CARSTVO U BEL AIRU

Zavirite u ‘The One‘, najskuplju kuću u Americi: Tražili pola milijarde dolara, ali cijena se prepolovila

Vila ima kuglanu, kazalište, noćni klub, više bazena, jacuzzi i podzemnu garažu, a trebala je imati i akvarij s meduzama

Vila 'The One' u Bel Airu

 Chris White/Imp Features/Profimedia

Najskuplja kuća u Americi mogla bi se uskoro naći na dražbi s početnom cijenom od čak 250 milijuna dolara, piše Daily Mail. Iako je cijena vrtoglava, to je zapravo tek polovica onoga što je prvotno traženo kada je nad imanjem pokrenut stečaj.

Prodavatelji kažu da planiraju unajmiti dva prodavača luksuznih kuća da pomognu u prodaju luksuzne vile u Bel Airu koja se prostire na 105.000 četvornih metara i koja nosi naziv 'The One'.

'Još uvijek razmišljamo o najboljoj strategiji, ali predviđamo da će prodajna cijena biti otprilike 250 milijuna dolara', rekao je na sudu Lawrence Perkins, menadžer Crestlloyda. 'Cilj nam je voditi promišljen proces prodaje kako bismo povećali vrijednost nekretnine koju si može priuštiti tek mala skupina ljudi na svijetu.'

image

Vila 'The One' u Bel Airu

Chris White/Imp Features/Profimedia

Mega-vila 'The One' trebala je biti najskuplja kuća prodana u Americi s cijenom od 500 milijuna dolara, prije nego što je investitor Nile Niami zaustavio prodaju u listopadu zbog spora između njega i zajmodavca Hankey Capitala, koji pripada milijarderu Donu Hankeyu.

Niami, poznat kao 'Kralj mega-vila u Los Angelesu', podnio je zahtjev za zaštitu od stečaja za svoju tvrtku Crestlloyd nakon što je Hankey Capitalu platio 106 milijuna dolara duga.

Niami je kupio 'The One' 2012. i posljednjih devet godina obećavao da će izgraditi najveću kuću u SAD-u i na njoj sjajno zaraditi, ali otkako je u siječnju vila oglašena za prodaju, nije uspio dovršiti gradnju, niti pronaći kupca.

image

Vila 'The One' u Bel Airu

Chris White/Imp Features/Profimedia

Imanje s devet spavaćih soba prvotno je trebalo biti dovršeno 2017., ali je izgradnja zaustavljena zbog niza financijskih i građevinskih problema, uključujući nikad ostvarene planove za izgradnju akvarija za meduze.

Kuća ima vlastitu kuglanu, privatno kazalište, noćni klub, više bazena, jacuzzi, salon, teretanu i podzemnu garažu s dvije rotirajuće platforme za automobile.

U prvotnom projektu, kuća je trebala imati najmanje 20 spavaćih soba.

image

Vila 'The One' u Bel Airu

Chris White/Imp Features/Profimedia

Vrhovni sud okruga Los Angeles imenovao je Teda Lanesa, iz Lanes Managementa, stečajnim upraviteljem koji će pripremiti posjed od osam jutara za prodaju nakon što budu izdane sve dozvole.

Lanes je rekao da bi popravak i završetak nedovršene kuće mogao koštati 10 milijuna dolara i trajati do godinu dana.

No Perkins, stručnjak za nekretnine iz SierraConstellation Partners, rekao je stečajnom sudu da Crestlloyd ne planira nikoga zaposliti, pa će vila najvjerojatnije biti prodana u trenutnom stanju.

Perkins je rekao da je do promjene planova došlo nakon konzultacija sa stručnjacima za nekretnine koji su rekli da ne bi imalo smisla trošiti novac na dovršetak vile koju će eventualni kupac najvjerojatnije ionako prilagoditi svojim potrebama.

image

Vila 'The One' u Bel Airu

Mega/The Mega Agency/Profimedia

Hankey je kazao da je Niami tijekom pandemije bio previše zauzet drugim stvarima da bi mu uspjela prodaja vile.

Naime, između travnja i kolovoza prošle godine grad Los Angeles je pet puta prozvao Niamija zbog ilegalnih COVID partyja u raznim kućama. Pritužbe upućene njemu su činile trećinu svih pritužbi podnesenih na području grada u tom razdoblju.

Susjedi su kazali da je to bilo kao da živite 'u noćnom klubu' i da su se 'partijaneri' bez maski vozali od jedne do druge kuće u autobusima.

Niami je porekao da je organizirao razuzdane zabave i kazao da surađuje s gradom.

Ovog proljeća, nakon što je platio dug prema Hankeyju, Niami je predložio da on sâm živi u vili 'The One' i pretvori je u mjesto za koncerte i boksačke mečeve.

Niami je čak imao planove pretvoriti kuću u filmski studio i mjesto za predstavljanje novih Netflixovih programa i start-up tvrtki.

No Hankey je taj plan odbio.

image

Vila 'The One' u Bel Airu

Mega/The Mega Agency/Profimedia

Hankey i nekoliko drugih zajmodavaca, kojima se duguju desetci milijuna dolara, obratili su se sudu tvrdeći da im nije isplaćeno ono što su trebali dobiti, a vila je na kraju stavljena u stečaj u rujnu kako bi se prodajom podmirila njihova potraživanja.

Međutim, Niami i Crestlloyd žalili su se da je Ted Lanes podcijenio kuću, za koju se očekivalo da će biti prodana za samo 164 milijuna dolara na aukciji 17. listopada.

Crestlloyd 'vjeruje da je stečajni upravitelj omeo napore za dovršetak radova na kući, kao i za pokazivanje i prodaju imovine u njezinom trenutnom stanju', navela je tvrtka u svom zahtjevu za stečaj.

Iako je prodaja kuće odobrena po cijeni od 225 milijuna dolara, Hankey je umjesto toga odlučio organizirati aukciju, što je navelo kolegu zajmodavca Josepha Englanoffa da zatraži privremenu zabranu pristupa kako bi dražbu blokirao .

Englanoff, čiji je Yogi Securities Holdings posudio Crestlloydu 30,2 milijuna dolara 2018., optužio je Hankeyja da pokušava preuzeti vlasništvo nad vilom putem aukcije ili da pokušava prisvojiti eventualni prihod od prodaje.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
22. travanj 2024 07:05