BIJES IZ KIJEVA

Zelenski ne prašta: Ovo je rečenica zbog koje je smijenio jednog od ključnih suradnika

‘Ljubav‘ je pukla kada se Pristaiko usudio javno kritizirati ukrajinskog predsjednika

Volodimir Zelenski i Vadim Pristaiko

 Afp/

Vadim Pristaiko proveo je kao ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu tri godine, no njegov staž naglo je završio nakon što ga je jutros smijenio Volodimir Zelenski.

U predsjedničkoj odluci, po kojoj je Pristaiko smijenjen i s dužnosti ukrajinskog predstavnika u Međunarodnoj pomorskoj organizaciji, ne navode se razlozi njegove smjene.

Treba naglasiti da je Pristaiko cijelo vrijeme bio ključna veza s britanskom vladom, a oni su jedni od najvećih vojnih donatora i političkih pokrovitelja Ukrajine u ratu s Rusijom.

Impresivna karijera

Pristaiko je imenovan u Londonu u srpnju 2020., nakon više od dva desetljeća rada u vanjskoj politici Ukrajine.

Rođen je u regiji Odesa 1970., a studirao je informatiku i međunarodnu trgovinu na vodećim ukrajinskim sveučilištima.

Početkom 1990-ih imao je važnu ulogu u osnivanju "Electronni Visti", jednog od prvih ukrajinskih pružatelja internetskih usluga.

Nakon što je napustio tvrtku, pridružio se ukrajinskom ministarstvu međunarodne trgovine, prije nego što se pridružio ministarstvu vanjskih poslova 1997. godine.

Prošao je kroz nekoliko ukrajinskih veleposlanstava i konzulata diljem svijeta, uključujući Australiju i Kanadu, čak je bio i zamjenik veleposlanika u SAD-u u prvom mandatu predsjednika Baracka Obame.

Postao je šef ukrajinske misije za NATO 2017., prije nego što je dvije godine kasnije postao prvi potpredsjednik vlade za europske odnose.

Pukla ljubav

Tijekom prvih dana Vladimira Zelenskog na mjestu predsjednika, Pristaiko je bio savjetnik za vanjsku politiku, kao i zamjenik šefa osoblja.

No ‘ljubav‘ između Zelenskog i Pristaika pukla je kada se sada već bivši ukrajinski veleposlanik u Ujedinjenom Kraljevstvu usudio javno kritizirati ukrajinskog predsjednika u intervjuu za Sky News nekoliko dana prije nego što je otpušten.

Njegove su primjedbe uslijedile dok je raspravljao o kontroverznim komentarima britanskog ministra obrane u odlasku Bena Wallacea.

Naime, Wallace je sugerirao da bi Kijev trebao pokazati više zahvalnosti svojim saveznicima za isporuku oružja za borbu protiv ruskih snaga.

Zelenski je rekao da je Ukrajina uvijek bila zahvalna Britaniji, svom vjernom savezniku, a onda dodao i da bi mu Wallace mogao pokazati kako da izrazi svoju zahvalnost, odnosno kako "bismo mogli ustati ujutro i izraziti riječi zahvalnosti ministru".

Na pitanje je li Zelenski bio sarkastičan, Pristaiko je za Sky News rekao da je bilo "malo sarkazma" kad je predsjednik "rekao da će se svako jutro probuditi i nazvati Bena Wallacea da mu zahvali".

"Ne vjerujem da je ovaj sarkazam dobar", rekao je Pristaiko i dodao da Rusi "moraju znati da radimo zajedno".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 11:05