SIR JOHN BELL

Znanstvenik koji je radio na AstraZenecinu cjepiva: ‘Kritika našeg cjepiva kriva je za stotine tisuća mrtvih‘

Strahovi povezani s rijetkim slučajevima razvoja ugrušaka doveli su do zaustavljanja cijepljenja tim cjepivom u mnogim zemljama

Pripremanje booster doze AstraZenecinog cjeiva; ilustracija

 Ulises Ruiz/AFP

Znanstvenik s Oxforda koji je radio na razvoju cjepiva AstraZeneca kaže kako misli da su znanstvenici i političari 'vjerojatno ubili stotine tisuća ljudi' jer su svojim izjavama narušiti reputaciju tog cjepiva, piše Independent.

Profesor Sir John Bell je rekao: 'Nanijeli su štetu ugledu cjepiva na način koji je odjeknuo ostatkom svijeta.'

'Mislim da je loše ponašanje znanstvenika i političara vjerojatno ubilo stotine tisuća ljudi - što je nešto na što ne mogu biti ponosni.'

Tijekom uvođenja cjepiva Oxford/AstraZeneca u Ujedinjenom Kraljevstvu, vladini savjetnici preporučili su da se mlađima od 40 godina ponudi alternativa zbog povezanosti tog cjepiva s vrlo rijetkim slučajevima stvaranja krvnih ugrušaka.

S time povezani strahovi također su doveli do toga da su mnoge zemlje poput Njemačke, Francuske, Španjolske, Italije, Nizozemske, Irske, Danske, Norveške, Bugarske, Islanda i Tajlanda na neko vrijeme obustavile korištenje tog cjepiva.

Cjepivo također nije igralo značajnu ulogu u kampanji za booster cjepiva. BBC je izvijestio da se prilikom apliciranja više od 37 milijuna dodatnih doza cjepiva danih u Velikoj Britaniji, u samo 48.000 slučajeva radilo o cjepivu AstraZeneca.

Komentari Sir Johna Bella pojavljuju se u trenutku kad tri od 10 lokalnih područja u Ujedinjenom Kraljevstvu bilježe porast broja slučajeva iz tjedna u tjedan.

Pet područja u Ujedinjenom Kraljevstvu s najvećim porastom broja novih slučajeva su Exeter, Hart, Forest of Dean, Guildford i North Devon. Škotska je u subotu zabilježila još dva smrtna slučaja od koronavirusa i daljnja 5.593 pozitivna slučaja, dok je broj prijema u bolnicu pao. U subotu je u bolnici bilo 958 osoba s nedavno potvrđenim covidom-19, što je manje u odnosu na petak kad ih je bilo 990 i manje u odnosu na isti dan prošli tjedan kad ih je bilo 1291.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 03:04