UŽIVO: RAT U UKRAJINI

Zelenski reagirao na jezivi ruski video: ‘Kako lako te zvijeri ubijaju... Nećemo im oprostiti nikada!‘

Ključne događaje 414. dana rata u Ukrajini pratimo uživo iz minute u minutu

Volodimir Zelenski

 Screenshot Twitter

Najvažnija današnja zbivanja:

- Širi se jezivi video odrubljivanja glave ukrajinskom vojniku

- Zelenski: Nećemo oprostiti ubojicama

- Šef Wagnera Jevgenij Prigožin: ‘Kontroliramo više od 80 posto Bahmuta‘

- Ukrajina: ‘Situacija u Bahmutu je pod kontrolom, odupiremo se ruskim napadima‘

- Šef Svjetske banke: ‘Spremni smo odraditi svoj dio u obnovi Ukrajine‘



Kijev usporedio Rusiju s IS-om nakon objave snimke odrubljivanja glave

Ukrajina je u srijedu usporedila Rusiju s džihadističkom skupinom Islamskom državom nakon objave video snimke ruskih vojnika koji nožem odsijecaju glavu ukrajinskom zatvoreniku i pritom se snimaju.

Reuters nije odmah mogao i potvrditi autentičnost ili porijeklo snimke koja se dijeli na društvenim mrežama, a prikazuje muškarca u vojnoj odori koji odsijeca glavu muškarcu sa žutom trakom na rukavu, a takve oznake nose ukrajinski vojnici.

Kremlj je na video snimku reagirao objavom da je "užasna" i da njezinu autentičnost treba provjeriti, prenosi agencija Reuters.

Ranije je Moskva redovito opovrgavala navode da njezini vojnici čine zločine u ratu.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba napisao je na Twitteru: "Stravična videosnimka ruskih vojnika koji sijeku glavu ukrajinskom zatvorenika kruži internetom".

"Apsurdno je da Rusija, koja je gora od IS-a, predsjeda Vijećem sigurnosti UN-a", dodao je u opasci na jednomjesečno predsjedanje koje je Rusija preuzela početkom travnja.

"Ruski teroristi moraju biti protjerani iz Ukrajine i UN-a i odgovarati za svoje zločine", napisao je.

Militanti Islamske države u Iraku i Siriji bili su zloglasni po videosnimkama odrubljivanja glave svojim zarobljenicima u vrijeme kada su kontrolirali velike dijelove tih zemalja od 2014. do 2017.

Ukrajinska agencija za unutarnju sigurnost (SBU) rekla je da je pokrenula istragu o videosnimci.

"Jučer, videosnimka na mreži otkriva kako ruski okupatori pokazuju svoju zvjersku prirodu - okrutno mučeći ukrajinskog zarobljenika režući mu glavu", navodi SBU na Telegramu.


Širi se jezivi video odrubljivanja glave ukrajinskom vojniku

Na društvenim mrežama pojavio se video koji navodno prikazuje kako ruske trupe odrubljuju glavu ukrajinskom ratnom zarobljeniku.

Video, koji kruži Twitterom, prikazuje ruskog vojnika koji drži nož i odrubljuje glavu čovjeku za kojeg se tvrdi da je zarobljeni ukrajinski vojnik. Opširnije pročitajte OVDJE

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski je pozvao svjetske državnike da reagiraju na video. - Svijet to mora vidjeti - poručio je Zelenski.

- Postoji nešto što nitko na svijetu ne može ignorirati: kako lako te zvijeri ubijaju - rekao je u videoporuci objavljenoj na Twitteru.

- Ne očekujte da će se ovo zaboraviti - rekao je ukrajinski predsjednik. - Nećemo ništa zaboraviti. Nećemo oprostiti ubojicama... - zaključio je ukrajinski predsjednik.


Moskva: Curenje dokumenata možda je američka kampanja dezinformiranja

Moskva je ocijenila u srijedu da je curenje američkih tajnih dokumenata o sukobu u Ukrajini možda "podvala" koju je Washington svjesno plasirao u svrhu kampanje dezinformiranja kako bi "prevario" Rusiju.

Na ovom stupnju "nemamo mišljenje o tome... Možda je to +fake+, hotimična podvala", rekao je zamjenik ruskog šefa diplomacije Sergej Rjabkov, kako su prenijele ruske novinske agencije.

"S obzirom na to da su Sjedinjene Države sastavni dio sukoba (u Ukrajini) gdje zapravo vode hibridni rat protiv nas, takve metode moguće su kako bi se zavarao neprijatelj, a to znači Ruska Federacija", rekao je.

Tajni američki dokumenti pojavili su se za vikend ne internetu, a riječ je o curenju dokumenata što je Pentagon predstavio kao "vrlo veliku opasnost" za nacionalnu sigurnost Sjedinjenih Država.

Među drugim informacijama, ti dokumenti otkrivaju dvojbe Sjedinjenih Država u uspjeh ukrajinske protuofenzive koja se priprema.

Agencija AFP nije mogla potvrditi autentičnost tajnih dokumenata.

Rusko-američki odnosi na najnižoj su razini i nastavljaju se pogoršavati zbog ruske invazije na Ukrajinu od veljače 2022.

Moskva je pretrpjela niz vojnih neuspjeha i doista teške gubitke na ratištu i sada to prikazuje kao rat osmišljen na zapadu protiv Moskve, jer Europljani i Amerikanci vojno i financijski pomažu Ukrajini.


Moskva: Rusija neće promijeniti svoj pristup slučaju novinara WSJ-a

Visoki ruski dužnosnik rekao je u srijedu kako stajalište SAD-a da je novinar Wall Street Journala Evan Gershkovich "nepravedno zatvoren" ne znači ništa Rusiji te da neće promijeniti svoj pristup slučaju, objavio je TASS, a prenosi Reuters.

Ruska tajna služba FSB uhitila je američkog državljanina Gershkovicha krajem ožujka, a optužen je za špijuniranje te mu prijeti do 20 godina zatvora.

Njegovo uhićenje kritizirali su Wall Street Journal, drugi mediji i skupine za ljudska prava te američki predsjednik Joe Biden.

Sud u Moskvi sljedeći će tjedan saslušati žalbu Gershkovicheva odvjetničkog tima na odluku po kojoj on ostaje u moskovskom zatvoru Lefortovo najmanje do 29. svibnja.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Sergej Rjabkov rekao je da Rusija trenutačno razmatra odobravanje konzularnog pristupa američkim diplomatima Gershkovichu, koji je imao samo minimalan kontakt sa svojim odvjetničkim timom od pritvaranja prije dva tjedna.

No, Rjabkov je kritizirao pokušaje SAD-a da "pritisnu" Moskvu po tom pitanju.

"Nećemo tolerirati bilo kakve pokušaje pritiska na nas i nije važno kakav će status toj osobi dodijeliti u Washingtonu. Ponašat ćemo se u skladu s vlastitim internim potrebama, normama i zakonima koji vrijede u ovoj situaciji. Ništa više od toga", kazao je Rjabkov.

Biden je u utorak telefonski razgovarao s Gershkovichevom obitelji, poručivši da Washington čini "sve što je u njegovoj moći" da osigura njegovo oslobađanje.

On je prvi američki novinar zatvoren u Rusiji pod optužbama za špijunažu od kraja Hladnog rata.


Rusija testirala interkontinentalni balistički projektil

Rusija je provela uspješno testiranje interkontinentalnog balističkog projektila na jugu zemlje, objavilo je u srijedu rusko ministarstvo obrane, prenosi dpa.

Projektil dugog dometa lansiran je iz Kapustinog Jara u regiji Astrahan na obalama Kaspijskog jezera.

Pokusna bojeva glava kasnije je udarila, kako je planirano, na lokaciju u savezničkom Kazahstanu, objavilo je ministarstvo, dodajući da je cilj bio testirati "borbenu sposobnost" projektila.

Nedavno je Kremlj izazvao pomutnju svojom objavom da će stacionirati taktičko nuklearno oružje u Bjelorusiji.

Takvo oružje ima kraći domet od interkontinentalnih balističkih projektila koji mogu prevaliti udaljenosti veće od 5 tisuća kilometara.


‘Svjetska banka spremna je odraditi svoj dio u obnovi Ukrajine‘

Svjetska banka spremna je odraditi svoj dio u obnovi Ukrajine, nakon razaranja u ruskoj invaziji, ali međunarodne financijske institucije ne mogu same osigurati sav iznos, pa bi se i zapadnoeuropske zemlje trebale uključiti, kazao je u utorak predsjednik Svjetske banke David Malpass.

Govoreći na proljetnom sastanku Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i Svjetske banke, Malpass je istaknuo da je Svjetska banka odigrala veliku ulogu u obnovi europske industrije čelika, nakon Drugog svjetskog rata, i da bi mogla odigrati sličnu ulogu u Ukrajini.

Razaranja su zastrašujuća, kazao je i naveo nedavnu procjenu da bi obnova ukrajinskog gospodarstva koštala 411 milijardi dolara ili 2,6 puta više od očekivanog bruto domaćeg proizvoda (BDP) Ukrajine u 2022. godini.

Taj iznos, koju su izračunali Svjetska banka, Ujedinjeni narodi, Europska komisija i Ukrajina, znatno je veći u odnosu na procjenu od 349 milijardi dolara, objavljenu u rujnu prošle godine.

Ukupne obveze Svjetske banke u 2022. iznosile su 75 milijardi dolara, što je 50 posto više od prosjeka.

Europska unija ima velika sredstva koja bi mogla uključiti, kazao je Malpass.

"Banka je spremna odigrati svoju ulogu u obnovi, ali iznos za obnovu elektroenergetskog, cestovnog i željezničkog sektora mnogo je veći u odnosu na bilance međunarodnih financijskih institucija", istaknuo je.

Ministrica financija SAD-a Janet Yellen u utorak je ponovila da će Washington podržati Ukrajinu koliko god bude potrebno. Rekla je da će potpora SAD-a i Europske unije biti dovoljna Ukrajini do kraja godine, ali ako se rat nastavi, Washington će morati raditi s partnerima kako bi pružio dodatnu potporu.


Prigožin: "Kontroliramo više od 80 posto Bahmuta"; Ukrajina: "Situacija je pod kontrolom"

Čelni čovjek plaćeničke vojske Wagner Jevgenij Prigožin rekao je u utorak da njegove snage kontroliraju više od 80 posto istočnoukrajinskog grada Bahmuta, piše Reuters.

Visoki ukrajinski vojni dužnosnici nisu komentirali njegove tvrdnje, ali su rekli da se ukrajinski vojnici odupiru ruskim napadima.

Wagner već mjesecima radi na zauzimanju Bahmuta. Bitka za Bahmut mnoge je promatrače i stručnjake zbog velike količine vatre i obilatog korištenja rovova podsjetila na borbe koje su se vodile tijekom Prvog svjetskog rata - dugotrajne sukobe s mnogo stradalih.

Prigožin je rekao da njegovi vojnici žele okružiti Bahmut. "Kontroliramo veći dio Bahmuta, više od 80 posto. Držimo centar grada, sve zgrade lokalne vlasti, držimo tvornice, skladišta", ustvrdio je Prigožin u jednom videu koji je objavio jedan ruski vojni bloger.

image

Ukrajinski vojnici nedaleko od Bahmuta

Genya Savilov/Afp

Denis Pušilin, čovjek kojeg je Kremlj postavio na čelo Donjecke oblasti, rekao je da su ruske snage ukrajinske vojnike stjerale u kut. "Njihove su jedinice na zapadu grada ukopane. Nemaju izbora nego krenuti naprijed i predati se", dodao je Pušilin.

Serhij Čerevatji, glasnogovornik zapovjednika ukrajinskih trupa na istoku zemlje, rekao je da je situacija u Bahmutu pod kontrolom te da Kijev neće dopustiti da Rusi i Wagner okruže njegove vojnike.

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hana Maljar priznala je da je Bahmut u bitkama u Ukrajini primio najveći udarac. "Međutim, Rusi od nas gube u uličnim borbama pa uglavnom samo uništavaju zgrade i drugu infrastrukturu", dodala je Maljar.

Kijev je rekao da mu za pobjedu nad Rusijom treba više kvalitetnog zapadnog oružja.

Ukrajinski ministar vanjskih poslova Dmitro Kuleba rekao je u utorak da mu je američki kolega Antony Blinken rekao da će Sjedinjene Američke Države nastaviti podržavati Ukrajinu, a kanadski premijer Justin Trudeau rekao je da Kanada Kijevu poslati još jurišnih pušaka, strojnica i municije.

Prigožin je više puta rekao da je Rusija zauzela Bahmut no te su se izjave kasnije pokazale netočnima.

Rusija je rekla da će im pobjeda u Bahmutu omogućiti da krenu u ofenzive diljem Ukrajine. S druge strane, Kijev i Zapad tvrde da je Bahmut samo simbolički važan grad te da je njegova strateška važnost minimalna.

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da će Ukrajina braniti Bahmut koliko god bude trebalo, ali je dodao da će se ukrajinske snage iz njega povući ako bude izgledalo kao da će ih Rusi opkoliti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
05. svibanj 2024 22:23