SPORAZUMI U PRIPREMI

Zelenski u sljedeća dva mjeseca očekuje nove obrambene pakete sa Zapada: ‘Već postoje i datumi‘

Ukrajinski predsjednik proveo je tjedne u međunarodnoj diplomatskoj misiji pokušavajući osigurati veću političku i vojnu potporu

Volodimir Zelenski

 Ukrainian Presidency/Anadolu Via AFP

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je u subotu kako očekuje da će ovaj i sljedeći mjesec biti potpisan niz novih obrambenih paketa sa Zapada za Ukrajinu.

"Pripremamo nove sporazume s partnerima - snažne bilateralne sporazume", rekao je Zelenski u svom večernjem videoobraćanju.

"Siječanj i veljača trebali bi donijeti odgovarajuće rezultate. Već postoje određeni datumi kad se mogu očekivati novi i snažni dokumenti".

Nakon što je Rusija pokrenula invaziju na Ukrajinu u veljači 2022., zapadni saveznici Kijeva ujedinili su se u pružanju vojne i druge pomoći bez presedana kako bi pomogli Ukrajincima u obrani svoje zemlje.

No s obzirom na to da bi rat uskoro mogao ući u treću godinu, malim promjenama duž crte bojišnice u proteklih 12 mjeseci i sve većim protivljenjem u Sjedinjenim Državama novim paketima vojne pomoći za Ukrajinu, sredstva i oprema u posljednje doba sporo su pristizali.

Zelenski nije imenovao zemlje s kojima bi trebao finalizirati sporazume. Ukrajinski predsjednik proveo je tjedne u međunarodnoj diplomatskoj misiji pokušavajući osigurati veću političku i vojnu potporu.

Često je ponavljao da su ruski pojačani zimski zračni napadi i spora, ali iscrpljujuća ofenziva Moskve na istoku Ukrajine naglasili potrebu za pojačanjem zračne i kopnene obrane Kijeva.

Velika Britanija, jedna od najvjernijih pristaša Kijeva, već je najavila da će povećati svoju potporu Ukrajini u sljedećoj financijskoj godini na 2,5 milijardi funti (2,91 milijardi eura).

Francuski predsjednik Emmanuel Macron rekao je u utorak da će krenuti u Ukrajinu u veljači kako bi finalizirao bilateralni sporazum o sigurnosnim jamstvima, prema kojem će Pariz isporučiti naprednije oružje, uključujući krstareće rakete dugog dometa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 23:52