaje.

Iz Centra mladih Ribnjak objašnjavaju kako nije bila riječ ni o kakvom kopiranju programa – svoj su prijavili u Gradskom uredu za kulturu još u listopadu prošle godine, a predviđali su da će se održati posljednji petak u rujnu, konkretno 30. rujna. Kada su na svojoj Facebook stranici objavili najavu programa, reakcije i sugestije pratitelja potaknule su ih da sve ipak prebace za subotu.

- Nismo imali nikakve namjere da se nešto namjerno poklapa i da time nekome izazovemo poteškoće, jednostavno je tako slučajno ispalo – poručuju iz Centra koji već 67 godina omogućava mladima da se izraze na glazbeni, scenski, plesni ili likovni način, a sve uz stručne pedagoge i umjetnike koji imaju iskustvo rada s mladima kojih svaki tjedan kroz Centar prođe čak petstotinjak. Surađuju s Rock-akademijom i brojnim udrugama koje žele unaprijediti život mladih Zagrepčana. S ravnateljicom Centra Pavlicom Bajsić razgovaramo o njezinoj komunikaciji s O‘pleti.

image

Pavlica Bajsić

Tomislav Kristo/Cropix

- Dnevno primam mnogo upita, a Centar nema zaposlenu osobu na mjestu izvršne produkcije pa kompenziram tu funkciju sama. Što se tiče Zagreb Yarn Craft Festa, ne nalazim njihov mail niti se sjećam svakog telefonskog razgovora detaljno, no dozvoljavam da se dogodio previd te se ovom prilikom ispričavam - govori ravnateljica.

Dodaje i to kako im je zbog velike količine posla i programa, promaknulo da se na isti dan, za koji su oni prebacili svoj program na zahtjev građana, održava ZYCF festival. Naglašava i razliku između ova dva festivala.

- Naš program koji spominjete je samo jedan od programa Centra koji uključuju kreativni rad rukama (keramika, recycle art, izrada lutaka, narukvica, pletenje i slično). Ti programi su vrlo često besplatni ili sa socijalnim cijenama zato što su bili prijavljeni na Javne potrebe u kulturi Grada Zagreba te ne uključuju sajamske prodajne aktivnosti - objašnjava.

Općenito govoreći, suradnju Centra s građanima smatraju izvrsnom - samo u devet mjeseci 2022. godine ostvarili su suradnju s 30-tak partnera. Manji je dio bio vezan uz jednokratne aktivnosti, dok se većina odnosila na višetjedno održavanje proba ili višednevno održavanje radionica, seminara, festivala i konferencija.

- Svakako ću poticati stručne suradnice da se nastave što je moguće više informirati o događajima u gradu, iako smatram da za male kvartovske radionice kao što su naše, to možda i nije presudno. Zagreb je dovoljno veliki grad za dvije takve aktivnosti - uvjerena je Bajsić i dodaje:

- Bilo bi odlično da ih i svaki kvart ima na redovitoj bazi, zar ne?

Ove je godine je Centar mladih Ribnjak posebnu pažnju posvetio razvijanju društva jednakih u kulturi, programima dvosmjerne integracije, a obilježavanje Svjetskog dana izbjeglica pozicionirali su u sam centar grada. Aktivno razvijaju kreativne i diskurzivne formate usmjerene inkluziji u kulturi, spajali djecu izbjeglice i zagrebačke školarce, te otvarali vrata zagrebačkoj nezavisnoj umjetničkoj sceni kroz Javni poziv za rezidencije i gostovanja. U savezu s Mjesnim odborom Ribnjak pokrenuli su i novu Galeriju Usput te otvorili natječaj za izlaganje i za profesionalce i za amatere.

Sve je započelo pedesetih godina prošlog stoljeća, da bi se 1979. godine prebacili u obnovljenu zgradu u ovom parku, jednom od najljepših u Zagrebu koji se ovdje nalazi još od 19. stoljeća. Na svoj su današnji rad vrlo ponosni, a financijski ih podržava Grad Zagreb koji je sufinancirao i Festival ručnih radova 1. listopada.

Ako imate gradsku priču ili informaciju javite nam na mail adresu Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 06:13