POSEBNA TEHNIKA

Znanstvenici otkrili koje je kamenje najbolje za raditi ‘žabice‘ na vodi: Ovo je suprotno svemu što ste dosad vjerovali!

Ako je zakrivljenost kamena dovoljna, teško kamenje koje bi inače potonulo bolje će skakati po površini

Ilustracija

 Ross Gilmore/Alamy/Profimedia/Ross Gilmore/alamy/profimedia

Znanstvenici tvrde da se bolje žabice mogu proizvesti težim kamenjem nepravilnog oblika, suprotno vjerovanju da je za njih potrebno lagano i plosnato kamenje. Matematičkim modelom istražili su kakvo kamenje je najprikladnije za postizanje što većeg broja "skokova", prenosi The Guardian.

- Probajte uzeti neki otkačeni kamen, recimo kamen koji izgleda kao krumpir, i vidite što će se dogoditi. Teže kamenje može prijeći veće udaljenosti, rekao je dr. Ryan Palmer, primijenjeni matematičar sa Sveučilišta u Bristolu.

Palmer i njegov kolega Frank Smith, profesor primijenjene matematike na Sveučilištu u Londonu, stvorili su matematički model kojim su istražili kako oblik i masa objekta utječu na njegovo klizanje po površini vode. Osim za bacanje žabica, ovaj model pomoći će znanstvenicima koji se bave problemom nakupljanja leda na zrakoplovu u letu i silama koje djeluju kad zrakoplov slijeće na vodu.

image

Ilustracija

-/Panthermedia/Profimedia/-/panthermedia/profimedia

Model im je pomogao izračunati odnos između mase kamena i zakrivljenosti njegove donje strane što određuje hoće li kamen po površini skliznuti, odnosno skočiti ili neće. Ako je zakrivljenost kamena dovoljna, teško kamenje koje bi inače potonulo bolje će skakati po površini.

- Ako imate teži kamen, može doći do super-elastičnog odgovora, zbog čega dolazi do jednog velikog odskoka umjesto puno malih. To mijenja cijelu situaciju, rekao je Palmer.

Prema studiji, teže kamenje koje ima zakrivljenu bazu može se odbiti od vode jer zakrivljenost mijenja način na koji kamen dolazi u kontakt s vodom. Kamen se dublje utiskuje u vodu, a rezultat toga je deformiranija površina vode i pritisak vode koji se dulje zadržava na dnu kamena. Oboje djeluje tako da gura kamen prema gore.

- Pretvarate vodoravno bacanje u okomitije kretanje, zbog toga se povećava sila vode koja se vraća natrag što može nadvladati masu i izbaciti kamen, rekao je znanstvenik.

Model nije promatrao utjecaj vrtnje kamenja, ali prethodna istraživanja su pokazala da je vrtnja važan dio stvaranja žabica na površini vode. Ako se kamen dobro bacim vrtnja ga može spriječiti da se okrene usred leta i udati u vodu pod lošim kutom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 14:24