SJEDINJENE DRŽAVE

Zastupnički dom usvojio nacrt zakona da zaustavi rezanje troškova Američkoj pošti

Demokrati vjeruju da bi smanjenje financiranja Pošte moglo ugroziti izbore, s obzirom na to da će dio Amerikanaca glasati poštom
Vozila Američke pošte
 Kyle Grillot/AFP

Demokrati u Zastupničkom domu u SAD-u u subotu su usvojili nacrt zakona kojim će osigurati 25 milijardi dolara Američkoj pošti (USPS) i zaustaviti rezanja, dok raste zabrinutost da bi usporen poštanski sustav mogao utjecati na predsjedničke izbore.

Zastupnički dom u kojem većinu imaju demokrati usvojio je nacrt zakona s 257 glasova za naspram 150 protiv.

Bilo je to glasanje u vrijeme ljetne stanke, u rijetkom zasjedanju u subotu.

Samo 26 republikanaca usprotivilo se svome vodstvu i glasovalo u korist nacrta, koji je Bijela kuća nazvala "pretjeranom reakcijom na senzacionalističke medijske napise".

Očekuje se da će Senat u kojem dominiraju republikanci nacrt zakona opstruirati.

Demokratski zastupnici izrazili su zabrinutost da bi reforme u svrhu smanjenja troškova koje je donio šef USPS-, Louis DeJoy, mogle usporiti dostavu pošte u vrijeme kad Amerikanci budu glasovali poštom zbog sigurnosnog opreza tijekom pandemije koronavirusa.

Pošta je nedavno upozorila da bi milijuni glasačkih listića poslanih poštom mogli doći prekasno da bi ih se uračunalo u izbore.

Predsjednik Donald Trump protivio se glasovanju poštom, šireći optužbe o biračkoj prijevari koju nije moguće kontrolirati, te je promovirao mjere rezanja troškova, potaknuvši tako špekulacije da predsjednik pokušava podriti glasovanje poštom uoči izbora.

DeJoy, koji podržava Trumpa, odbacio je optužbe da bi njegove mjere štednje mogle ugroziti izbore.

Uvjerio je senatore na saslušanju u petak da se glasovanje poštom može odviti sigurno i na vrijeme, rekavši da je to njegova "sveta dužnost".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 08:19