ELITI KLECAJU KOLJENA

Zbog ‘golog tuluma‘ Kremlj je udario na rusku zlatnu mladež. Sad drhte od straha: ‘Još dolazim k sebi...‘

Skandal koji je zabava u Mutaboru izazvala eskalirao je nakon što su lascivne fotografije sudionika pokazane Putinu

Ksenia Sobčak (u sredini)

 Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Ruska pop zvijezda Dima Nikolajevič Bilan trgnula se kada joj je crna mačka koju je mazila dok je boravila u dijelu Ukrajine koju kontroliraju ruske snage 15. puta polizala vrat. Prije nekoliko tjedana, Bilan je bio jedan od gostiju na "gotovo goloj" tematskoj zabavi u Moskvi. Obučen u prozirnu majicu, pjevač se družio s drugim oskudno odjevenim estradnjacima te prenerazio rusku javnost, ponajviše onu nacionalističku i ratobornu koja podržava rusku invaziju na Ukrajinu te osuđuje svako ponašanje koje se ne uklapa u njezinu viziju patriotizma. Fotografije s tog tuluma ubrzo su zatim obišle svijet i skoro mu okončale karijeru. Kako bi se nekadašnji pobjednik Eurosonga - trijumfirao je 2008. godine s pjesmom "Believe" - dodvorio Kremlju i rehabilitirao svoj imidž, zimus je otputovao u Donjeck i tamo u jednom azilu mazio pse i mačke, u jednoj bolnici djeci dijelio plišane igračke te potrebitim stanovnicima jedne zgrade donio klimatizacijske uređaje, piše The New York Times. "Iz ljudske perspektive, zabrinut sam", rekao je u jednom videozapisu koji je objavio dok je boravio u okupiranom Donjecku.

Javnost poznatima koji su došli na dekadentni i opsceni tulum u klubu Mutabor u Moskvi koji je 20. i 21. prosinca 2023. godine organizirala televizijska voditeljica i blogerica Anastasia Ivlejeva još uvijek nije do kraja oprostila. Pored toga, vlasti su nazočne kaznili tužbama i pozivima za vojsku. Neke su zvijezde ostale bez sponzora i ugovorenih angažmana. Svi koji su na bilo koji način povezani s tulumom ulažu velike napore kako bi sačuvali ugled i status.

Predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin i njegovi saveznici tulum su iskoristili kako bi uoči izbora u ožujku još jednom progovorili o važnosti "tradicionalnih vrijednosti". Zabavu u Mutaboru u Moskvi prokazali su kao primjer nemorala koji Zapad tobože propagira. Putin je tulum prvi puta usput spomenuo prošlog tjedna te tada ustvrdio da se takvo ponašanje u Rusiji koja je u ratu neće tolerirati. "Neće biti gologuzog skakanja na nekim zabavama", rekao je Putin.

Srdžba koju je spomenuti "gotovo goli" tulum izazvao pokazuje da su se pravila po kojoj ruske elite žive svoju svakodnevicu potpuno promijenila. Nekoć ih nedaće koje su morile "običan" puk uopće nisu dirale. Danas je situacija bitno drukčija. Relativiziranje i kritiziranje rata u Ukrajini, odnosno "specijalne vojne operacija" u ovoj militariziranoj i izoliranoj Rusiji jednostavno nije dopušteno. "Sad je jasno da osoba mora biti vrlo oprezna. Sve mora biti povezano s vojnom logikom", rekla je Tatjana Stanovaja, znanstvenica u Carnegiejevom centru za Rusiju i Euraziju. "Ruski predsjednik Vladimir Putin boji se osjećaja koje će ti tulumi probuditi kod onih koji se bore u Ukrajini, onih koji u ratu gube članove obitelji i voljene osobe. On odgovara njima", dodala je Stanovaja.

image

‘Gotovo gola‘ zabava u Mutaboru

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Skandal koji je zabava u Mutaboru izazvala eskalirao je nakon što su lascivne fotografije sudionika pokazane Putinu. One su kod ruskog predsjednika izazvale gađenje, što je de facto došlo kao zeleno svjetlo za progon svih koji su bili na tulumu. Putina je najviše šokirao videozapis načinjen na zabavi na kojem se moglo vidjeti da je 25-godišnji reper Nikolaj "Vacio" Vasiljev u moskovski klub došao praktički potpuno gol - jedini komad odjeće bila je čarapa kojom je prekrio svoje spolovilo. Uz to, spomenuti je videozapis pokazao i da su drugi nazočni na tulumu pored Vacija simulirali seksualni čin.

Ruski dužnosnici, ratoborni blogeri, konzervativni aktivisti i crkvenjaci odmah su bacili na verbalno batinanje poznatih i slavnih koji su došli na tulum. Naravno, nije se nakon toga stalo. Vacio je proglašen krivim za "propagiranje netradicionalnih seksualnih odnosa" te osuđen na 15 dana zatvora i kažnjen novčanom kaznom u iznosu od 200.000 rubalja. Nakon toga, ponovno je uhićen te pritvoren na 10 dana jer je navodno nakon izlaska iz zatvora počinio čin huliganizma.

Reper se nakon toga ispričao. "Ja sam heteroseksualac. Poštujem zakone i zainteresiran sam samo za žene", rekao je Vacio te dodao da nikada nije podržavao LGBT zajednicu. Ruski je Vrhovni sud LGBT zajednicu prošle godine okarakterizirao kao "ekstremistički međunarodni pokret". Vacio, koji je u Mutabor stigao u "odori" koju su 1980-ih godina nosili članovi američkog rock sastava Red Hot Chili Peppers, objavio je prošlog tjedna u utorak video u kojem se moglo čuti da je dobio poziv za služenje vojnog roka. "Sve će biti u redu. Dolazim k sebi", rekao je Vacio.

image

Anastasia Ivleeva i Nikolaj Vasiljev - Vacio na ‘Gotovo goloj‘ zabavi u Moskvi

East2west News/Willwest News/Profimedia/East2west News/willwest News/profimedia

Porezna je uprava nakon tuluma pokucala na vrata njegovoj organizatorici Anastasiji Ivlejevoj i otvorila istragu protiv nje. Uz to, kaznila nu je za narušavanje javnog reda i mira. Dva su suda odbacila tužbe teške više milijuna dolara koje su protiv nje podnijeli ruski državljani koji tvrde da im je nanijela "moralnu štetu". Još je jedna takva tužba protiv nje podnesena u Sankt-Peterburgu.

Na snimci koja je nastala na zabavi može se vidjeti kako je Ivlejeva drugima u Mutaboru pokazivala dijamante i smaragde koje je nosila na svom tijelu. "Jeste li vidjeli 23 milijuna rubalja (261 tisuća dolara) na mojoj guzi?", pitala je Ivlejeva okupljene na tulumu. Ona je kasnije objavila niz apologetskih snimaka te ustvrdila da neće pokušavati rehabilitirati svoj imidž jer bi ti pokušaji djelovali neiskreno. "Iskreno, ne znam što bi u ovoj situaciji i napravila", rekla je Ivlejeva.

Poput drugih poznatih osoba, ona je nakon ruske invazije na Ukrajinu koja je počela krajem veljače 2022. godine na društvenim mrežama objavila jednu antiratnu objavu. Nakon toga - uglavnom tajac.

Vlasnik kluba Mutabor Mihail Danilov pokušao se iskupiti za ugošćivanje tuluma tako što je crkvi u Moskvi donirao dijelove relikvije svetog Nikole. Danilov je na internetu objavio videozapis u kojem se moglo čuti da je on svećeniku rekao da je protiv "mračnih sila" i "vragolija" te da mu je nakon toga uručio dio relikvije i potvrdu o autentičnosti koju je u studenom 2023. dobio od Vatikana. Poslije se doznalo da je moguće da su i fragmenti i potvrda bili lažnjaci. Sud je kasnije zatvorio Mutabor na 90 dana, tobože zbog kršenja "sanitarnih i epidemioloških standarda".

image

Ksenia Sobčak (u sredini)

Kommersant Photo Agency/Ddp Usa/Profimedia/Kommersant Photo Agency/ddp Usa/profimedia

Dima Bilan rekao je da je u Mutaboru bio kratko te da je na sebi imao "dolčevitu, poveći baloner, traperice i čizme". Nije rekao da je dolčevita bila prozirna. Dodao je da razumije da "gađenje" koje je zabava izazvala kod ljudi, posebice kod vojnika. Odbacio je optužbe da je indiferentan prema situaciji u Rusiji te ustvrdio da je 5. prosinca 2023. godine održao koncert za članove obitelji ruskih vojnika koji se bore u Ukrajini.

Unatoč tome, svejedno je u azilu u Donjecku usvojio crnu mačku. Njegova je uginula prije tri mjeseca. Nakon 16-satne vožnje automobilom do Moskve, Bilan je na pod u svome stanu spustio transporter u kojemu je bila njegova nova mačka i stao je poticati da iz njega izađe. "Ne boj se. Sve je u redu. Ovo je tvoj novi, drukčiji život", rekao je Bilan mački.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
29. travanj 2024 01:09