INDIREKTNE ŽRTVE

Zastrašujući podaci: Oko 10,5 milijuna djece je tijekom pandemije izgubilo jednog ili oba roditelja

‘Posljedice za djecu mogu biti razorne, uključujući zlostavljanje, traumatsku tugu, probleme mentalnog zdravlja i slično‘

Ilustracija

 Volodymyr Melnyk/Panthermedia/Profimedia/Volodymyr Melnyk/Panthermedia/Profimedia

Oko 10,5 milijuna djece diljem svijeta u pandemiji je izgubilo roditelja ili skrbnika jer su umrli od covida-19, pokazala je studija objavljena u časopisu JAMA Pediatrics.

"Posljedice za djecu mogu biti razorne, uključujući zlostavljanje, traumatsku tugu, probleme mentalnog zdravlja, adolescentsku trudnoću, loše obrazovne rezultate te kronične i zarazne bolesti", upozoravaju znanstvenici Sveučilišta Oxford, Imperial Collegea, Afričkog instituta za matematičke znanosti, Centara za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) te Svjetske zdravstvene organizacije (WHO)

Podaci u studiji rezultat su analiza brojki o višku smrtnosti koje su objavile brojne zemlje, a prikupili WHO, časopis Economist i Institut za mjerenje i procjenu zdravlja (IHME) na Sveučilištu Washington u Seattleu u periodu između 1. siječnja 2020. i 1. svibnja 2022. godine. Model sugerira da je 7,5 milijuna djece izgubilo jednog ili oba roditelja, dok je 10,5 milijuna djece izgubilo roditelja ili skrbnika.

Prema podacima WHO-a, koji su najkonzervativniji, najteže pogođena zemlja je Indija, za koju se procjenjuje da je 3,5 milijuna djece izgubilo jednog ili oba roditelja. Veliki broj djece koja su u Aziji ostala bez roditelja tijekom pandemije bilježe i Indonezija (660.000) i Pakistan (410.000). Neke od najmnogoljudnijih zemalja u Africi također su bile ozbiljno pogođene, uključujući Egipat (450.000) i Nigeriju (430.000). Na zapadnoj hemisferi najgore pogođene zemlje su Meksiko, SAD i Brazil koji istodobno bilježe najveći broj umrlih od covida na području Sjeverne i Južne Amerike.

- Gubitak roditelja ili skrbnika može djeci nanijeti doživotne posljedice: osim traumatične tuge zbog gubitka, djeca bez roditelja imaju veću vjerojatnost da će doživjeti mentalne probleme, zlostavljanje i kronične bolesti – rekla je za Nature dr. Susan Hillis s Oxforda i koautorica studije.

Ističe kako vlade i zajednice moraju djelovati kako bi pomogli djeci koja su u pandemiji ostala bez jednog ili oba roditelja. Desetljeća istraživanja mališana čiji su roditelji umrli od AIDS-a pokazuju da su tri "ubrzivača" temelj pomoći djeci u oporavku: obrazovna i ekonomska podrška te pomoć za preostalog roditelja ili staratelja.

- Identificiranje djece kojoj je potrebna pomoć i njezino brzo pružanje je polaznica od koje trebamo krenuti – zaključuje Susan Hillis.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
27. travanj 2024 05:15