HTIO POSLATI PORUKU

Zelenski htio govoriti na Eurosongu i poslati poruku pred 160 milijuna ljudi, glatko su ga odbili: ‘Ne može!‘

Ovo nije prvi put da je Zelenskom uskraćena mogućnost nekog video obraćanja na velikom zabavnom ili sportskom događanju

Volodimir Zelenski

 Christine Olsson/tt/Shutterstock Editorial/Profimedia/Christine Olsson/tt/shutterstock Editorial/profimedia

Organizatori natjecanja za pjesmu Eurovizije odbili su zahtjev ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog da se pojavi na videozidu tijekom finala natjecanja u subotu.

Ukrajinski predsjednik se nadao da će video porukom apelirati na globalnu publiku od oko 160 milijuna ljudi i poručiti im da nastave podržavati njegovu zemlju u ratu s Rusijom.

No European Broadcasting Union (EBU), tijelo koje nadgleda natjecanje, zabrinuto je da bi njegovo pojavljivanje na Eurosongu moglo politizirati cijeli događaj.

- Natjecanje na pjesmu Eurovizije je međunarodna zabavna emisija vođena strogim pravilima od samog osnutka natjecanja. Kao dio toga, jedan od kamena temeljaca je nepolitička priroda samog događaja. Ovo načelo zabranjuje mogućnost davanja političkih ili sličnih izjava u sklopu natjecanja, priopćeno je iz EBU-a, prenosi The Guardian.

- Zahtjev gospodina Zelenskog da se obrati publici na natjecanju za pjesmu Eurovizije, iako je upućen s hvalevrijednim namjerama, ne može biti odobren jer bi to bilo protiv pravila samog događaja, rekao je glasnogovornik EBU-a i dodao da u ovogodišnjem Eurosongu, uključujući obje polufinalne večeri te samo finale, nastupa 11 ukrajinskih umjetnika, uključujući i prošlogodišnje pobjednike Kalush Orkestar.

Osim toga, tu je i 37 razglednica koje se prikazuju uoči nastupa natjecatelja, a na kojima se prikazuju lokacije diljem Ukrajine. Organizatori smatraju da je to najbolji način da proslave prošlogodišnju pobjedu Ukrajine na natjecanju.

Ovo nije prvi put da je Zelenskom uskraćena mogućnost nekog video obraćanja na velikom zabavnom ili sportskom događanju.

Dvije godine zaredom mu je odbijen zahtjev za govorom na dodjeli Oscara, kao i na filmskom festivalu u Torontu u rujnu. I Fifa je odbila njegov zahtjev da podijeli poruku mira na početku finalne utakmice Svjetskog prvenstva u Kataru prošlog prosinca.

Ipak, neki smatraju da bi mu takve stvari trebale biti dozvoljene. Lady Stowell, bivša šefica korporativnih poslova BBC-ja rekla je da bi mu trebalo dozvoliti da govori na Euroviziji.

- Pogrešna je odluka uskratiti mu priliku da pošalje poruku na temelju toga što oni ne podržavaju političke izjave. To nije prihvatljivo, rekla je Stowell.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
28. travanj 2024 00:27