20 MJESECI OD POKOPA

Bandić uskoro dobiva spomenik; Grad Zagreb: ‘Udovica je podnijela zahtjev, u obradi je‘

Pokojni zagrebački gradonačelnik preminuo je 28. veljače 2021. godine, a kontroverze oko njegova posljednjeg počivališta ne jenjavaju

Grob u kojem je ukopan Milan Bandić

 Ranko Šuvar/Cropix

Pokojni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić uskoro bi mogao dobiti spomenik na grobnici jer je, kako doznajemo u Gradu Zagrebu, idejno rješenje u obradi.

- Obitelj Bandić je 7. rujna ove godine gradskom Zavodu za zaštitu spomenika kulture predala prijedlog idejnog rješenja uređenja grobnice Milana Bandića, ali do danas nisu dobili nikakav odgovor - potvrdio nam je nezavisni gradski zastupnik Ivica Lovrić, bliski prijatelj obitelji Bandić. Kaže da su imali nekoliko prijedloga, ali su se neformalno usuglasili oko jednog, no da unatoč tome gradskim čelnicima treba zaista dugo da donesu odluku.

Iz Grada Zagreba su nam potvrdili da je zahtjev u obradi. - Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode zaprimio je prijedlog idejnog rješenja uređenja grobnice Milana Bandića koji je izradio Arhitektonski atelier Hržić. Zahtjev za mišljenje na prijedlog idejnog rješenja grobnice je u rujnu podnijela obitelj pokojnog Milana Bandića, udovica Vesna Bandić i kći Ana-Marija Bandić. Predmet je trenutačno u obradi - stoji u odgovoru iz Grada Zagreba.

Službeni zahtjev

Prijedlog je, očito, predan nedugo nakon što je Jutarnji list krajem kolovoza pisao o tome. Tada su nam iz Grada odgovorili da do tada "zagrebački Gradski zavod za zaštitu spomenika kulture i prirode nije zaprimio službeni zahtjev za odobrenje za izradu nadgrobnog spomenika na grobu Milana Bandića". Pet mjeseci ranije Vesni Bandić, supruzi preminuloga gradonačelnika, Grad Zagreb je, pak, ustupio grobno mjesto na Mirogoju na kojem je pokopan njezin suprug. Bandić je preminuo 28. veljače 2021., a kontroverze oko njegova posljednjeg počivališta i dalje ne jenjavaju.

Isprva je bilo sporno samo grobno mjesto, no poslije je ipak utvrđeno da je dodijeljeno sukladno proceduri. Potom je obitelj mjesecima čekala novu gradsku vlast da im ustupi na korištenje Bandićevo grobno mjesto, a nakon što se i to dogodilo, obiteljski problemi očito su pitanje nadgrobnog spomenika bacili u drugi plan. Međutim, sada su i to prevladali, ali opet se čeka Grad. Idejno rješenje izradio je arhitekt Marijan Hržić, koji je još u rujnu 2021. za dnevnik 24sata ispričao da Grad Zagreb neće financirati uređenje grobnice i da je njega angažirala obitelj.

Hržić je i u razgovoru za Jutarnji list u to vrijeme potvrdio da izrađuje idejno rješenje za grobnicu, no ovih dana nije odgovarao na naše pozive. Slavko Kojić, pak, smatra da je rješenje već odavno trebalo biti napravljeno, ali dodaje da to nije odgovornost stranke jer je grobno mjesto dano obitelji na korištenje.

Zaobiđeni propisi

- Stranka nema kapacitete da tako nešto napravi niti smo s nekim o tome razgovarali. Bandić je umro kao aktualni gradonačelnik i zapravo bi to trebala biti odgovornost gradske uprave. Ipak je riječ o gradonačelniku koji je bio na vlasti 20 godina, a preminuo je dok je bio na vlasti - kazao je. Inače, ni posljednje Bandićevo prebivalište nije moglo biti riješeno po propisima. Telegram je otkrio da su Gradska groblja bez suglasnosti Zavoda za zaštitu spomenika kulture i prirode odlučila o mjestu ukopa, koje je bilo izvan postojećih grobnih polja, kako bi se moglo ukopati gradonačelnika.

Naknadno je sve pokriveno papirima. Nepravilnosti je utvrdio i Gradski kontrolni ured. Bandić je tako pokopan na zelenoj površini koja nije bila predviđena za ukop. Jutarnji je prije više od pet mjeseci pisao da na grobnom mjestu, iako je već prošla godina od smrti, nema nikakvog spomenika te da je prepreka upravo to što grobno mjesto nije bilo dano obitelji na korištenje.

Čak je tada supruga Vesna Bandić poslala i pismo u kojem je molila da se njoj i kćeri ustupi to grobno mjesto na korištenje. "... Nadam se i vjerujem da će naš novi gradonačelnik, gospodin Tomašević, dati suglasnost za izgradnju. Želja mi je da iduće godine svome suprugu palim svijeću na spomeniku kakav zaslužuje. Osim što je Milan bio gradonačelnik, on je prije svega bio otac, suprug, brat i prijatelj kojem imamo potrebu iskazati poštovanje i zahvalnost", stajalo je u dopisu Vesne Bandić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. ožujak 2024 16:24