LIDER U KRIZI

Zemlja koja je svojevremeno najbolje suzbila širenje korone sve se teže nosi s rastom novozaraženih

Delta soj koronavirusa stigao je na Novi Zeland kad se s puta u Australiju vratio domaći stanovnik zaražen tom vrstom virusa
Punkt za testiranje na koronavirus u Aucklandu
 DAVID ROWLAND/AFP

Novi Zeland, koji je tijekom pandemije najbolje kontrolirao širenje virusa unutar svojih granica, popustio je pod navalom sve većeg broja zaraženih, piše The Associated Press.

Eliminacijska strategija dosad je savršeno funkcionirala na pet milijuna ljudi, a zabilježeno je samo 27 smrtnih slučajeva. Dok su se druge države borile s velikom brojkom zaraženih, stanovnici Novog Zelanda vratili su se na svoja radna mjesta, a također su se održavali koncerti i utakmice na velikim sportskim stadionima.

Delta soj koronavirusa, protiv kojeg se posljednjih mjeseci bore mnoge svjetske države, stigao je i na Novi Zeland kad se s puta u Australiju vratio domaći stanovnik zaražen tom vrstom virusa. Iako Novozelanđani idu u strogi lockdown i zbog jednog detektiranog slučaja zaraze, to ovog puta nije bilo dovoljno.

Smatra se da se delta soj proširio upravo među članovima bandi i beskućnicima te da je zbog toga bilo teško kontrolirati zarazu među stanovnicima. U ponedjeljak je detektirano 29 novih slučajeva, a trenutno ih je aktivno sveukupno 1.300, dok je nekoliko slučajeva otkriveno i izvan glavnog grada Aucklanda u kojem je pronađen prvi slučaj.

"U slučaju izbijanja ovog žarišta, jasno je da nas dugi periodi strogih restrikcija nisu doveli do nula slučajeva", rekla je Jacinda Ardern, predsjednica Vlade Novog Zelanda. "No, to je u redu. Eliminacija bila važna jer nismo imali cjepiva. Sada ga imamo, pa možemo promijeniti način ophođenja."

Ardern navodi kako je 65% Novozelanđana primilo prvu dozu cjepiva, a 40% stanovništva cijepljeno je objema dozama. Prema planu premijerke, planira se otvaranje centara za najmlađe te će ljudima biti omogućen odlazak na plažu. Što se tiče otvaranja barova i restorana, ta će odluka morati pričekati.

Ardern tvrdi kako je državi pomogla eliminacijska strategija, no inzistiranje vlade na prelasku na cijepljenje poslužilo je kao izazov za novi delta soj. U cijeloj su državi prošlog vikenda stotine ljudi protestirale upravo radi te promjene.

Član oporbe Chris Bishop tvrdi kako vlada nema jasnu strategiju te smatra kako će trenutne brojke narasti.

No, Ardern tvrdi kako Novi Zeland ima razloga biti optimističan glede borbe protiv koronavirusa. "Smatram da imamo svijetlu budućnost. No, ne smijemo žuriti", poručuje Ardern.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 00:41