OPERACIJA ‘Z‘

Zloglasni simbol agresije: Izmislila ga je glavna urednica RT-a, odobrio Šojgu, a Putin se oduševio

Pristaše rata lijepe ga po svojim automobilima, čak su ga pacijenti i liječnici u gradu Kazanju svojim tijelima ispisali u dvorištu dječje bolnice

Ruski tenkovi idu prema Odesi

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia

Simbol ruske agresije na Ukrajinu postalo je latinično slovo Z. Kako je živjeti pod teretom slova Z i njegova sve težeg bremena koje asocira na ratna stradanja i zločine?

Od početka invazije nagađa se što zapravo znači to slovo na ruskim tenkovima i s vremenom se u ruskoj propagandnoj mašineriji već pletu mnogi mitovi oko njegova "pravog" značenja. Sve više dobiva režimsko značenje i obilježit će onu crnu stranu ruske povijesti kao što su neka druga slova označila najmračnije epohe nekih drugih naroda, pa i hrvatskog. Vladimir Putin je jedno obično slovo preko noći pretvorio u noćnu moru, čija je oznaka postala utjelovljenje za krvavi i razorni rat. Pohabao je jedno lijepo slovo.

Z je postalo i odrednica za sve one koji rat podržavaju i ističu. Latinično slovo Z postalo je prvi neformalni, a potom i službeni simbol intervencije na Ukrajinu te znak raspoznavanja za sve one koji se s napadom na susjednu zemlju slažu. Ruska prokremaljska TV postaja RT (Russia Today) rat u Ukrajini naziva "operacijom Z", a neovisni ruski portal Meduza, koji "emitira" iz Latvije i koji je rusko Ministarstvo pravosuđa označilo kao "neprijateljskog stranog agenta", piše kako je sadašnje, dakle naknadno, značenje te oznake i smišljeno kao propagandni brend. U uredu glavne urednice RT-a Margarite Simonjan - koja se nalazi na listi sankcioniranih, a kći joj živi i studira u SAD-u - odobrio ga je ministar obrane Sergej Šojgu i navodno se s tim složio i sam Vladimir Putin. Već drugoga dana rata, 26. veljače (rat je počeo 24. veljače), u online "dućanu" RT-a mogli su se kupiti brojni Z-proizvodi.

Propagandno-mitološki kontekst

No, pravo značenje zapravo je prilično banalno, ali se onda u propagandno-mitološkom kontekstu promijenilo, kao simbol koji personificira odanost i podršku ratu. Slovo Z u prvotnom je značenju samo oznaka tenkova i opreme koji pripadaju ruskoj vojsci iz zapadnog vojnog okruga (V je iz istočnog, trokut je za južni a dijagonalna crta za središnji vojni okrug). Sada se tvrdi da Z zapravo označava parole Za - pobjedu, Za - pravdu, Za - Putina. Stoga se latiničnom slovu Z sada daje gotovo sveto, pa i sakralno značenje, koje postaje nedodirljivo. Ne samo da se ispisuje po tenkovima i ratnim vozilima koji razaraju ukrajinske gradove, nego je postao jedan od najvažnijih pečata i zaštitnih znakova ruske invazije na Ukrajinu pa se ispisuje po vozilima gradskog prometa, na jumbo-plakatima, tiska se na majicama i šalicama, čak se nalazi kao oznaka na patriotskim režimskim kokošjim jajima u dućanima s naznakom "Za - pobjedu". Pristaše rata lijepe ga po svojim automobilima, čak su ga pacijenti i liječnici u gradu Kazanju svojim tijelima ispisali u dvorištu dječje bolnice. Na svoje kacige počeli su ga stavljati policajci koji brutalno razbijaju antiratne demonstracije diljem Rusije, a pišu ga i po vratima stanova nepodobnih javnih ličnosti koje ne podržavaju rat. Ruski vojnici koji ratuju u Ukrajini već su prozvani - generacijom Z. Slovo je postalo politička odrednica kojom se izražava lojalnost režimu te osobno Vladimiru Putinu i njegovim potezima.

No, poznati ruski filmski kritičar Anton Dolin napustio je Rusiju kada su mu, kao čovjeku koji je javno istupio protiv rata, iscrtali zlokobno slovo na ulazna vrata njegova stana, prokazavši ga kao nepodobnog i sumnjivog elementa. Z je tako postalo personifikacija zla, prijetnje, agresije, okupacije i prorežimskog udvorništva, ali izborom tog slova okaljali su simbol otpora grčkih domoljuba i demokrata profašističkoj diktaturi "crnih pukovnika" krajem 60-ih i početkom 70-ih godina 20. stoljeća. A nastradat će i veliki borac za pravdu Zorro! Rusko Z sada ima potpuno oprečno značenje. U medijima se sve više potiče da građani ističu slovo Z na svoji prozorima, automobilima i odjeći dok prorežimski mediji, institucije i pojedinci nastoje njegovim isticanjem pokazati odanost vlasti i njezinoj ratnoj avanturi. Tako se i profil na društvenim mrežama radikalnog pravoslavnog pokreta Sorok Sorokov - to je termin kojim se označava "ujedinjenje svih moskovskih hramova" - sada naziva Zorok Zorokov. Meduza navodi kako je jedan građanin Surguta kažnjen s oko 300 eura jer se na svom Facebook profilu našalio s oznakom napisavši da Z zapravo znači "Zasranci", što je kod Putinovih inženjera ljudskih duša izazvalo Pavlovljev refleks i čovjek je praktički proglašen izdajnikom. Podsjetimo da je ruski gimnastičar Ivan Kuljak nedavno, na natjecanju u Dohi, pri dodjeli medalja (on je osvojio broncu, dok je ukrajinski sportaš uzeo zlato) na postolje došao s majicom sa slovom Z. Gubernator Kemerovske oblasti Sergej Civiljov promijenio je "memorandum" i insignije svoje pokrajine Kuzbas tako da se sada službeno piše kao KuZbas (КуZбасс). Time, kako kaže, izražava podršku "ruskom rukovodstvu, predsjedniku Putinu te našim dečkima koji se bore u Ukrajini". No, neki, piše Meduza, izražavaju nezadovoljstvo oznakom Z jer u njoj vide reklamiranje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog, a drugi, pak, to opet čitaju kao "Z-avršite sa Zelenskim".

Čini se da to Z sve više postaje mračni simbol za zlo, zločin, zlokobno, koji će se uspoređivati s uzvicima "Za dom spremni" ili pokazivanjem "tri prsta" i nekim drugim mučnim "slovima" pod kojima su vršeni ratni zločini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
31. ožujak 2024 23:05