GRUPA ŠKORPION

Zloglasni kartel ubio tri osobe, pa poslao pismo isprike: ‘Evo vam i krivci, predajemo ih vlastima!‘

‘Odlučili smo predati one koji su odgovorni za djela i koji su cijelo vrijeme djelovali po vlastitoj odluci‘

Otmica i ubojstvo u Meksiku

 Twitter

Tjedan dana nakon nasilne otmice četvero Amerikanaca u meksičkom gradu Matamorosu, istražitelji još uvijek rade na prikupljanju detalja slučaja, što uključuje i pismo isprike kartela za kojeg se sumnja da je odgovoran za ono što je otac jedne od žrtava nazvao "besmislenim zločinom" u kojem su dvojica Amerikanaca i jedna Meksikanka izgubili život.

Tužitelji u meksičkoj državi Tamaulipas trenutačno ne isključuju nijedan smjer istrage i još uvijek prikupljaju više informacija u vezi s otmicom prošlog petka, rekao je dužnosnik upoznat s istragom za CNN. Izvor navodi da je situacija i dalje "vrlo zbunjujuća".

Zaljevski kartel, za kojeg se vjeruje da je odgovoran za otmicu, objavio je u četvrtak pimo isprike i čak predao pet svojih članova lokalnim vlastima, prema fotografijama koje kruže internetom i verziji pisma koju je CNN dobio od službenika upoznatog s istragom koja je u tijeku.

CNN napominje da ne može potvrditi autentičnost fotografija te je zatražio komentar od meksičkih i američkih vlasti.

"Zaljevski kartel, Grupa Škorpion, oštro osuđuje događaje od prošlog petka", stoji u pismu ove skupine. "Iz tog razloga, odlučili smo predati one koji su izravno uključeni i odgovorni za djela, koji su cijelo vrijeme djelovali po vlastitoj odluci i nedisciplini i protivno pravilima po kojima (Zaljevski kartel) uvijek djeluje".

Iako istražitelji vjeruju da je pismo autentično, meksički i američki službenici za provođenje zakona koji sudjeluju u istrazi sumnjaju u iskrenost isprike ove skupine, rekao je dužnosnik koji je CNN-u omogućio uvid u pismo.

Tijela dvojice Amerikanaca ubijenih u otmici – Shaeeda Woodarda i Zindella Browna – isporučena su američkim diplomatskim vlastima u četvrtak nakon što su podvrgnuta forenzičkom pregledu, objavio je glavni državni odvjetnik Tamaulipasa Irving Barrios na Twitteru.

Dvoje preživjelih – Latavia Washington McGee i Eric Williams – vratili su se u SAD u utorak na liječenje. Posebno loše je prošao Williams, koji je upucan tri puta u noge i već je dva puta operiran.

Četvero Amerikanaca prošlog su tjedna putovali u Meksiko na operaciju zatezanja trbuha, a u petak su se zatekli u unakrsnoj vatri dvaju kartela. U sukobu je poginula i jedna Meksikanka. Naoružani muškarci potom su ih oteli i ubacili u stražnji dio kamioneta.

Nakon otmice dva su muškarca iz skupine prijatelja pronađena mrtva, a ostalo dvoje živo u blizini obale Meksičkog zaljeva.

Ovaj incident ilustrira teror koji već godinama vlada Matamorosom, gradom kojem vladaju bande moćnog Zaljevskog kartela koje se često međusobno sukobljavaju. Kao posljedica toga, na tisuće Meksikanaca samo u državi Tamaulipas vode se kao nestali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:47