UDARI DILJEM UKRAJINE

Zelenski se nakon napada javio s kijevskih ulica: ‘Ruski teroristi imaju dvije mete‘

Napad na Kijev u ponedjeljak ujutro bio je najgori te vrste i prvi je napad na grad u nekoliko mjeseci

Volodimir Zelenski

 Instagram

Ukrajinski glavni grad i mnogi drugi gradovi pod raketnim su napadom, objavio je u ponedjeljak zamjenik predstojnika ureda ukrajinskog predsjednika Kirilo Timošenko, pozivajući ljude da ostanu u skloništima, a svjedoci javljaju o eksplozijama u ruskom gradu Belgorodu.

Belgorod se nalazi u blizini rusko-ukrajinske granice i nedaleko grada Harkiva.

"Ukrajina je pod raketnim napadom, imamo informacije o mnogim pogođenim gradovima u našoj zemlji", objavio je Timošenko na Telegramu.

Rekao je da su u napadima stradali civili, prenosi Interfaks Ukrajina.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da ima mrtvih i ranjenih u eksplozijama koje su u ponedjeljak potresle gradove diljem Ukrajine i optužio Rusiju da pokušava izbrisati njegovu zemlju "s lica zemlje".

"Pokušavaju nas uništiti i izbrisati s lica zemlje... uništiti naše ljude koji spavaju kod kuće u gradu Zaporižju. Ubiti ljude koji idu na posao u Dnjepru i Kijevu", rekao je Zelenski na aplikaciji za razmjenu poruka Telegramu.

"Sirene za zračnu uzbunu čuju se diljem Ukrajine. Projektili pogađaju. Nažalost, ima mrtvih i ranjenih."

Poruka je popraćena video isječkom koji prikazuje posljedice udara na Kijev, vide se uništeni automobili, zgrade s razbijenim prozorima te požari koji gore na ulicama.

Nešto kasnije ukrajinski čelnik ponovno se obratio javnosti, ovog puta javio se s kijevskih ulica.

"Jutro je teško. Imamo posla s teroristima. Deseci projektila, iranski "šahidi". Imaju dvije mete. Energetski objekti – u cijeloj zemlji. Kijevska regija i regija Hmjelnicki, Lavov i Dnjepar, Vinica, Frankivska oblast, Zaporižja, Sumska oblast, Harkivska oblast, Žitormirska oblast, Kirovohradska oblast, jug. Žele paniku i kaos, žele uništiti naš energetski sustav.

Drugi cilj su ljudi. Takvo vrijeme i takve mete su posebno odabrane kako bi izazvale što veću štetu. Danas ostanite u skloništima. Uvijek se pridržavajte sigurnosnih pravila. I uvijek zapamtite: Ukrajina je bila ovdje prije nego što se ovaj neprijatelj pojavio, Ukrajina će biti ovdje i nakon njega", kazao je Volodimir Zelenski u najnovijem obraćanju.

I gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko zamolio je stanovnike Kijeva da potraže zaklon od ruskih raketnih napada.

Ranije u ponedjeljak ujutro čulo se nekoliko eksplozija, koje su stvorile oblake dima iznad središta Kijeva, ali cilj napada nije bio odmah jasan.

Kijev je nekoliko puta pogođen ruskim projektilima od početka rata 24. veljače.

No ovaj napad u ponedjeljak bio je najgori te vrste i prvi napad na grad u nekoliko mjeseci.

Eksplozije su zabilježene i u Lavovu, Ternopilu i Žitomiru na zapadu Ukrajine, te u Dnjepru u središnjoj Ukrajini.

Na jednom od najprometnijih križanja u Kijevu golemi je krater.

Automobili su razneseni, zgrade su oštećene, a hitna pomoć je na terenu. Dva automobila i kombi u blizini kratera potpuno su uništeni, pocrnjeli su i izrovani šrapnelima.

Prozori su razneseni na zgradama glavnog kijevskog sveučilišta Taras Ševčenko.

"Glavni grad je pod napadom ruskih terorista! Projektili su pogodili objekte u centru grada", objavio je gradonačelnik Vitalij Kličko na društvenim mrežama.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 21:08