JOŠ JEDNA SUMNJIVA SMRT

Zloglasni ruski zapovjednik koji je nadgledao pokolj ukrajinskih trupa pronađen mrtav: ‘Ovo je osveta!‘

Ukrajinci kažu kako je riječ o osveti za pogibiju 366 ukrajinskih vojnika, dok Rusi kažu kako si je Lisitski sam oduzeo život

Dmitri Lisitski

 Not Supplied/Willwest News/Profimedia/Not Supplied/willwest News/profimedia

Jedan od Putinovih najzloglasnijih zapovjednika, potpukovnik Dmitri Lisitski, poginuo je pogođen puščanim zrnom, govore izvješća.

O njegovoj pogibiji kruže razne priče. Ukrajinci kažu da je ‘likvidiran‘ iz osvete za pokolj stotina njihovih vojnika tijekom povlačenja iz tzv. ‘Ilovajskog kotla‘ 2014.

Ruski izvori, pak, kažu da si je Lisitski sam oduzeo život lovačkom puškom u kuhinji u svojem domu u Sevastopolju, jer je bio depresivan zbog rata u Ukrajini.

Lisitski, odlikovan najvišim ruskim odlikovanjima, uključujući i orden Heroja Rusije, bio je zapovjednik 1. desantno-jurišne bojne u sklopu 247. pukovnije.

O njegovoj je smrti prvi izvijestio ukrajinski novinar Juri Butusov, koji tvrdi da su snage Kijeva ‘ponovno osvetile Ilovajsk tako što su likvidirale Dmitrija Lisitskog‘, piše Daily Mail.

Njegova je pukovnija pretrpjela ‘teške gubitke‘ dok se Rusija prošle godine povlačila iz Harkiva, a ‘likvidacija Lisitskog ozbiljno će oslabiti borbenu spremnost pukovnije‘, tvrdi Butusov.

S druge strane, ruski izvori kažu kako je tijelo Dmitrija Lisitskog pronađeno u njegovom stanu u Sevastopolju.

Kolege kažu kako je Lisitski nedavno bio vrlo utučen zbog ‘primjedbi na njegove nelegalne poteze protiv vojnog osoblja‘ tijekom rata u Ukrajini. Nije precizirano o kakvim se primjedbama radi.

366 ubijenih vojnika

‘Ilovajski kotao‘ se odnosi na pokolj najmanje 366 ukrajinskih vojnika i dobrovoljaca tijekom njihovog povlačenja iz okruženja u Donjeckoj oblasti 2014.

Lisitski je zapovijedao ruskim bataljunom koji je optužen za napad na Ukrajince tijekom dogovorenog prekida vatre koji je trebao omogućiti mirno povlačenje.

No Lisitski je navodno izdao zapovijed da se zapuca na Ukrajince čim su ovi izašli na čistinu. Osim 366 vojnika koji su poginuli, 450 ih je ranjeno, a 300 zarobljeno.

Putin ga je odlikovao 2015. godine.

Ukrajinske snage su ušle u grad Ilovajsk 18. kolovoza 2014., no brzo su ih okružili pro-ruski pobunjenici povezani s Narodnom republikom Donjeck (DPR) i ruski vojnici.

Ukrajinske snage su odbile ponudu DPR-a da se otvori humanitarni koridor za izlazak iz grada pod uvjetom da napuste svoje oružje i vozila.

U rano jutro 29. kolovoza, ukrajinski su vojnici počeli napuštati grad sa svojim oružjem, no Rusi su zapucali na njih prema naredbi Lisitskog.

Kaznenu istragu o neuspjehu vladinih trupa u Ilovajsku otvorio je glavni državni odvjetnik Ukrajine, a tadašnji ministar obrane bio je prisiljen podnijeti ostavku, djelomično i zbog svoje odgovornosti za neuspjeh u toj bitci.

U Ukrajini se svake godine 29. kolovoza održava dan sjećanja, a upravo je taj dan odabran zbog najvećeg broja poginulih vojnika u samo jednoj bitci.

U međuvremenu se u Rusiji vojnike koji su sudjelovali u bitci na sva usta hvali, a pro-ratni blogeri ih nazivaju ‘sjevernim vjetrom‘.

Ista ruska jedinica odgovorna za masakr - 247. desantno-jurišna pukovnija - također je pod istragom zbog ratnih zločina počinjenih u Buči tijekom prvih dana ruske invazije na Ukrajinu u veljači 2022..

9. rujna 2022. čitava je jedinica uništena u brzom ukrajinskom protuudaru na Herson.

Od početka rata je poginulo nekoliko važnih ruskih zapovjednika. Ukrajinska strana tvrdi da je od 11. srpnja ubijeno 14 ruskih generala.

Iako Rusija opovrgava neke tvrdnje Kijeva, četiri takve smrti potvrdile su obje strane. Gubitak čak i samo dva generala bi se smatralo pravom rijetkošću.

U borbama su poginuli deseci nižerangiranih ruskih časnika.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
30. travanj 2024 03:35