‘NISAM IMAO DVOJBI‘

Željezni general već je uživao neviđenu popularnost u Ukrajini, a nakon ovoga besmrtnost mu je zajamčena!

Odrekao se milijun dolara koje je dobio u nasljedstvo i sve proslijedio Oružanim snagama Ukrajine

General Valerij Zalužni

 Yuliia Ovsiannikova/Sipa Press/Profimedia/Yuliia Ovsiannikova/Sipa Press/Profimedia

Ionako popularan, šef ukrajinske vojske Valerij Zalužni sada je još popularniji, otkad je poznato da se odrekao milijun dolara koje je dobio iznenada.

The New York Times je 24. siječnja izvijestio da je vrhovni zapovjednik oružanih snaga Ukrajine Valerij Zalužni naslijedio milijun dolara od Amerikanca ukrajinskog podrijetla Gregoryja (Grigorija) Stepanca i cijeli iznos donirao za potrebe vojske. To je potvrdio i ukrajinski Glavni stožer objavom da je Zalužni taj novac u cijelosti usmjerio na poseban račun ukrajinske Narodne banke za prikupljanje sredstava za potrebe vojske, što je potvrđeno SWIFT porukom banke od 5. siječnja 2023. godine.

- Cijeli svoj život dao sam Oružanim snagama. I nisam imao dvojbi oko toga što bih trebao učiniti s nasljedstvom. Posljednja volja gospodina Grigorija očito je bila da preko mene podupre ukrajinsku vojsku. Zahvalan sam svima koji pomažu Oružanim snagama Ukrajine, kao i svojoj obitelji na razumijevanju - napisao je general Zalužni.

Sada se otkrilo tko je bio Grigorij Stepanec, za kojeg su njegovi rođaci govorili da se "samo njegova ljubav prema biljkama i drveću može usporediti s Grigorijevom ljubavlju prema Ukrajini".

Milijune stekao jednim patentom

Stepanec je rođen 1938. u ukrajinskom gradu Vinica. Oca su mu ubili Nijemci tijekom Drugog svjetskog rata pa su on i njegova majka evakuirani na Ural, a u Vinicu su se vratili tek nakon završetka rata. I u evakuaciji i nakon povratka progonila ih je glad. U Vinici im je pomogao stric, veteran koji je u ratu izgubio nogu, tako što je hranu koju je dobivao dijelio s Grigorijem i njegovom majkom. Grigorij Stepanec napustio je Ukrajinu i diplomirao na moskovskom državnom sveučilištu Lomonosov, zatim magistrirao matematiku i kemiju i na kraju, doktorirao kemiju. Radio je kao znanstvenik u Istraživačkom institutu za geofiziku, ali je otpušten nakon što je potpisao pismo podrške disidentima. Stepanec je pokušao napustiti SSSR, ali ga komunisti nisu pustili i uspio je tek nakon dolaska Mihaila Gorbačova na vlast.

Odselio je u Ameriku i 1989. godine živio je u gradu Redmondu u saveznoj državi Washington i radio kao programer za Microsoft. Stepanec se obogatio kad je s jednim kolegom izumio patent za tehniku ​​dekodiranja podataka, koji ubrzava obradu informacija na računalima. Zna se da je govorio ukrajinski, ruski, njemački, talijanski i engleski, a umro je u 24. listopada 2022. – dan nakon svoje supruge Ale. Iza sebe su ostavili kćer, unuku i praunuka.

Razdijelio bogatstvo

Otkrilo se i da je Stepanec, osim generalu Zalužnom, oporučno ostavio još milijun dolara Izraelskim obrambenim snagama (IDF) i po dva milijuna dolara ukrajinskim sveučilištima - Kijevsko-mogiljanskoj akademiji u Kijevu i Ukrajinskom katoličkom sveučilištu (UCU) u Lavovu. Ukrajinski novinar Vitalij Portnikov rekao je da su ga nazvali Stepanecovi poznanici, pokušavajući pronaći kontakte ljudi i organizacija koje je naveo u oporuci.

Portnikov je rekao da je Stepanec želio podržati ukrajinsko obrazovanje, jezik i kulturu pa je među nasljednicima naveo i ansambl za ranu glazbu Cossack Chorea. Njihov solist Taras Kompaničenko rekao je ukrajinskom Forbesu da je doznao za nasljedstvo od Portnikova i gotovo briznuo u plač.

"Dirljivo je biti u tako vrijednom društvu", rekao je Kompaničenko.

Inače, prema izvještaju Narodne banke Ukrajine, prošle godine stanovnici te zemlje i tvrtke donirali su oružanim snagama 22,3 milijarde grivni, ili oko 500 milijuna dolara.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 22:19