‘DA, TO SU ONI‘

Zloglasni plaćenici prvi put snimljeni u akciji: Idu od kuće do kuće, sve oko njih je uništeno

Plaćenike iz Wagner grupe se smatra odgovornima za zločine u sukobima od Južne Amerike do Bliskog istoka

Plaćenici iz Wagner grupe

Plaćenici Wagner grupe navodno su prvi put snimljeni kako se bore u Ukrajini dok ruski vojnici idu od kuće do kuće u krvavoj bitci za kontrolu nad Donbasom.

Snimke dronom iz grada Popansa, na istoku Ukrajine, prikazuju odred Rusa koji je uključen u intenzivne ulične borbe s ukrajinskim braniteljima te kako im upadaju u kuću i bacaju granate prije nego što su ih prisilili na predaju.

Vojnici su plaćenici iz Wagner grupe, za koje se smatra da su odgovorni za niz zločina u sukobima od Južne Amerike do Bliskog istoka.

Snimka se pojavila kada su britanske obavještajne službe danas objavile da se ruske snage 'bore s probijanjem obrane i jačanjem zamaha' u borbi za Donbas, čiji se ishod smatra ključnim za cjelokupni rat.

Britansko ministarstvo obrane priopćilo je da, unatoč tim neuspjesima, ruski zapovjednici izgledaju spremni pokušati zauzeti gradova Severodonjeck i Kramatorsk, sjeverno, odnosno zapadno od Popanse, koristeći snage nagomilane u tom području.

'Zauzimanje ovih lokacija učvrstilo bi rusku vojnu kontrolu nad sjeveroistočnim Donbasom i pružilo polaznu točku za njihove napore da odsijeku ukrajinske snage u regiji', priopćilo je jutros britansko ministarstvo obrane.

Snimka Wagnerovih plaćenika prvi put se pojavila na Telegram kanalu 'Pukovnika Cassada', proruskog blogera Borisa Rožina koji živi na Krimu i redovno objavljuje snimke.

Snimku je pregledao Rob Lee, cijenjeni analitičar s odjela za ratne studije King's Collegea, koji je potvrdio Rožinovu tvrdnju da su trupe iz Wagnera.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 10:43