STAROMODNA PRAVILA ILI NEPOŠTOVANJE

ZRAKOPLOVNA TVRTKA NA UDARU KRITIKA ZBOG TAJICA Dvjema putnicama onemogućili ukrcavanje, društvene mreže ih optužile za seksizam i dvostruke standarde

 Louis Nastro/File Photo / REUTERS

Američki zrakoplovni prijevoznik United Airlines našao se na udaru kritika nakon što je dvjema djevojkama navodno zabranio letenje jer su na sebi imale tajice, piše BBC.

Incident u pitanju dogodio se u nedjelju ujutro na letu iz Denvera za Minneapolis. United Airlines tvrdi da su žene putovale zahvaljujući posebnoj propusnici namijenjenoj zaposlenicima tvrtke i njihovi gostima. Putnici koji tako putuju moraju poštivati posebna pravila odijevanja.

Pravila odijevanja za putnike koji putuju na takav način nalažu da ne smiju nositi 'pripijene majice, hlače i suknje od Lycre ili drugih rastezljivih materijala'. Osim toga, ne smiju pokazivati stomak, ne smiju nositi mini suknje i japanke.

Aktivistica i osnivačica organizacija Moms Demand (Majke zahtijevaju) Shannon Watts zatekla se u zračnoj luci u Denveru te je putem Twittera dokumentirala cijeli događaj. Watts je rekla da je djelatnik Uniteda 'natjerao' djevojke, jedna od kojih je imala 10 godina, da se presvuku ili obuku haljine preko tajica.

Trima je djevojkama dopušteno ukrcavanje na let nakon što su preko tajica obukle, međutim dvjema je djevojkama ukrcavanje onemogućeno.

Watts je na Twitteru kritizirala United Airlines zbog pokušaja kontroliranja načina odijevanja, optuživši ih za seksizam i seksualiziranje mladih djevojaka. 'Njihove su obitelji osramoćene i priuštena im je neugodnost. Kao majka četiri kćeri koje putuju i žive u hlačama za yogu, voljela bih znati koliko je dječaka United iz istog razloga', napisala je Watts.

United Airlines pokušao je raščistiti situaciju objašnjavajući da su putnice kojima je uskraćena mogućnost ukrcavanja putovale zahvaljujući posebnim pogodnostima te da su se zbog toga morale prilagoditi posebnim pravilima odijevanja.

'Svi zaposlenici i osobe koje koriste tu povlasticu smatraju se zaposlenicima United Airlinesa. Kao i većina tvrtki, naši se zaposlenici u određenim situacijama moraju na određeni način odijevati', napisali su iz Uniteda Wattsovoj te dodali da se putnice koje su se htjele ukrcati na let u nedjelju nisu pridržavale pravila odijevanja.

Međutim, tu priči nije bio kraj.

Raspravljajući putem Twittera s drugim korisnicima utvrđeno je da pravilnik United Airlinesa pod pravilom 21 - pravilom kojim je United pokušao opravdati svoju odluku - nigdje eksplicitno ne spominje koji se odjevni predmeti smatraju nepogodnima. 'Putnici koji su bosi ili neprikladno odjeveni mogu biti izbačeni s leta', stoji u pravilniku.

Watts je kasnije dodala da je otac djevojaka pušten u putničku kabinu premda je na sebi navodno imao kratke hlače.

U raspravu o tajicama se uključila i glumica Patricia Arquette koja je na Twitteru napisala da je najviši kulturni standard dopuštanje djeci da budu djeca te da se oblače u skladu s tim. Manekenka Chrissy Teigen rekla je da često putovala Unitedom bez hlača te da joj je majica figurirala kao haljina. 'Sljedeći ću puta nositi samo traperice i šal', dodala je manekenka.

United Airlines je objavom na svojoj službenoj stranici nastojao objasniti cijelu situaciju.

'Stalno nam je kako vam se predstavljamo jer vjerujemo da je i to dio iskustva letenja s našom tvrtkom. Jedna od povlastica koju naši zaposlenici uživaju je mogućnost putovanja svijetom. Tu povlasticu također uživa i manji broj osoba koje naši zaposlenici odaberu. Kada te osobe putuju na takav način, smatramo ih predstavnicima Uniteda. Kao i većina tvrtki, imamo pravila odijevanja za naše zaposlenike. Putnici koji su se (u nedjelju) pokušali ukrcati na naš let nisu poštivali pravila odijevanja. Svi ostali naši putnici mogu putovati u tajicama', napisali su iz Uniteda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 02:52