VIKEND TURNEJA

Zelenski stiže u Vatikan!? Trebao bi ga primiti papa, kardinal: Provodimo misiju, svi znaju za to

Ukrajinski predsjednik ide sigurno u Berlin i Aachen, vjerojatno i u Rim te u Vatikan

Volodimir Zelenski

 Christine Olsson/tt/Shutterstock Editorial/Profimedia/Christine Olsson/tt/shutterstock Editorial/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodymyr Zelens‘kyj mogao bi se u subotu u Vatikanu sastati s poglavarom Katoličke crkve papom Franom. Posjet još nije potvrđen, Sveta Stolica kaže da je to "hipoteza" u sklopu Zelens‘kyjeva brzopoteznog posjeta nekim članicama Evropske unije.

Najavljen je Zelens‘kyjev posjet Berlinu, gdje bi se u subotu imao sastati sa saveznim kancelarom Olafom Scholzom. U nedjelju ga očekuju u Aachenu da mu dodijele vrhovnu nagradu Unije, nazvanu Charlemagne (Karlo Veliki). Zelens‘kyj ju je zaslužio, javljeno je, jer Ukrajina ne brani samo sebe, nego i Evropu i njezine vrijednosti.

Unutar toga se najavljuje kratak posjet ukrajinskog predsjednika Rimu. Tu bi se sastao s predsjednicom Ministarskog vijeća Giorgiom Meloni, a zatim bi ga, s druge strane Tibra, u audijenciju primio papa Frane.

Jučer je papinski kardinal državni tajnik Pietro Parolin ponovio da Sveta Stolica provodi misiju (u vatikanskom rječniku to nije isto što i posredovanje), te da su o tome i te kako obaviješteni koji o tome treba da su obaviješteni u Kijevu odnosno Moskvi. Tako je Parolin snažno demantirao tvrdnje iz ruskih i iz ukrajinskih izvora da ne znaju ništa o toj misiji, o kojoj je Papa površno napomenuo novinarima u avionu kojim se vraćao iz Budimpešte.

Papa je nedavno primio u Vatikanu ukrajinskog premijera Denysa Šmyhal‘a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
14. svibanj 2024 18:18