POTRESNA SNIMKA

ŽENA POTAJNO SNIMILA VIDEO U KOJEM OČAJNIČKI TRAŽI POMOĆ 'Poslodavci me zlostavljaju, seksualno napastuju, ruke su mi opekli vrelim uljem!'

 
 MD Mehedi Hasan / Zuma Press / Profimedia

Kućna pomoćnica iz Bangladeša koja radi u Saudijskoj Arabiji na internetu je objavila video snimku u kojoj tvrdi da ju poslodavci zlostavljaju i seksualno iskorištavaju, a rekla je i kako su je, među ostalim, polijevali vrućim uljem i vezali, javlja Daily mail.

Ta je žena na društvenim mrežama objavila video snimku koju je tajno snimila, a u kojoj u suzama govori o navodnom zlostavljanju kod svojih saudijskih poslodavaca.

U snimci je rekla i da se očajnički želi vratiti kući, da je bila napadnuta, izgladnjivana i zatvorena na 15 dana.

Nakon te je objave Bangladeš apelirao da se njihova radnica vrati iz Saudijske Arabije. Snimku je objavila na Facebooku, gdje je podijeljena tisuće puta, a svoje je šefove optužila za nemilosrdne seksualne napade. Čak je i pokazala ruke pune ožiljaka.

'Možda neću preživjeti. Molim vas, spasite me. Zaključali su me na 15 dana i jedva da su mi dali nešto hrane za to vrijeme. Opekli su mi ruke vrućim uljem i svezali me', ispričala je ova 25-godišnjakinja.

Njezina je objava izazvala prosvjede u glavnom gradu Bangladeša, Daki, protiv loših uvjeta za radnike.

November 2, 2019, Dhaka, Bangladesh: Activist holds a banner as they protest against abuse of domestic worker in front of Shaheed Minar demanding justice for Bangladeshi housemaids who were tortured and killed in Saudi Arabia., Image: 480558849, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: MD Mehedi Hasan / Zuma Press / Profimedia
MD Mehedi Hasan / Zuma Press / Profimedia

'Vodili su me od jedne do druge kuće. U prvoj su me mučili i neprestano tukli, a onda su me odveli u drugu kuću, gdje su učinili isto. Ne vjerujem da ću preživjeti. Mislim da ću ovdje umrijeti. Tukli su me i mučili. Molim vas, spasite me, odvedite me odavde', rekla je u suzama.

Iz bangladeške nevladine organizacije koja ju pokušava vratiti kući rekli su da ova 25-godišnjakinja i dalje živi kod svojeg poslodavca u Džedi, a mobitel joj je oduzet nakon snimanja ove video poruke.

Od 1991. je oko 300.000 žena iz Bangladeša otputovalo van zemlje radi posla. Takvi radnici šalju najviše novca u zemlju.

Vlada u Daki je prošlog tjedna pozvala državnu agenciju za izvoz radne snage da vrati ovu ženu kući što je prije moguće.

Njezina obitelj u Bangladešu pokušava s njom stupiti u kontakt, no kažu da im to ne uspijeva.

Saudijska Arabija pak poručuje da se tek za šačicu ljudi može reći da su žrtve, no ističu da saudijska vlada nije za to kriva.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
12. travanj 2024 16:44