10 DANA OD IZBORA

Zeleni predložili trojne razgovore o semafor koaliciji s FDP-om i SPD-om

Šefu CDU Zeleni su jedina šansa da ostane u politici, FDP bi radije s njima, no njihov čelnik Lindner nije nesklon ni SPD-u i Zelenima
Robert Habeck, Annalena Baerbock i Lars Klingbeil
 Tobias Schwarz/AFP

Ozbiljni koalicijski pregovori u Njemačkoj počinju ranije nego što se očekivalo, deset dana nakon izbora na kojima su socijaldemokrati sa 25,7 posto osvojenih glasova blago nadjačali demokršćane (24,1 posto).

Sondiranje je gotovo. Nakon prvih, testnih pregovora početkom tjedna, njemački Zeleni predložili su jučer da se nastave trojni razgovori o formiranju tzv. semafor koalicije između njih, socijaldemokrata (SPD) i liberala (FDP). To znači da su spremni ubrzati stvar i prijeći odmah na trojne pregovore, umjesto ranije najavljenog nastavka razgovora Zelenih i FDP-a, malih stranaka o kojima ovisi koja će od velikih stranaka formirati vladu.

Rezultati izbora trebaju se prevesti u političko djelovanje umjesto da se ustrajava na "umjetnoj igri pokera", rekao je supredsjedatelj Zelenih Robert Habeck. Christian Lindner, predsjednik FDP-a, prihvatio je poziv i najavio da prvi krug razgovora počinje danas.

FDP je samosvojna stranka, istaknuo je Lindner, poručujući da bi liberali mogli ući samo u koaliciju centra, koja jača liberalne vrijednosti. Orijentirat ćemo se prema tome gdje se najbolje može provoditi liberalna politika, poručio je Lindner. Njegova stranka naginje koaliciji s demokršćanima, u čijim su vladama godinama sudjelovali, ali ne isključuju ni koaliciju sa socijaldemokratima.

Tri stranke

Nikada nije postojala savezna vlada s tri stranke, upozorila je Annalena Baerbock, ističući da su za to potrebni povjerenje i pouzdanost, također u smislu da "nakon razgovora ne bude sve u novinama".

CDU ima šanse formirati vladu samo ako pregovori o semafor koaliciji propadnu: o razgovorima demokršćana sa Zelenima i FDP-om informacije curile su u visokotiražni Bild (a uvjet je bio apsolutna tajnost) pa je jedna od teorija da je CSU to organizirao da bi minirao gubitničkog šefa CDU-a Amira Lascheta i što prije ga se riješio. Druga je teorija, kako navodi Spiegel, da kaos u CDU odgovara liberalima, jer im je onda lakše objasniti vlastitim pristašama zašto su se opredijelili za socijaldemokrate.

Bild je prenio da su lideri Zelenih u razgovoru s izaslanstvom demokršćana (Unija CDU/CSU) jasno rekli da njihovo članstvo očekuje koaliciju sa socijaldemokratima. Osim toga, Zeleni su inzistirali na mnogo liberalnijoj migracijskoj politici i ublažavanju financijskih obaveza članica iz sporazuma EU o stabilnosti i rastu EU.

Također su tražili da se do 2035. postupno odustane od vozila s motorom na unutrašnje sagorijevanje - a sve su to teme koje nailaze na veliki otpor, posebno u CSU, prenosi Tagesspiegel. Hoće li nešto iscuriti u javnost posebno je važno jer je zbog toga propao pokušaj stvaranja Jamajka koalicije nakon izbora 2017. pa je CDU ponovo napravio veliku koaliciju sa SPD-om.

Sa sastanka sa socijaldemokratima ništa nije procurilo u medije. Međusobno povjerenje najvažniji je kapital u politici, kaže Marco Buschmann, pregovarač FDP-a. Sad su informacije procurile čim su krenuli inicijalni razgovori: kome bi to bilo u interesu, osim protivnicima Armina Lascheta?

Laschet je ulaskom u kampanju za kancelara objavio da napušta funkciju premijera Sjeverne Rajne-Vestfalije, Jamajka koalicija zapravo je njegova bitka za opstanak u politici, dok u stranci jača struja koja traži njegov odlazak zbog izbornog poraza.

Jamajka koalicija

Danima se nagađa, prenosi Tagesspiegel, da bi demokršćani mogli, propadnu li pregovori o semafor koaliciji i Laschetov pokušaj dogovora Jamajka koalicije - predložiti šefa CSU-a Markusa Södera za kandidata za kancelara. Zeleni su Laschetova posljednja nada za ostanak u politici, piše Spiegel. Njegovu sudbinu u rukama drže Zeleni i FDP.

Lider Zelenih Robert Habeck rekao je da ne žele potpuno odbaciti mogućnost Jamajka koalicije, s demokršćanima (CDU/CSU), drugoplasiranima iza SPD-a na izborima 26. rujna. No, sada su u prvom planu pregovori sa SPD-om. Habeck je optimist, tijekom razgovora s FDP-om došlo je do velikog pomaka o pitanjima zaštite klime, istaknuo je.

Pristaše Zelenih većinom su za koaliciju sa socijaldemokratima, no među Zelenima je jaka struja koja je za savez s demokršćanima, jer vjeruju da bi samo demokršćanska vlada mogla provesti ozbiljnu klimatsku politiku.

- Jamajka koalicija zaslužila je priliku unatoč teškoj početnoj situaciji - poručio je aktualni ministar zdravstva Jens Spahn, član predsjedništva CDU-a. Šef Liberala Lindner podsjetio je jučer da se programi FDP-a i demokršćana preklapaju u najvećoj mjeri, Jamajka im dalje ostaje opcija.

Međutim, to je želja birača da se formira semafor koalicija, među demokršćanima se sada vodi kadrovska debata. Idući korak je razmjena ideja između SPD-a, Zelenih i FDP-a. Zeleni i liberali puno toga vide na drukčiji način, ali ako se potrudite razumjeti, iz toga bi mogao proizaći napredak - poručio je Lindner.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
07. svibanj 2024 04:51