NEVIĐENO

Biciklisti izluđuju stanovnike centra Zagreba: ‘Pogledajte Petrićevu, ovo je naš svakodnevni prizor‘

Nekoć se pisalo o autima nepropisno parkiranim u središtu u noćnim satima, sad o biciklima u dnevnim...

Petrićeva ulica, prijepodne 

"Ovo je svakodnevni prizor u Petrićevoj, bicikle su gore na klupi ulične rasvjete. Potiče se da se ide gradom pješke i biciklom, ali nema valjda dovoljno mjesta za parkiranje bicikla", kaže naš čitatelj koji nam je poslao fotografiju, kako kaže, snimljenu u srijedu prijepodne.

I sami smo prošetali središtem danas, u četvrtak, i vidjeli osim istog prizora u Petrićevoj ulici u središtu Zagreba, bicikle parkirane na raznim mjestima. Netko se, nakratko, na isti način na klupu javne rasvjete sparkirao na samom Trgu bana Jelačića dok je otišao u obližnju telekom trgovinu. Bicikle su bile vezane i za skele za obnovu zgrada, na putokazima...

image

Snimio čitatelj

Snimio čitatelj/

Gdje su osigurana parkirališna mjesta za njih? Blizu Petrićeve je takvo mjesto u Gajevoj ulici kod ugla s Teslinom, ali ruku na srce, u njemu nije bilo ni jednog praznog mjesta. Pronašli smo jedan parking za bicikle i na Trgu kod Jurišićeve ulice, bio je polu prazan, pa su neki uz malo truda mogli ovdje parkirati. Zaključak bi bio kako u središtu grada nedostaje manjih parkirališnih mjesta, trebalo bi ih postaviti u još nekoliko ulica, ali i to da neki biciklisti doista ne mare gdje ih ostavljaju, sve samo da je što bliže lokaciji na koju idu. Tako ih je tri bilo vezano za građevinsku skelu na uglu Trga bana Jelačića i Praške, a mjesto za parkiranje je poluprazno doslovno desetak metara od tamo, prije Jurišićeve ulice.

image
Cropix

Nekad se pisalo o autima parkiranim u Petrićevoj u noćnim satima, sad o biciklima na klupicama u dnevnim...

Iz Sindikata biciklista godinama su upozoravali da su u središtu grada jedan ili dva stalka na lokacijama gdje ih se može ostaviti uvijek puni. Očekivalo bi se od aktualne gradske vlasti, koja potiče zatvaranje ulica za automobile, više stalaka za bicikle. Lani je uređeno veće parkirališno mjesto za bicikle na početku Preradovićeve ulice, a parkiralište postoji i kod kina Europa, ali sa spiralom koja nije idealna. I sam gradonačelnik Tomislav Tomašević je biciklist.

image

Parkiralište za bicikle u Gajevoj, popunjeno

Smatraju li, pak, u Gradu da je osigurano dosta mjesta za bicikliste u središtu grada, naročito u radno vrijeme, onda neka komunalne službe riješe problem na drugi način, jer bilo bi poželjno da se više ne parkira na uličnim kandelabrima s klupom i gradilištima za protupotresnu obnovu. Svojevremeno se govorilo u javnosti o novim Odlukama o komunalnom redu, u smislu uvođenja ‘pauka za bicikle‘...

image
Cropix

Također, bilo bi idealno da postoji više natkrivenih parkirališta u središtu, u garaži na Langovom trgu osigurano je osam parkirališnih mjesta za bicikle, a u garaži Tuškanac 20, to je smiješno malo. Ne pomaže ni činjenica da je taj parking besplatan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. ožujak 2024 21:39