IDU DO KRAJA

‘Znamo tko će jedini profitirati od noćne more u Izraelu. Pazite tajming. To je razlog pokolja...‘

Razmjeri najnovijeg napada su bez presedana, a sukobu nije prethodio neposredni okidač

Pripadnici palestinske Al-Quds brigade, oružanog krila islamskog džihadističkog pokreta

 Apaimages/Sipa Press/Profimedia/Apaimages/sipa Press/profimedia

Izraelci su se u subotu probudili u noćnoj mori. Borci Hamasa infiltrirali su se na jug zemlje, neselektivno otvarajući vatru na prolaznike, lovili su taoce i trpali ih u kamione, pucali na mlade ljude na glazbenom festivalu. Ispalili su tisuće raketa na izraelske gradove, uključujući Jeruzalem.

Neki od ljudi koji su uspjeli pobjeći ispričali su potresna svjedočanstva. Gledali su metke koji lete i prijatelje koji im umiru na rukama. Do kraja dana izmasakrirano je 700 Izraelaca, više od 2000 ih je ozlijeđeno, a značajan broj je zarobljen, piše za Politico Anchal Vohra, komentatorica za međunarodna pitanja koja je donedavno živjela u Bejrutu.

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je da je Izrael ‘u ratu‘ i najavio masovni odgovor.

- Ono što se danas dogodilo nikada prije nije viđeno u Izraelu i pobrinut ću se da se više nikada ne dogodi, rekao je u obraćanju izraelskom narodu.

- Osvetit ćemo ovaj ‘crni dan‘, dodao je, pozivajući rezerviste na konačnu akciju u Gazi i pripremu za rat na više frontova.

- Rezultat će biti uništenje Hamasa, čak i ako imaju taoce, rekao je telefonom za Politico bivši izraelski zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost Eran Lerman iz središnjeg Izraela, bijesan i očito potresen napadom.

Izrael i Palestina već su ratovali, no dvije stvari su važne za napomenuti: razmjeri najnovijeg napada su bez presedana te činjenica da subotnjoj invaziji nije prethodio neposredni okidač. Mora se ipak spomenuti kako su rasle tenzije zbog izgradnje izraelskih naselja na palestinskim teritorijima uslijed nedostatka političkog dijaloga.

image

Uništena džamija u Gazi

Mahmud Hams/Afp

Ali zašto sada? Zašto pokrenuti napad u razmjerima kojima Hamas riskira vlastitu propast i mogli bi, na neki način, okrenuti globalne simpatije prema Izraelu.

Vodeći svjetski dužnosnici uglavnom su kritizirali masovni napad. Šef europske diplomacije Josep Borrell osudio je izvješća o uzimanju civila za taoce i tražio njihovo hitno oslobađanje. Sjedinjene Države su priopćile da nedvosmisleno osuđuju napade Hamasa bez povoda.

Tajming napada zbunio je stručnjake i doveo do špekulacija da su Hamas i njegov saveznik Iran bili uznemireni napretkom postignutim u sporazumu o normalizaciji između Izraela i Saudijske Arabije.

Prije samo nekoliko dana, ajatolah Ali Hosseini Khamenei iranski vrhovni vođa, rekao je da se muslimanske zemlje koje normaliziraju odnose s Izraelom. ‘klade na konja koji gubi‘, dodajući da će Izrael biti uništen rukama palestinskog naroda i snaga otpora u cijeloj regiji.

Postoji još jedna indikacija koja daje naslutiti mogući motiv za napad, Hezbollah je poručio da je to bila ‘poruka‘, posebno onima koji ‘traže normalizaciju odnosa s neprijateljem‘. U priopćenju su također naveli da je Hezbollah u ‘izravnom kontaktu s vodstvom palestinskog naroda‘.

Dogovor između Izraela i Rijada - de facto vođe sunitskog islamskog svijeta - bile su loše vijesti za Hamas, jer bi učinkovito okončao kolektivno protivljenje muslimanskog svijeta Izraelu, otvarajući vrata sličnim dogovorima s drugim islamskim nacijama, što bi dovelo do još veće izolacije palestinske vojno-političke organizacije.

image

Gaza

Mahmud Hams/Afp

Saudijska Arabija službeno ne priznaje Izrael, a još 2002. sponzorirala je arapsku mirovnu inicijativu, kojom se poziva na uspostavu palestinske države u Gazi, Zapadnoj obali i istočnom Jeruzalemu - teritorijima koje je Izrael osvojio tijekom arapsko-izraelskog sukoba 1967. godine.

No, zabrinutost Rijada za nacionalnu sigurnost sada je nadjačala u odnosu na potporu neovisnoj palestinskoj državi. Najveću brigu sad im predstavlja Iran s nuklearnim naoružanjem.

Stoga je, u zamjenu za sporazum o normalizaciji s Izraelom, saudijski prijestolonasljednik Mohammed bin Salman želio civilne programe nuklearne energije koje podupiru SAD-a i najsuvremenije američke obrambene sustave.

U tjednima koji su prethodili napadu Hamasa, Bijela kuća je slala poruke da je ‘osnovni okvir za takav dogovor već uspostavljen, dok su prvi posjeti izraelskih ministara Rijadu i palestinskog izaslanika S. Arabije Zapadnoj obali dodatno uvjerili skeptike da je sporazum između donedavnih suparnika možda bio neizbježan.

Saudijski prijestolonasljednik iznio je nadu u dogovor, rekavši za Fox News da su razgovori o normalizaciji po prvi put ‘stvarni‘. Također je srušio palestinske snove, rekavši da želi olakšati život Palestincima, ne budućoj državi s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom.

- Iranci su potaknuli Hamas da izvede ovaj napad jer su nas htjeli uvući u bitku koja bi nas odvratila od onoga na što bismo se trebali usredotočiti - iranskog nuklearnog projekta, rekao je Eran Lerman dodajući: ‘Nažalost, uspjeli su‘.

U skladu s očekivanjima muslimanskih nacija, Saudijci su prekorili Izrael zbog borbi tijekom vikenda, u konačnici pripisujući krivnju izraelskoj okupaciji.

- Kraljevstvo podsjeća na opetovana upozorenja o opasnostima eskalacije situacije kao posljedice nastavka okupacije, priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova S. Arabije.

Drugi, međutim, nisu tako sigurni da se tajming napada može tako lako povezati s predloženim izraelsko-saudijskim dogovorom, tvrdeći da je planiranje takvog napada moralo trajati mjesecima, možda čak i godinama.

- Oni su tek počeli graditi dogovor, rekao je Mohammad Marandi, iranski politički analitičar.

I dok nema mjesta sumnji da je napad unaprijed pomno isplaniran, moguće je da je pokrenut u vrijeme koje je Iran odredio.

Čak se i Marandi složio da Iran pomaže palestinske naoružane skupine ‘na sve moguće načine‘.

Iran je pomogao Hamasu u proizvodnji oružja dugog dometa, a koordinacija prikazana u najnovijem napadu, koji je pokrenut iz zraka, s mora i sa zemlje - govori da napad nosi pečat Irana i obuku i disciplinu Hezbollaha.

- Pozivamo narode naše arapske i islamske nacije, i slobodne ljude diljem svijeta, da proglase svoju potporu palestinskom narodu i pokretima otpora, naveo je Hezbollah u priopćenju.

Izrael se osvećuje udarima na Gazu, stanovnici Gaze umiru u potrazi za sigurnim tlom, a Hamas se suočava s borbom do kraja. Palestinci istodobno gube ono malo nade da će ikada živjeti u neovisnoj državi. Čini se da Iran jedini ima koristi od masovnog udara - i to tek ako Teheran uspije pokvariti saudijski dogovor i uništiti nade kraljevstva da postane nuklearna sila.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:21