BEZ NAKNADE

BANDIĆ UPRAVLJANJE KINOM EUROPA DAO NOVIM KORISNICIMA Boris T. Matić tužan i razočaran odlukom Grada: 'Naši su strahovi bili utemeljeni'

 
Kino Europa
 Bruno Konjevic / CROPIX

- Tužni smo i razočarani jer se nažalost ispostavilo da su naši strahovi bili utemeljeni i da smo upozoravali s razlogom. Očito je da plana za obnovu kina nema (on se od lipnja 2019. promijenio nekoliko puta), natječaja (iako najavljenog od strane gradonačelnika) za novu upravu također nije bilo. Zanima nas i po čemu se KIC nametnuo kao odgovarajući upravitelj, osim što je gradska ustanova, jer koliko nam je poznato nisu se isticali s kinoprikazivačkom djelatnošću i filmski program im je velikim dijelom radio vanjski partner - komentirao je Boris T. Matić iz Zagreb film festivala najnoviju odluku Grada Zagreba da kultno kino Europa dodijeli na korištenje ustanovi Kulturno informativni centar.

Tu informaciju je objavio portal Telegram, a odluka je vidljiva na internet stranicama Grada gdje se objavljuju Akti gradonačelnika. Novi korisnici prostor su od Grada Zagreba dobili besplatno, uz obvezu da podmiruju režije.

"Ustanovi Kulturno informativni centar sa sjedištem u Zagrebu, Preradovićeva 5, dodjeljuje se na korištenje prostor ukupne površine 1.983,13 četvornih metara, za obavljanje registrirane djelatnosti, posebice održavanja tribina te filmskih programa, uključujući i međunarodnu filmsku suradnju te suradnju s renomiranim filmskim festivalima, bez naknade”, piše u zaključku Odluke koju je potpisao gradonačelnik Milan Bandić.

Grad Zagreb lani je iz kina iselio bivše korisnike jer je najavljivao obnovu kina, a pročelnica za kulturu Milana Vuković Runjić tvrdi da se od obnove nije odustalo.

- Ustanova KIC preuzela je kino Europa, i to je sve bilo u skladu s procedurom. Radovi na obnovi kina bit će veliki i opsežni te će ih ubuduće nadgledati, a nadležni uredi će izvoditi radove. KIC će ubuduće komunicirati s javnošću o svemu što se tiče kina Europa - kako radova, tako i budućih programa - rekla je pročelnica za kulturu Vuković Runjić.

S bivšim zakupcima Zagreb film festivalom, o zajedničkoj obnovi i potencijalnom produživanju ugovora Grad Zagreb lani nije želio ni razgovarati. Uslijedili su veliki prosvjedi, a gradonačelnik Bandić im je poručivao

- Ja sam i otac i tata i mama tog kina Europa. To je kao da svoju rođenu kćer idem eutanazirati.

Zagreb film festival najavljivao je i tužbe, ali kažu da su svi pravni postupci obustavljeni.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 02:53