OČAJNO STANJE

Besparica u obrazovnom sustavu, zagrebačka škola od roditelja traži da plate toaletni papir, potrošne materijale...

U nekim školama nema ni sapuna, a u Gradu Zagrebu odgovaraju polazeći od stanja koje je aktualna vlast naslijedila od Milana Bandića

Treća ekonomska škola u Zagrebu

 Goran Mehkek/CROPIX

Školski odbor Treće ekonomske škole u Zagrebu nedavno je usvojio zaključak da bi roditelji u školskoj godini 2022./2023. trebali sa 100 kuna po djetetu participirati u "povećanju troškova obrazovanja", odnosno kupovini toaletnog papira, papirnatih ručnika, troškovima fotokopiranja, održavanja informatičke opreme... Putem Gradskog ureda za obrazovanje, sport i mlade zaključak su poslali Gradskoj skupštini na usvajanje.

Ova je škola samo formalizirala stanje koje vlada u obrazovnom sustavu - kronično nedostaje potrošnog materijala pa su ga učitelji i odgajatelji prisiljeni financirati iz svog džepa ili moliti roditelje za donacije. S obzirom na stanje u vrtićima i školama koje se ignorira te odluku Školskog odbora Treće ekonomske škole, Gradu smo poslali upit - uvodi li se to na mala vrata obveza roditelja da sudjeluju u podmirivanju materijalnih troškova?

Iz gradskog Ureda za obrazovanje, sport i mlade poslali su odgovor iz kojeg proizlazi da takva obaveza nije na stolu - barem zasad. Kažu da je Ministarstvo znanosti i obrazovanja u odluci o upisu učenika u prvi razred srednjih škola za aktualnu školsku godinu (2021./2022.) propisalo "kako se za pojedine programe obrazovanja mogu utvrditi povećani troškovi obrazovanja. Pritom odluku o iznosu participacije roditelja donosi školski odbor uz suglasnost osnivača školske ustanove". Grad Zagreb takvu suglasnost nije dao. Što će biti u idućoj školskoj godini, nisu rekli jer resorno ministarstvo još nije donijelo odluku o upisu učenika.

Tako su i Trećoj ekonomskoj školi odgovorili da je njihov zaključak preuranjen. Na pitanje o aktualnom stanju koje je takvo da ravnatelji nekih vrtića odgojiteljima daju upute "da suptilno zamole roditelje za participaciju u potrošnom materijalu", da je u nekim školama normalno da nema sapuna za ruke, a da ubruse kupuju roditelji, u Gradu Zagrebu odgovaraju polazeći od stanja koje je aktualna vlast naslijedila od Milana Bandića.

- U lipnju 2021., u trenutku primopredaje vlasti, zatečena su zakašnjenja od šest mjeseci u podmirenju materijalnih troškova, troškova energije i prehrane od strane Grada Zagreba dječjim vrtićima, osnovnim i srednjim školama uslijed čega su vrtići i škole imali poteškoće u podmirenju troškova, a posljedično i nabavi potrošnog materijala - naveli su u Uredu za obrazovanje. Potom su istaknuli kako se "odmah po uočavanju navedenog stanja pristupilo smanjivanju zaostatka u plaćanju te su zaostaci sa šest smanjeni na tri mjeseca, a Grad će činiti sve u svojoj moći da u što kraćem roku smanji zaostatke te školama i vrtićima podmiruje sve troškove potrebne za redovito i uredno funkcioniranje".

Iz ovakvog odgovora moglo bi se zaključiti da se do kraja školske godine ništa neće promijeniti, nego će djeca, ako žele u školi vršiti nuždu, u torbi morati imati toaletni papir. Pitali smo i za primjedbe koje se čuju u odnosu na prehranu, posebno da se u nekim školama samo jednom do dva puta tjedno voće nađe na jelovniku. Odgovoreno je kako je "2016. Grad u suradnji s NZ Andrija Štampar i Prehrambeno-biotehnološkim fakultetom proveo projekt Pravilna prehrana u dječjim vrtićima, zahvaljujući kojemu dječji vrtići imaju nutricionistički uravnotežene jelovnike".

U Gradu tvrde i da se Program primjene standarda i normativa za prehranu djece provodi u gradskim vrtićima, a da se u osnovnim školama prehrana temelji na Nacionalnim smjernicama za prehranu učenika te Normativima za prehranu učenika, iz čega proizlazi da djeca, barem na papiru, imaju osiguranu pravilnu prehranu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
01. travanj 2024 09:31