OSOBNA DRAMA

Životni pad nekad moćnog gradonačelnika: Prodao je stan, Trumpa preklinje za pomoć...

Giuliani je svoj raskošni stan u New Yorku stavio na prodaju za nevjerojatnih 6,5 milijuna dolara.

Donald Trump i Rudy Giuliani 

 Jim Watson/Afp

Očaj i financijska napetost sve su veći nakon optužnice protiv bivšeg predsjednika Donalda Trumpa i 18-ero njegovih suradnika, povezanih sa smionim nastojanjem da ponište rezultate izbora 2020. u američkoj saveznoj državi Georgiji. U središtu ove drame je Rudy Giuliani, bivši Trumpov osobni odvjetnik, koji se sada bori s rastućim pravnim troškovima koji su ga doveli do točke da preklinje Trumpa da ga spasi od fiskalne krize.

Optužbe koje su iznijeli tužitelji u okrugu Fulton u Georgiji terete Trumpa za orkestriranje "zločinačkog pothvata" u pokušaju subverzije ishoda izbora. Ono što ovu optužnicu čini posebno intrigantnom je to što je svih 19-ero, uključujući Giulianija, optuženo za reketarenje. To predstavlja neočekivani obrat jer se optuženici vode prema zakonu te države koji se obično povezuje s kaznenim progonom za organizirani kriminal i mafiju. U slučaju da budu proglašeni krivima, optuženici bi mogli dobiti najmanje pet, a najviše 20 godina zatvora.

Optuženicima je glavna tužiteljica Fani T. Willis dala vremena do kraja sljedećeg tjedna, petka 25. kolovoza, da se dobrovoljno predaju ili će se suočiti s uhićenjem i zatvorom.

Dok sat otkucava, nekoliko suoptuženika bori se s prikupljanjem sredstava za svoju pravnu obranu. Posebno je intrigantna Giulianijeva situacija; njegov apel Trumpu za pomoć naglašava burnu prirodu njihova odnosa. Izvješća sugeriraju da su Giuliani i njegov odvjetnik Robert Costello ranije ove godine otputovali na Trumpovo imanje Mar-a-Lago kako bi molili za financijsku pomoć u borbi protiv 13 optužbi protiv njega, saznao je CNN.

Međutim, Trump je poznat po svojoj nevoljkosti da troši osobni novac i po svojoj povijesti izbjegavanja plaćanja izvođačima i odvjetnicima, pa je tako i njegov odgovor na Giulianijevu žalbu bio mlak, nudeći nejasna jamstva koja nisu bila dovoljna za financijski spas koji je Giuliani tražio, prenosi izvješće.

Giulianijeva nevolja bila je već teška i prije optužnice u Georgiji, opterećena tužbama i rastućim pravnim troškovima. Bivši gradonačelnik New Yorka ima 90.000 dolara neplaćenih odvjetničkih naknada proizašlih iz tužbe za klevetu koju su pokrenula dva izborna djelatnika u Georgiji koje je Giuliani lažno optužio za krađu glasova u izbornoj noći 2020. Giulianiju je također naređeno da plati 20.000 dolara mjesečno za tvrtku koja će pohraniti njegove elektroničke podatke, 15.000 dolara za pretragu njegovih zapisa i 57.000 dolara za neplaćene telefonske račune.

U očajničkom pokušaju da olakša financijski teret, Giuliani je svoj raskošni stan u New Yorku stavio na prodaju za nevjerojatnih 6,5 milijuna dolara.

Ostali optuženici navedeni u optužnici Georgije također se bore s plaćanjem svojih računa. Jenna Ellis, bivša Trumpova pravna savjetnica i konzervativna medijska osoba, okrenula se crowdfundingu za svoju obranu. Uključila se u emocionalno nabijenu priču, prikazujući sebe kao žrtvu na meti pokušaja vlade da kriminalizira pravnu praksu. Njen apel prikupio je 44.000 dolara. Dok je Trumpov odbor za prikupljanje sredstava pružio pravnu pomoć nekima od njegovih pomoćnika koji su uhvaćeni u druge optužnice, malo je vjerojatno da će Ellis dobiti svoj dio s obzirom na njezinu podršku Ronu DeSantisu, istaknutom republikanskom suparniku Trumpa.

Sam Trump suočava se s četiri kaznene optužnice koje bi mogle ići na suđenje sljedeće godina dok pokušava voditi kampanju za predsjednički reizbor 2024. On odbacuje sve optužbe tvrdeći da su "lov na vještice", a optužnice iskorištava kako bi prikupio svoje pristaše i donacije tvrdeći da su dio zavjere demokrata i predsjednika Joea Bidena.

Dok se odvija pravna saga, ostaje za vidjeti hoće li financijski pritisci i prijetnja zatvorom navesti bilo kojeg od Trumpovih suoptuženika da se okrene protiv njega. Zatvor u okrugu Fulton u kojem bi mogli završiti na lošem je glasu. Poznatiji kao Rice Street, ovaj objekt prepun je žalbi na prljave i loše uvjete.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 08:35