CIJENA NEUSPJEHA

Zelenski o protuofenzivi: ‘Možemo ići naprijed, ali nećemo još. Imamo jako dobar razlog za to‘

Zelenski je borbene brigade, od kojih su neke obučavale zemlje NATO-a, opisao kao spremne, ali kaže da vojska još treba neke stvari

Volodimir Zelenski s ukrajinskim vojnicima

 Pool /ukrainian Presidentia/Zuma Press/Profimedia/Pool /ukrainian Presidentia/zuma Press/profimedia

Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski rekao je da njegovoj zemlji treba više vremena za pokretanje dugoočekivane protuofenzive protiv Rusije, budući da ukrajinska vojska za to još uvijek treba obećanu pomoć Zapada. Očekivani napad mogao bi biti odlučujući u ratu jer bi trebao prekrojiti linije bojišta koje su mjesecima ostale nepromijenjene.

Bit će to ključni test za Ukrajinu, koja želi dokazati da primljena zapadna pomoć može rezultirati velikim dobicima na bojnom polju.

"S (onim što imamo) možemo ići naprijed i biti uspješni", rekao je ukrajinski predsjednik. "No, izgubili bismo mnogo ljudi. Mislim da je to neprihvatljivo", rekao je on u svom sjedištu u Kijevu, u intervjuu za javne radiotelevizije koje su članice Eurovision Newsa, poput BBC-ja.

"Dakle, moramo pričekati. Trebamo još malo vremena", rekao je Zelenski, kako prenosi BBC.

Ukrajinski predsjednik je ukrajinske borbene brigade, od kojih su neke obučavale zemlje NATO-a, opisao kao "spremne", ali je dodao da vojska još treba "neke stvari", uključujući oklopna vozila koja "stižu u serijama".

Umanjivanje očekivanja

Tajna je kada i gdje će doći do ukrajinskog napada. Ruske snage učvrstile su svoju obranu duž linije bojišnice duge 1450 kilometara, koja se proteže od istočnih ukrajinskih regija Luhansk i Doneck do Zaporižja i Hersona na jugu.

Posljednjih tjedana ukrajinske su vlasti pokušale umanjiti očekivanja od protuofenzive, kako u službenim, tako i u privatnim izjavama. Visoki vladin dužnosnik, koji je govorio pod uvjetom anonimnosti, rekao je da čelnici zemlje shvaćaju da moraju biti uspješni, ali da se ukrajinski udar ne bi trebao smatrati završnim udarcem u ratu koji je gotovo ušao u 15. mjesec.

Zelenski je, međutim, izrazio uvjerenje da ukrajinska vojska može napredovati, upozorivši na rizike "zamrznutog sukoba" na što, kako je rekao, Rusija računa.

Za Kijev bi svaki rezultat koji bi se na Zapadu smatrao razočaravajućim mogao značiti smanjenje vojne potpore i pritisak za pokretanje pregovora s Rusijom. S gotovo petinom zemlje pod ruskom kontrolom i ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom koji je proglasio aneksiju četiriju regija koje su njegove snage djelomično okupirale, to bi vjerojatno uključivalo rasprave o teritorijalnim koncesijama.

"Svatko će imati ideju", rekao je Zelenski. "(No) oni ne mogu izvršiti pritisak na Ukrajinu da preda teritorije. Zašto bi bilo koja zemlja na svijetu Putinu dala svoj teritorij?", upitao je Zelenski.

Zelenski je odbacio strahove o gubitku potpore SAD-a ako aktualni predsjednik Joe Biden - koji je obećao da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno - ne bude ponovno izabran 2024. godine. Ukrajina, rekao je, još uvijek uživa dvostranačku podršku u američkom Kongresu. "Tko zna gdje ćemo biti (kada se održe izbori)", rekao je ukrajinski predsjednik. "Vjerujem da ćemo do tada pobijediti", dodao je.

Za sada ne postoji stvarna mogućnost razgovora o okončanju sukoba jer obje strane kažu da će se boriti do pobjede. Predsjednik Zelenski ponudio je mirovni prijedlog u 10 točaka, zatraživši povratak cjelokupnog okupiranog ukrajinskog teritorija, isplatu odštete za ratnu štetu i stvaranje posebnog suda za procesuiranje ruskih ratnih zločina, što je plan koji je Moskva glatko odbila.

‘Ukrajinski napad na Kremlj? Nije im upalilo‘

Zapadne sankcije, rekao je Zelenski, imaju utjecaj na rusku obrambenu industriju, pri čemu je istaknuo iscrpljene zalihe projektila i nestašice u sustavu topništva. "Još uvijek imaju dosta toga u svojim skladištima, ali... već vidimo da su smanjili dnevna granatiranja u nekim područjima".

No, Moskva je, kako je rekao, pronašla način da zaobiđe neke zapadne mjere te je pozvao zemlje Zapada da ciljaju na one koji pomažu Rusiji da zaobiđe zabrane. Zelenski je ponovno odbacio ruske optužbe da Ukrajina stoji iza navodnog napada dronom na Kremlj prošlog tjedna, koji je Moskva opisala kao pokušaj atentata na Putina.

Ukrajinski čelnik rekao je kako vjeruje da je taj napad možda bio operacija pod lažnom zastavom, koju je izvela sama Rusija, te da se ta tvrdnja Kremlja da se radi o ukrajinskom napadu koristi kao izgovor Moskve za napad na njegovu zemlju.

Kako kaže, u Moskvi stalno traže nešto što bi zvučalo kao opravdanje, govoreći: ‘Vi nama radite ovo, pa mi vama radimo ono‘, rekao je Zelenski. "No, nije upalilo. Čak ni za njihovu domaću javnost nije upalilo. Čak ni njihovi vlastiti propagandisti u to nisu povjerovali. Jer je izgledalo vrlo, vrlo umjetno", zaključio je Zelenski.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
13. svibanj 2024 11:06