‘UGLEDNO‘ DRUŠTVO

Zloglasni čečenski vođa ima nove heroje: ‘Divim se Vučiću i Lukašenku‘

Rusija ni u jednom trenutku nije zaboravljala dobra djela! Nećemo zaboraviti ni mi, braćo, govori Kadirov

Ramzan Kadirov

 Alexey Nikolsky/AFP

Čečenski vođa Ramzan Kadirov izjavio je da Rusija nije agresor u Ukrajini i poručio je da njegova zemlja nikada nije počinjala ratove, nego ih završavala "kako bi dovela do mira".

Kao vođa republike u kojoj su krajem prošlog stoljeća vođena dva rata, u prvom bio protiv ruske federalne vlasti, a u drugom uz Rusiju, istaknuo je da daje punu podršku odluci predsjednika Vladimira Putina za intervenciju u Ukrajini.

Kako javlja B92, rekao je kako Rusija i on nikada neće zaboraviti da Srbija, jedina uz Bjelorusiju, nije uvela sankcije. Posebno se zahvalio predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću "na politici mira".

'Cilj je bio uništenje Rusije'

- Čečenska Republika je nedavno preživjela dvije teške ratne operacije. Osjetili smo sve teške posljedice rata, pokrenutog krajem prošlog stoljeća, kao rezultat provokacija stranih obavještajnih službi, čiji je cilj bio uništenje Rusije. Pretrpjeli smo velike ljudske gubitke u borbi protiv međunarodnih terorista iz više od 55 zemalja svijeta, koje su nam ubacile i aktivno podržavale zapadne zemlje. Samo zahvaljujući odlučnoj političkoj volji predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i nacionalnog lidera čečenskog naroda Ahmat-Hadžija Kadirova, međunarodnom terorizmu u republici je slomljena kičma, rekao je Kadirov.

Prema njegovim riječima, pokrenuvši državni prevrat 2014. godine u Kijevu, na koji je Zapad potrošio pet milijardi dolara, SAD i NATO su "posredstvom antiruske propagande pokrenuli genocid nad građanima Ukrajine koji govore ruski, pretvorivši Ukrajinu u 'Anti-Rusiju'".

- Širom zemlje su počeli nacistički pogromi: u Odesi je živo spaljeno više od 40 građana koji govore ruski, počelo je masovno istrjebljenje stanovnika Donjecka i Luganske oblasti, koji su se suprotstavili kijevskom režimu koji je došao na vlast kao rezultat državnog prevrata. Nastradali građani nisu htjeli da im se zabranjuje govoriti materinskim jezikom i da sami određuju svoju budućnost. Na održanom referendumu većina stanovnika je glasala za formiranje i nezavisnost Donjecke i Luganske Narodne Republike - govori Kadirov.

- Predsjednik Ruske Federacije je više puta predlagao uspostavljanje zajedničkog koncepta sigurnosti u Europi, uzimajući u obzir interese svakog sudionika. Međutim, zapadne zemlje su ignorirale ovaj prijedlog, kao i mnoge druge. Umjesto toga SAD i Europska unija, kao i svih proteklih 30 godina, nastavili su s pričom da u cijelom svijetu cvjetaju bajke o mirnom karakteru NATO-a, o samostalnosti Kijeva, o inferiornosti ruskog nedemokratskog sistema.

- Učinili su sve da situaciju dovedu do točke ključanja, ne prihvaćajući nikakve uzajamno korisne kompromise. S tim u vezi, smatram odluke predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina o priznavanju LNR i DNR i sprovođenju specijalne vojne operacije, jedinim pravim i neophodnim. NATO se, pogazivši sve postojeće pismene i usmene dogovore, približio granicama Ruske Federacije, tvrdi Kadirov.

Zelenski je otvoreno najavio planove o povlačenju iz Budimpeštanskog memoranduma, koji je Ukrajini zabranjivao da ima svoje nuklearno oružje, kaže čečenski lider.

'Globalna katastrofa'

- U slučaju da se kod njih pojavi nuklearno oružje, čak i „prljavo“, vrijeme leta do Rusije bi se skratilo na četiri minute - za to vrijeme je nemoguće spriječiti udar. A to je već direktno ugrožavanje postojanja naše države. Rusija danas štiti ne samo Donbas i svoju budućnost – ona zaustavlja globalnu svjetsku katastrofu, tvrdi Kadirov.

Zainteresirani su za stotine i tisuće poginulih civilnih Ukrajinaca i stranaca, zbog "slike u zapadnim medijima".

- S tim u vezi, oružane snage Ruske Federacije djeluju izuzetno pažljivo, oprezno i točno. Ruski vojnici ne pucaju na civile, oni ih brane! Zato naša vojska ne žuri s operacijom i zauzimanjem gradova, ona čuva civile. Rusija nikada nije započinjala ratove, uvijek ih je završavala. Ona to sada uspješno radi u Ukrajini, gdje je rat protiv civila u Donbasu prije osam godina pokrenuo kijevski režim, govori.

Kadirov govori da je predsjednik Ukrajine Zelenski "napravio veliku grešku kada je povjerio sudbinu Ukrajine i njenog naroda SAD-u i NATO-u, koji ovu zemlju i njene stanovnike koriste kao poligon i 'topovsko meso' za rješavanje svojih geopolitičkih igara, usmjerenih protiv Rusije".

- Tako da Zelenskom i drugim zapadnim slugama u Ukrajini danas ne preostaje ništa drugo nego se pomiriti sa svojom nezavidnom sudbinom očekivati humanost ruskog pravosuđa, ili pak pobjeći glavom bez obzira u Poljsku ili negdje još dalje, kaže.

Na pitanje kako gleda na činjenicu da Srbija i njen predsjednik Aleksandar Vučić, jedini uz Bjelorusiju, nisu uveli sankcije Rusiji, Kadirov kaže da je to "bratski potez".

- Vučić i Lukašenko primjer su nesebičnog služenja svojoj domovini. Oni su nacionalni lideri i istinski patriote svojih zemalja, koji se u svojoj unutrašnjoj i vanjskoj politici vode interesima naroda, a ne sankcijskom psihozom anglo-saksonskog svijeta. Naše zemlje povezuju bratske veze. Veoma mi je drago da politika koju provode srpske i bjeloruske vlasti, ne obazirući se na agresivni vanjski pritisak, doprinosi jačanju mira i sloge između naših država. Rusija ni u jednom trenutku nije zaboravljala dobra djela! Nećemo zaboraviti ni mi, braćo, govori.

Na kraju, Kadirov je poslao poruku muslimanima koji žive u Srbiji.

- S velikim zadovoljstvom prenosim tople pozdrave u svoje, i u ime cijelog bratskog čečenskog naroda svim muslimanima u Srbiji. Želim im miran i uspješan život za dobrobit cijele Srbije. Pamtimo i zahvalni smo srpskim muslimanima i svim Srbima na sprovođenju događaja u znak sjećanja na našeg prvog predsjednika, heroja Rusije Ahmat-Hadžija Kadirova.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 03:20