TRAŽI SE RJEŠENJE

ZAŠTO OVA FOTOGRAFIJA BLOKIRA NEKE PAMETNE TELEFONE S OPERATIVNIM SUSTAVOM ANDROID Ljudi je stave kao pozadinsku sliku, a mobitel zatim 'poludi'

 
 Profimedia, Twitter

Deseci vlasnika mobilnih telefona s instaliranim Android operativnim sustavom doživljavaju neobičan problem.

Kao pozadinu svojih mobitela postave lijepu fotografiju jezera, oblaka u vrijeme zalaska sunca i zelene obale. Nakon toga, uređaji se misteriozno pokvare.

Kako javlja BBC, pogođeno je više vrsta uređaja, uključujući Samsung i Googleov Pixel. Nakon što se fotografija postavi, ekran uređaja počinje se neprestano paliti i gasiti i tome nema lijeka, te je često potrebno resetiranje mobitela na tvorničke postavke.

Samsung za nekoliko dana, 11. lipnja, namjerava izdati ažuriranje koje bi moglo riješiti problem, a Google se zasad nije oglasio o problemu o kojem na društvenim mrežama raspravlja stotine korisnika.

Bogdan Petrovan, novinar koji prati razvoj tehnologije za Android authority, kaže kako virus zasad nije utjecao na njegov Huawei 20 pro, ali se probio na njegov Google Pixel 2.

- Čim se fotografija pojavila u prijedlozima za pozadinu, mobitel se "srušio". Pokušao se ponovno pokrenuti, ali ekran se stalno gasio i palio. Ponovno pokretanje uređaja u sigurnosnom modu nije riješilo problem - rekao je Petrovan.

Stoga, zasad uopće nije jasno koje uređaje virus napada, a koje ne, iako su svi na verziji opreativnog sustava Android 10. Nema niti jasnog objašnjenja zašto se ovo događa.

Developer Dylan Roussel razvio je vlastitu teoriju koju su analizirali i programeri Ken Munro i Dave Lodge.

- Kako se razvija digitalna fotografija, pametni telefoni počeli su provjeravati koji prostor pojedina boja zauzima na fotografiji, kako bi je mogli ispravno prikazati.

Primjerice, tom analizom telefon "zna" kako točno prikazati sve nijanse zelene. Postoji više načina na koje se definira prostor koji boje zauzimaju. Neki koriste klasične, a drugi ne koriste klasične RGB formate. Moguće je, također, namjerno napraviti fotografiju koja u sebi ima više informacija nego što telefon može podnijeti. Telefoni se "ruše" jer ne znaju kako se nositi s ovom fotografijom, a programeri to očigledno nisu predvidjeli - rekao je Roussel, javlja BBC.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:27