BILDERBERG SKUPINA

ZAVRŠENO OKUPLJANJE MOĆNIKA IZ BILDERBERG GRUPE Četiri dana sastančili su na obali Ženevskog jezera, među njima je bio i američki državni tajnik

 
Gradovi Vevey i Montreux uz Ženevsko jezero
 Denis Balibouse / REUTERS

“We all came out to Montreux On the Lake Geneva shoreline”.

Tako počinje legendarna pjesma “Smoke on the Water” grupe Deep Purple. Prijevod (ako itko treba): “Svi smo se okupili u Montreuxu na obali jezera Geneva”.

Istim riječima može početi i novinska vijest: u tom su se gradu okupili ni manje ni više nego članovi jedne od najtajanstvenijih organizacija na svijetu, skupine Bilderberg. Njihov je ovogodišnji, 67. sastanak započeo još u četvrtak, a završio u nedjelju. Kako bi se barem donekle uklonila misterioznost vezana uz sastanke ove skupine, Bilderberg je otvorio i web-stranicu na kojoj postoji niz informacija vezanih uz povijest skupine i njezine ciljeve. No, to nije dosta.

Činjenica da se velik broj svjetskih moćnika, iz politike i biznisa, a i iz drugih društvenih skupina okuplja na jednom mjestu i iza zatvorenih vrata bistri politiku, više je nego dovoljno javnosti da se upita: zašto? Sudionici sastanka tvrde da su vrata zatvorena prije svega zato da bi se moglo razgovarati što otvorenije, ali na to slijedi pitanje: ako nije riječ ni o čemu spornome, zašto o tome ne izvijeste javnost. Mnogi od sudionika - jer neki se pojave samo jednom - tvrde kako je to mjesto na kojem su imali neke od najboljih rasprava u životu. Što je samo dodatno inspiriralo teoretičare zavjere.

hotel fairmont u montreuxu
Hotel Fairmont u Montreuxu

Pompeo iznenada

Među posebnim gostima ovogodišnjeg Bilderberga je američki državni tajnik Mike Pompeo - nema savjetnika za nacionalnu sigurnost Johna Boltona. Pompeo je na sastanak stigao u subotu i bio ondje na nekim od sastanaka. Ova je vijest izazvala poseban medijski interes jer Mike Pompeo nije na popisu sudionika što su ga ranije objavili organizatori. A na njemu je oko 130 sudionika iz 23 zemlje - ali nikoga iz Azije. Ni Hrvatske, jasno. Bio je jednom jedan, Hido Biščević, prije toga hrvatski, nakon toga ambasador EU.

DRESDEN, GERMANY - JUNE 09:  Former U.S. Secretary of State Henry Kissinger arrives at the Hotel Taschenbergpalais Kempinski Dresden for the 2016 Bilderberg Group conference on June 9, 2016 in Dresden, Germany. The Taschenbergpalais is hosting the 2016 Bilderberg Group gathering that will bring together 130 leading international players from politics, industry, finance, academia and media to discuss globally-relevant issues from today until June 12. A wide spectrum of groups have announced protests to be held nearby. Critics charge the secretive nature of the Bilderberg Group annual meetings is undemocratic.  (Photo by Sean Gallup/Getty Images)
Sean Gallup / Getty Images
Henry Kissinger

Ove godine poseban interes izazivaju Jared Kushner, zet i viši savjetnik američkog predsjednika Donalda Trumpa, zadužen za izraelsko-palestinski mirovni plan, nizozemski premijer Mark Rutte, njemačka ministrica obrane Ursula von der Leyen, francuski ministar gospodarstva Bruno Le Maire koji zagovara važne promjene na razini EU i glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg. A evo i popisa tema o kojima su moćnici raspravljali: Stabilan strateški poredak; Što dalje za Europu?; Klimatske promjene i održivost; Kina; Rusija; Budućnost kapitalizma; Brexit; Moralnost umjetne inteligencije; Pretvaranje društvenih medija u oružje; Važnost svemira; Kibernetičke prijetnje.

CHANTILLY, VA. -JUNE 01: Melissa Faust(L) Adam Stevens(C) and Jeff Durkin(R)  let their feelings known to a vehicle entering the Westfields Marriott for the secretive  Bilderberg meeting on June 01 2012 in Chantilly, Va.(Photo by Mark Gail/The Washington Post via Getty Images)
Mark Gail / The Washington Post/Getty Images

Nema Kine

Koliko god netko bio zabrinut zbog mogućeg utjecaja ove grupacije koja, primjerice, pravodobno zamijeti novu zvijezdu pa je tako na susret pozvan Tony Blair i prije nego što je postao britanski premijer, ali ga sada više nema, može odahnuti. Odluke globalnog dosega ne mogu se donijeti bez Kine. A iz nje nitko nije bio - barem službeno - ovdje.

Zato je zamijećen velik broj španjolskih političara. To je zemlja koja bi u novoj europskoj političkoj i ekonomskoj postbrexitovskoj konstelaciji trebala igrati izuzetno važnu ulogu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. svibanj 2024 10:55