KONAČNO PRODOR

Zelenski se pohvalio velikim uspjehom ukrajinske vojske: ‘Ovako izgleda lijeva obala Dnjepra‘

Ukrajinska vojska tvrdi da je izvela niz uspješnih operacija na istočnoj obali rijeke Dnjepar
 Facebook/Volodimir Zelenski

Lijeva strana regije Herson. Naši ratnici su ratnici. Hvala vam na snazi, za napredak. Slava svakome tko Ukrajini vrati slobodu i pravdu, poručio je ukrajinski čelnik Volodimir Zelenski objavivši fotografije ukrajinskih vojnika koji su prešli Dnjepar.

Istodobno je ukrajinska vojska izvela niz uspješnih operacija na istočnoj obali rijeke Dnjepar, kako navode u priopćenju, a prenosi Guardian.

Ukrajina je prije godinu dana oslobodila Kherson i područja oko grada na zapadnoj obali rijeke, nakon ruskog povlačenja. Ukrajinci se nadaju da bi im uspostavljanje položaja na istočnoj strani rijeke moglo omogućiti daljnji prodor prema Krimu, koji je Rusija anektirala 2014.

Rusija je priznala da su neke ukrajinske snage prešle na istočnu obalu rijeke Dnjepar, ali je navela da se ukrajinski vojnici suočavaju s "paklenom vatrom".

- Jedan od glavnih ciljeva prodora na lijevu obalu je potisnuti neprijatelja što je dalje moguće od desne obale kako bi se zaštitilo ukrajinsko civilno stanovništvo, posebice Herson, od stalnog ruskog granatiranja, rekao je Andrij Kovaljov, glasnogovornik Glavnog stožera Ukrajine.

Šef kabineta ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog rekao je u utorak da su ukrajinske snage osigurale uporište na istočnoj obali rijeke Dnjepar u južnoj ukrajinskoj regiji Herson, što je bila prva službena potvrda takve vrste.

Andrij Jermak rekao je da su ukrajinske snage uspjele prijeći rijeku i ukopati se "unatoč lošim izgledima", kao i da se "razvija" protuofenziva njegove zemlje usmjerena na otimanje teritorija od Rusije, koja do sada nije uspjela napraviti veliki prodor.

Vladimir Saldo, ruski guverner dijela regije Herson pod kontrolom Moskve ustvrdio je da su ruske snage stisnule Ukrajince i zasuli ih žestokom vatrom.

- Neprijatelj je zarobljen u Krinki, koristimo sav arsenal: bombe, rakete, teški plamenobacači, topničke granate i dronovi, rekao je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 04:11