UBOJICA NA SLOBODI

Zloglasni Mate Perić nakon 30 godina zatvora vraća se u Hrvatsku, njegov sin apelira: ‘Ne puštajte ga!‘

Mate Perich ubio je svoju suprugu Danicu dok je sjedila u automobilu u predgrađu australskog Pertha nakon što ju je godinama zlostavljao

Zatvor u Australiji/Ilustracija

 Rafael Ben-ari/chameleons Eye/Avalon/Profimedia

Brutalni ubojica Mate Perich koji je ubio svoju suprugu Danicu dok je sjedila u automobilu u predgrađu australskog Pertha 1995., trebao bi biti pušten iz zatvora nakon gotovo 30 godina. Uz njega bi još trojica ubojica u narednim mjesecima trebala izaći na slobodu nakon što su odslužili kazne i zatražili uvjetni otpust.

Vlasnik plantaže banana koji je sada u svojim 70-im godinama, optužen je na minimalno 16 godina zbog ubojstva supruge nakon što ju je godinama zlostavljao.

Perich ju je ubio puškom za koju nije imao dozvolu, a koju je donio sa svoje plantaže u Carnarvonu koja je udaljena oko četiri sata vožnje od mjesta na kojem je okončao život svoje dugogodišnje partnerice i majke svoje trojice sinova.

U ožujku je osuđenom ubojici garantirana sloboda nakon što je poslije odsluženih 27 godina iza rešetaka dvije godine proveo na uvjetnom otpustu, javljaju australski mediji.

Sada bi trebao biti reportiran u rodnu Hrvatsku, na trošak poreznih obveznika, nakon provedenog vremena u imigracijskom pritvoru.

Ministarstvo unutarnjih poslova oduzelo je Perichu australsko državljanstvo jer su 'zabrinuti zbog njegovog karaktera' te su utvrdili da mu to neće uzrokovati 'značajne poteškoće ili štetu'.

'Ne puštajte ga na slobodu'

Jedan od njegova tri sina, Alen, ispričao je za australske medije 2019. da je njegov otac tijekom odsluženja čitave kazne zarađivao iznajmljivanjem dvaju imanja u Balcatti i Kewdaleu.

Dodao je da će osuđeni ubojica moći pristupiti novcu koji je pasivno zaradio od imovine, a koja sada vrijedi milijun dolara.

Alen, koji je uz svoja dva brata doslovno preko noći postao siroče, pritom je zavapio vlastima da njegovog oca ne puste na slobodu, jer vjeruje da bi mogao predstavljati 'ozbiljnu sigurnosnu prijetnju za njegovu širu hrvatsku obitelj' jer misli da nije rehabilitiran.

'Nikad nije pokazao ni malo grižnje savjesti za ono što je učinio, za traumu koju je nanio meni i mojoj braći, za štetu koju je nanio tolikim životima.'

Nakon što je 1995. osuđen za ubojstvo, Perich je pet godina proveo na raznim sudovima pokušavajući osigurati da njegova tri sina nemaju pristup majčinoj imovini.

'Zlostavljao je našu majku 20 godina, ubio ju, a onda nas pet godina povlačio po sudovima oko imovinskih pitanja jer to nije želio pustiti. 25 godina uzimao je najam iz tih nekretnina koje sada vrijede milijun dolara kojima će moći pristupiti u bilo kojem trenutku iz Hrvatske', rekao je Alen koji je godinama gledao kako njegov otac zlostavlja majku.

Okorjeli zlostavljač

'Svi smo ga se bojali. Bio je nasilnik i uvijek bi mamu tukao ogromnim kožnim remenom, a onda bi pojas ostavio da leži pored samo da bi nas ostale uplašio. Jednog dana mama je konačno smogla hrabrosti sakriti remen i kada ju je otac upitao gdje je, ona mu nije htjela reći.'

'Pokušala mu se suprotstaviti, i to ga je samo još više razbjesnilo, nakon čega ju je smrvio šakama', prisjetio se Alen, povučeni samac koji sada živi u predgrađu Pertha, samo jedne od brojnih mučnih scena koju je proživio tijekom života sa svojim ocem.

'Govorimo o nekome tko svojoj ženi nije dopustio da dobije vozačku dozvolu do moje 14. godine, pa 16 ili 17 godina nije mogla napustiti farmu, nije smjela nikamo ići bez njegovog dopuštenja.'

Mate Perich nikada nije prestao traumatizirati svoju obitelj. Kada je na kraju pronašao svoju ženu nekoliko mjeseci nakon što je pobjegla iz Carnarvona sa svojim sinovima, u nju je pucao četiri puta dok je sjedila na prednjem sjedalu svog automobila u predgrađu Pertha Dianelli.

Uz Pericha će na slobodu u narednim tjednima biti pušteni i Dante Arthurs koji je silovao i ubio osmogodišnjakinju 2006. godine, kao i James Stapleton, koji je mučio i naposlijetku ubio 14-godišnjaka.

Odbor za uvjetni otpust uzet će u obzir i slučaj Douglasa Crabbea, koji je ubio petero i ozlijedio 16 ljudi nakon što se namjerno zabio kamionom u hotel Inland 1983. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. ožujak 2024 17:57