NAPETO U NEW YORKU

Žestoko u Vijeću sigurnosti UN-a o BiH; Rusi: Stanje bi moglo izmaknuti kontroli!; Amerikanci: Dodik je prijetnja miru

SAD i zapadne države dale su potporu Christianu Schmidtu, dok je ruski veleposlanik zastupao politiku Republike Srpske

Vijeće sigurnosti UN-a

 Angela Weiss/Afp

Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda pozvalo je u srijedu na poštivanje Daytonskog sporazuma i očuvanje mira i stabilnosti u BiH pri čemu su SAD i druge zapadne države dale jasnu potporu visokom predstavniku Christianu Schmidtu dok je ruski veleposlanik zastupao politiku Republike Srpske.

Izvanredna rasprava je sazvana na zahtjev Rusije kako bi se srpskoj članici Predsjedništva BiH Željki Cvijanović omogućilo da pred tim tijelom iznese stajališta političara iz RS koji pokušavaju na svaki način spriječiti usvajanje rezolucije na općoj skupštini UN o genocidu u Srebrenici. Bio je to povod veleposlaniku BiH pri UN Zlatku Lagumdžiji da na sjednici upozori kako je riječ o manipulaciji pod ruskim sponzorstvom jer su zaobiđena druga dva člana Predsjedništva BiH.

Cvijanović, koja je bez suglasnosti Predsjedništva govorila u online formatu od Vijeća sigurnosti je zatražila da osudi kršenja Daytonskog sporazuma, ali je ustvrdila kako je već godinama na djelu njegova revizija kojom se pokušava napraviti centralizirana država.

"RS ne krši međunarodno pravo i ustav, zagovara poštivanje Daytonskog sporazuma koji najveći dio ovlasti daje entitetima", kazala je Cvijanović čija je teza kako vanjske intervencije drže BiH pod protektoratom i time onemogućavaju pomirenje među narodima.

BiH, kako je kazala, može funkcionirati samo bez preglasavanja konstitutivnih naroda, a tvrdi da su za sve probleme u zemlji krivi Bošnjaci jer pokušavaju napraviti unitarnu državu i smatra da su im u tome pomagali svi dosadašnji visoki predstavnici.

Bošnjačke je dužnosnike optužila da prijete ratom i zazivaju sukobe, BiH je opisala kao "utočište džihadista", a Christiana Schmidta kao "kolonijalnog predstavnika" koji svojim djelovanjem ometa napredak zemlje.

Visokog predstavnika je optužila da svojim intervencijama podriva vladavinu prava, a posebice se obrušila na najavu donošenja rezolucije u općoj skupštini UN kojom bi se 11. srpnja ustanovio kao međunarodni dan sjećanja na žrtve genocida u Srebrenici što su ga 1995. godine nad Bošnjacima počinili pripadnici vojske i policije bosanskih Srba.

Iako su predlagatelji rezolucije Njemačka i Ruanda, Cvijanović je najavila je kako će zbog toga tražiti smjenu veleposlanika Lagumdžije.

"Ne postoji konsenzus među našim narodima i u tijelima vlasti o tekstu rezolucije", kazala je Cvijanović koja tvrdi da rezolucija nije ni malo bezazlena jer je njen krajnji cilj ukidanje RS.

Schmidt je odbacio sve tvrdnje Cvijanović i podsjetio Vijeće sigurnosti na svoj mandat po kojemu ima ovlasti nadzirati poštivanje Daytonskog sporazuma, a političarima iz RS predbacio je da su oni ti koji poštuju pravni okvir i zakone države u kojoj žive.

"Postoje prijetnje po mirovni sporazum. Predsjednik RS (Milorad Dodik) i drugi dužnosnici iz RS često napadaju Dayton zapaljivom retorikom kada govore o raspadu države i odvajanju RS od BiH", kazao je Schmidt.

Postojeće napetosti u zemlji potiče upravo takva retorika iako one srećom do sada nisu prerasle u nasilje, upozorio je visoki predstavnik.

Osudio je pojave povijesnog revizionizma i nijekanja genocida, podsjećajući kako je koristio svoje ovlasti da bi onemogućio sudjelovanje na izborima osobama osuđenim za ratne zločine.

Do finalne faze europskih integracija daytonska pravila moraju ostati na snazi i biti poštovana, uključujući tu suverenitet i teritorijalni integritet BiH, ali i suradnju s Uredom visokog predstavnika (OHR), zaključio je Schmidt.

Američki veleposlanik Robert Wood upozorio je na opasnost od etnonacionalizma u BiH i dao jasnu potporu Schmidtu kao visokom predstavniku.

Izrijekom je prozvao Dodika zbog nijekanja genocida u Srebrenici, upozoravajući kako čelnik bosanskih Srba uz to redovito prijeti secesijom, a time i miru u regiji zbog čega su mu SAD uvele sankcije.

"Činjenica je da je genocid počinjen u Srebrenici i to je utvrđeno presudama međunarodnih sudova", istaknuo je Wood, a na sličan način reagirao je i britanski predstavnik Fergus Eckersley kao i predstavnica Francuske.

Ruski veleposlanik Vasilij Nebenzja bio je jedini koji je podržao istup Željke Cvijanović a pri tom je inzistirao na tvrdnji da se Daytonski sporazum grubo krši pa stoga BiH nema status neovisne i suverene države. Krivnju za to prebacio je na Zapad i na visokog predstavnika Schmidta kojega je nazvao "samoproglašenim bosanskim autokratom".

Ponavljajući teze koje već mjesecima promiču političari iz Banje Luke i Beograda, Nebenzja je zaključio kako bi se zbog Schmidta, ali i rezolucije o Srebrenici, stanje u BiH moglo izmaknuti kontroli što bi se onda moglo preliti preko njenih granica i destabilizirati cijeli Balkan.

Kineski predstavnik Geng Shuang iskazao je protivljenje Pekinga "nametanju rješenja i sankcija" u BiH, a genocid u Srebrenici nazvao je "masakrom", naznačivši kako Kina nije spremna poduprijeti rezoluciju o kojoj ne postoji konsenzus.

Predstavnici Japana, Švicarske, Slovenije, Malte, Koreje, Ekvadora, Alžira, Gvajane, Mozambika, Siera Leone, pozvali su na striktno poštivanje Daytonskog sporazuma te jačanje stabilnosti BiH kao jedinstvene države.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 13:59