UBIO GA SNAJPER

Zloglasni Putinov krvnik likvidiran kod Harkiva, bio je poznat pod nadimkom ‘Dželat‘

U ruskoj invaziji na Ukrajinu odigrao je ključnu ulogu u masovnom strijeljanju ratnih zarobljenika i pogubljenju civila u Donbasu

Vladimir Andonov

 Screenshot/YouTube

Zloglasni ruski plaćenik Vladimir Andonov (44), poznat i pod nadimkom Dželat (osoba koja izvršava smrtnu kaznu), navodno je ubijen. Kako piše Sky News, likvidirao ga je ukrajinski snajperist u Harkivu.

Andonova je pratio zao glas zbog brutalnosti koju je pokazao u prethodnim ratovima u Siriji i Libiji, a u ruskoj invaziji na Ukrajinu odigrao je ključnu ulogu u masovnom strijeljanju ukrajinskih ratnih zarobljenika i pogubljenju civila u regiji Donbas.

- Vladimir Andonov umro je sinoć, zajedno sa svojim prijateljem, tijekom izviđanja područja - objavio je ruski list Moskovsky Komsomolets. Ruska vojska također je na Telegramu potvrdila vijest o njegovoj smrti navodeći kako ga je najvjerojatnije ubio snajperist.

Andonov je bio dio organizirane mreže nemilosrdnih plaćenika pod nazivom Wagner Group, koji su služili pod ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom. Moskovsky Komsomolets piše kako se likvidirani plaćenik borio i u specijalnim snagama u istočnoj regiji Donbas kad je Moskva 2014. zauzela Krim.

Osim Andonova, Rusi su nedavno u raketnom napadu u Ukrajini izgubili i dvojicu generala - general pukovnik Roman Berdnikov, bivši zapovjednik koji je vodio ruske snage u ratu u Siriji, i general bojnik Roman Kutuzov ubijeni su za vikend tijekom zasjede ukrajinskih vojnika na mostu u Donjecku.

Kutuzovo krvavo tijelo navodno su izvukli ukrajinski dužnosnici, no odbili su komentirati okolnosti njegova ubojstva.

Rusko ministarstvo obrane još nije potvrdilo Berdnikovljevu smrt niti se oglasilo o likvidaciji Kutuzova.

Kijev tvrdi da su Ukrajinci ubili najmanje desetak ruskih generala, a Moskva je od početka invazije 24. veljače dosad potvrdila smrt četvorice svojih čelnika. Službeni broj žrtava rata Rusija nije ažurirala od 25. ožujka. Posljednje izvješće navodi kako je u invaziji poginuo 1351 vojnik.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
10. rujan 2023 17:38