KRIZA U UKRAJINI

Zelenski se obratio naciji, Amerikanci tvrde: ‘Rusi su trupe pomaknuli na borbene položaje!‘

"Rečeno nam je da će 16.2. biti dan napada. Mi ćemo ga proglasiti Danom jedinstva", poručuje Zelenski

Vježbe ruskih jedinica u Bjelorusiji

 AFP

Rusija je pomaknula jedinice dalekometne artiljerije i raketne bacače na borbene položaje koji prijete Ukrajini, javlja američki CBS pozivajući se na neimenovanog dužnosnika SAD-a.

Neke ruske jedinice napustile su svoje ranije, skupne položaje - prikazane na satelitskim fotografijama koje već tjednima obilaze svijet - te se počinju prebacivati na "napadačke pozicije", dodaje isti izvor. Ovaj je manevar promjena u odnosu na situaciju od nedjelje kada su neke od jedinica napustile svoja zborna mjesta, ali se još nisu razmjestile na borbene položaje.

Dan jedinstva

Sjedinjene Države vjeruju kako će Rusija napasti Ukrajinu do kraja ovog tjedna, ali za sada nije sigurno u kakvom će se obliku to dogoditi, kaže dužnosnik. Jednom kada ruski napad počne, količine informacija koje Amerikanci imaju će se drastično smanjiti. Amerikanci nemaju trupe na terenu niti izvađačke aviona u zraku, a ruski cyber napadi i elektroničko ratovanje onemogućit će bilo kakvu komunikaciju, navodi CBS.

Istodobno, ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski proglasio je kako će srijeda, dan za koji su američki obavještajci najavili početak ruske invazije, biti Dan nacionalnog jedinstva. - Rečeno nam je da ćemo biti napadnuti 16. veljače. Proglasit ćemo ga Danom jedinstva. Već sam potpisao odluku o tome. Izvjesit ćemo naše nacionalne zastave, istaknuti plave i žute vrpce i pokazati svoje jedinostvo cijelom svijetu - objavio je ukrajinski predsjednik čiji je glasnogovornik naknadno za CNN pojasnio da spominjanje 16. veljače nije sugestija da će do napada doći, nego je to bila Zelenskijeva ironična opaska na konstantne teze, ponajprije sa Zapada, da će toga datuma krenuti invazija.

Američki predsjednik Joe Biden i britanski premijer Boris Johnson rekli su kako nije izgubljena sva nada za dilomatsko rješenje ukrajinske krize, no upozoravaju da je situacija osjetljiva, javlja BBC. U 40-minutnom razgovoru Joe Biden i Boris Johnson su se složili da je dogovor još moguć unatoč sve brojnijim izvješćima kako je ruska vojna intervencija sve bliže, navodi BBC.

'Svi elementi za ruski napad'

Da je situacija u ukrajinsko-ruskoj krizi sve užarenija potvrđuje i informacija o upozorenju francuskog ministra vanjskih poslova Jean-Yvesa Le Driana. On, naime, smatra kako su spremni "svi elementi" da Rusija pokrene "veliku ofenzivu" na Ukrajinu nakon što je Moskva na granici nagomilala tisuće vojnika. - Imamo li sve elemente potrebne za veliki napad ruskih snaga na Ukrajinu? Imamo, moguće je, moguć je vrlo brzo - istaknuo je Le Drian u izjavi za TV France 5 dodavši ipak kako ništa ne sugerira da je Moskva donijela odluku o napadu.

image

Olaf Scholz i Volodimir Zelenski

AFP

Telegraph se poziva na visokog dužnosnika Europske unije i javlja kako bi lideri EU mogli održati izvenredni summit o ukrajinskoj krizi ovog tjedna, na marginama sastanka sa svojim afričkim partnerima. Njemački kancelar Olaf Scholz posljednji je u nizu lidera EU zemalja koji se osobno uključio u diplomatske napore za obuzdavanje krize - danas je doputovao u Kijev, a sutra ide u Moskvu. Sastancima s ukrajinskim dužnosnicima u Kijevu u ponedjeljak, a zatim i s ruskima u Moskvi u utorak, Scholz se uključuje u diplomatsku ofenzivu zapadnih čelnika u nadi da će se mirno razriješiti kriza.

Izvanredni summit EU?

Neimenovani EU dužnosnik rekao je kako Bruxelles čeka rezultate Scholzova posjeta Kremlju te kako je izvanredni summit "moguć".

Telegraph je objavio i kako je Ukrajina spremna na posredovanje Vatikana u krizi. Kijev je otvoren za mogućnost posredovanja Vatikana u sukobu s Rusijom te želi da papa Franjo što prije posjeti Ukrajinu, rekao je danas novi ukrajinski ambasador pri Svetoj Stolici.

Andrij Juraš Reutersu je izjavio kako Vatikan razmatra svoj odgovor na pozive političkih i dužnosnika Katoličke crkve u Ukrajini za Papin posjet. Juraš ističe kako je ukrajinski predsjednik Zelenskij talijanskim medijima još u travnju 2021. rekao kako bi Vatikan bio idealno mjesto za pregovore u završetku rata u Donbasu, istočnoj regiji Ukrajine u kojoj sukobi traju od 2014.

Zelenski pozvao natrag odbjegle ukrajinske političare i poslovne ljude

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski pozvao je u ponedjeljak državne dužnosnike, političare i poslovne ljude koji su nedavno napustili zemlju da se vrate u Ukrajinu u roku od 24 sata i pokažu jedinstvo s nacijom usred bojazni od ruske invazije.

"Vaša je izravna dužnost u takvoj situaciji biti s nama, s ukrajinskim narodom. Predlažem da se vratite u domovinu u roku od 24 sata i stanete rame uz rame s ukrajinskom vojskom, našom diplomacijom i našim narodom", rekao je Zelenski u video obraćanju.

Ukrajinski mediji objavili su da su neki zastupnici i vodeći poslovni ljudi pobjegli iz zemlje prošlog vikenda nakon što su Sjedinjene Američke Države, Velika Britanija i druge zapadne zemlje savjetovale svojim građanima da hitno napuste Ukrajinu.

"Vratite se svom narodu i svojoj zemlji koja je bila izvor vaših tvornica i bogatstava", rekao je Zelenski. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
04. svibanj 2024 14:37