KORUPCIJA IH GUŠI

Zelenski šuti o misterioznoj ‘sječi glava‘ u Kijevu, ali statistika je neumoljiva: Samo je Rusija gora!

Dok se Zelenski obračunava s korupcijom, najnovije istraživanje javnosti pokazuje da velika većina Ukrajinaca upravo njega smatra izravno odgovornim za stanje u državi

Volodimir Zelenski

 Adam Gray/Getty Images Via Afp

Ukrajinska vlada otpustila je šest zamjenika ministra obrane, i to samo dva tjedna nakon što je zbog korupcije smijenjen ministar obrane Oleksij Reznikov. Razloge za rošadu u vladi predsjednik Volodimir Zelenski nije objasnio, ali je čistku proveo uoči sastanka s Joeom Bidenom i čelnicima Kongresa u Washingtonu, na kojem će pokušati uvjeriti američke dužnosnike da slanje dodatne vojne pomoći državi pogođenoj ratom nije uzalud bačen novac.

Ranije ove godine Zelenski je smijenio sve regionalne vojne šefove zadužene za regrutaciju, optužujući ih za podmićivanje, dok je niz visokih ukrajinskih dužnosnika otpušten zbog korupcijskog skandala povezanog s nabavom ratnih zaliha. Među onima koji su uhićeni u istragama o korupciji je vršitelj dužnosti šefa kijevske Porezne uprave i bivši ministar unutarnjih poslova Arsen Avakov. U veljači je zatim otkriveno da je Ministarstvo obrane plaćalo 17 hrivnji (oko 40 centi) za komad jaja dok je tržišna cijena bila samo pet. Reznikov je nekako preživio taj skandal, samo da bi ga u kolovozu pogodio drugi, koji je pokazao da je njegovo ministarstvo kupilo vojne jakne iz Turske, također po mnogo većoj cijeni od tržišne. Iako Reznikov nije imao izravnu ulogu ni u jednom od ugovora i nije imenovao dužnosnike koji su potpisivali ugovore, njegovo loše postupanje u oba slučaja, uključujući opetovane svađe s novinarima, učinilo je njegov odlazak neizbježnim. Na tapeti su se sad našli i Reznikova zamjenica Hana Maljar te još pet dužnosnika. Nije poznato jesu li oni smijenjeni zbog umiješanosti u neki od korupcijskih skandala ili je razlog to što novi ministar Rustem Umerov želi u kabinetu imati "svoje" ljude.

O Reznikovljevoj smjeni počelo se glasnije govoriti nakon što je postalo jasno da je gotovo tri mjeseca od početka velike protuofenzive Ukrajina postigla tek minimalne uspjehe na fronti. Inače, ukrajinski zapovjedni lanac odgovoran za donošenje odluka na bojnom polju ide izravno od Zelenskog do Glavnog stožera, uglavnom zaobilazeći civile u Ministarstvu obrane, tako da se ne očekuje da će smjena zamjenika ministara imati neposredan učinak na tijek rata.

Pojedini američki kritičari povećane potrošnje na Ukrajinu, osobito frakcija republikanaca u Kongresu, rekli su da su izvješća o korupciji bila razlog za uvođenje strožih ograničenja na vojnu pomoć. Biden je prošli mjesec zatražio od Kongresa dodatnih 40 milijardi dolara za Ukrajinu, kako u hitnoj obrambenoj pomoći tako i u gospodarskoj i humanitarnoj pomoći. Zelenski se nada da će uspjeti uvjeriti američki Kongres da izglasa slanje novog paketa vojne pomoći do 30. rujna kad je krajnji rok za odobrenje financiranja. Ukrajinski čelnik će u SAD također zatražiti rakete ATACMS koje mogu doseći 300 kilometara, potencijalno dajući ukrajinskim snagama novu prednost na bojnom polju. Prije sastanka s Bidenom Zelenski se trebao obratiti svjetskim čelnicima okupljenima u sjedištu Ujedinjenih naroda u New Yorku gdje se očekivalo da će naglasiti kako invazija Kremlja krši UN-ovo načelo o suverenitetu granica i iznijeti svoju viziju okončanja rata. Očekivalo se i da će iskoristiti priliku da zatraži potporu svjetskih čelnika iz zemalja Afrike, Azije i Latinske Amerike, od kojih su mnogi odbili osuditi rusku invaziju.

Dok se Zelenski obračunava s korupcijom, najnovije istraživanje javnosti pokazuje da velika većina Ukrajinaca upravo njega smatra izravno odgovornim za stanje u državi. Anketa koju je provela Zaklada Ilka Kučeriva "Demokratske inicijative" otkriva kako 78 posto ispitanika vjeruje da je predsjednik Ukrajine izravno odgovoran za rješavanje problema korupcije u vladi i vojnoj upravi. U međuvremenu je Zelenski predložio izmjenu zakona prema kojoj će korupcija biti izjednačena s izdajom, barem dok je na snazi izvanredno stanje. Prema izvješću Transparency Internationala za 2021., Ukrajina je druga najkorumpiranija zemlja u Europi nakon Rusije i zauzima 122. mjesto u svijetu među 180 zemalja.

Antikorupcijska kampanja Zelenskog nije vitalna samo za trenutačnu sigurnost Ukrajine, nego je nužna i za budućnost države. Obnova Ukrajine zahtijevat će stotine milijardi dolara i nemoguća je bez dobrog upravljanja. Sposobnost Ukrajine da osigura transparentnost i integritet također će biti ključna za napredak zemlje prema članstvu u EU. Unija je za Ukrajinu izradila plan od sedam koraka koji treba slijediti ako želi ući u EU, uključujući jačanje napora u borbi protiv korupcije, borbu protiv pranja novca i donošenje zakona koji smanjuju moć oligarha u zemlji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
17. travanj 2024 03:41